luni, 11 ianuarie 2010

Cand iarna e ca iarna...

Weekendul trecut a fost, cu adevarat, iarna in Vestul Europei. A fost frig de-a binelea, a nins ceva si a inghetat. Insulele britanice au fost cele mai lovite de vreme. In Guiness Premiership, s-au amanat 5 meciuri. S-a jucat doar la Leicester, unde Tigers i-au primit pe londonezii de la Wasps. Un teren impecabil pentru atari conditii (prelata plus, probabil, sistem subteran de incalzire a gazonului) si 24.000spectatori(!). Meciul a fost transmis in direct de Sport1 TV. Am vazut o echipa cu o clasa peste partenerii de joc (Leicester Tigers) si o alta timida, in care jucatori cu pretentii serioase de a mai adauga selectii la echipa nationala au deceptionat. In randul lor, junele Danny Cipriani, veteranii Tom Payne, Paul Sackey si Simon Shaw. De altfel, Cipriani, un jucator inteligent dar capricios a fost trecut in ultimele meciuri pe postul de fundas, care nu i se potriveste, chiar daca la Leicester a jucat uvertura, postul sau favorit. De partea cealalta, Martin Johnson nu va avea multe dubii in a-l convoca, ca titular, pe Toby Flood pentru a juca in Six Nations ca nr.10. Leicester a aratat foarte bine in teren, cu o aparare extrem de solida, spontana si flexibila, pe care niciuna din actualele echipe in forma din Guiness Premiership nu o poate strapunge usor. Pilierii Marcos Ayerza si Dan Cole au avansat cum au vrut, sub mana si piciorul, ambele inspirate, ale lui Flood. Cu remarca ca Dan Cole, extrem de constant in acest sezon, are doar 22 de ani, ca si Flood. Iar spre finalul meciului au facut deliciul spectatorilor cursele aripilor Tuilagi si Tuquiri. Ultimul, autorul a doua eseuri in stil sudic, spectaculos. Scorul a fost sever 34-8 iar Leicester, cu un meci mai mult jucat, urca pe prima pozitie a clasamentului cu 41 puncte (112 diferenta de scor), urmata de Saracens 40(44), Northampton 39(72), London Irish 37 (110), London Wasps 31(4). Tigers are pana acum cel mai productiv atac, 280 puncte inscrise iar London Irish, cea mai buna aparare, 154 puncte primite. O urmeaza Tigers cu 168. Urmatoarele doua weekend-uri, doua etape de Heineken Cup.

In Franta, celalalt campionat care conteaza, doua surprize. Castres pierde la Montpellier( 0-15) , iar Stade Tolousain este invinsa, acasa, de Clermont Auvergne cu 16-15. In meciul de la Toulouse, in conditiile unei dominari teritoriale masive, de peste 50 de minute, gazdele au reusit trei eseuri si un dropgoal in primul mitan in timp ce oaspetii doar doua penalitati transformate si, la randul lor, un dropgoal. Diferenta finala avea sa o faca eseul transformat al celor din Clermont din minutul 66. O nota aparte pentru modul in care s-au aparat auvergnatii, din lotul carora lipseau cateva piese grele precum Rougerie, Brock James sau Jason White. O aparare inteligenta, care nu le-a oferit toulousanilor decat o singura penalitate, la peste 40 de metri de buturi. Adversarii, in schimb, au fost penalizati de 6 ori pentru greseli individuale. De notat ca in echipa gazda au evoluat titularii apararii tricolorilor Elisalde, Jauzion, Clerc, Poitrenaud ca si Serge Michalak. Aceste rezultate au inversat primele doua pozitii ale clasamentului Top 14. Clermont Auvergne revine pe primul loc, cu 56 de puncte si o diferenta de 174,urmata de Castres, acelasi punctaj dar o diferenta mai mica, 118.

Adversarele Stejarilor Bucuresti in grupa 1 din Challenge Cup plutesc la cozile clasamentelor. Leeds Carnegie este pe ultimul loc, cu 14 puncte dupa 12 etape (si o diferenta negativa, de -152) iar Bourgoin-Jalieu pe locul 12 din 14, cu 31 puncte (diferenta -154),dupa 17 etape. Cum ar veni, aceste doua echipe sunt in grupa a treia valorica. Si noi, Stejarii, unde ne plasam?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu