marți, 19 ianuarie 2010

Irlanda vrea sa castige din nou Six Nations

Coach-ul Declan Kidney a anuntat azi un lot largit al Irlandei, de 44 de jucatori, in vederea meciurilor din RBS Six Nations. Volumul lotului e destul de neobisnuit. Regula nescrisa plaseaza loturile undeva in jurul a 30 jucatori. Anglia anuntase acum cateva zile doua loturi, unul pentru Six Nations, celalalt, denumit Saxons, ca baza de resurse pentru prima echipa si lot in perspectiva Cupei Mondiale. Ei bine, Kidney, a facut o singura miscare, un singur lot. El a declarat ca a avut aceasta optiune din mai multe considerente. In primul rand, primul meci este impotriva Italiei. A se citi ca vor avea acces mai multi debutanti. In al doilea rand, Irlanda va disputa un meci de verificare cu England Saxons pe 31 ianuarie si un altul cu Scotia A, pe 5 februarie. Asa ca, pentru a creste competitivitatea la nivel mondial si nu numai in jocurile de cupe europene, lotului de 44 i se va mai adauga saptamana viitoare si un lot "A". Uimitor cat de atent isi gandesc irlandezii strategia de perspectiva. Este clar ca targetul lor se afla in orizontul 2011(Cupa Mondiala din Noua Zeelanda)+ inca cinci ani. Adica Cupa Mondiala din 2015 (Japonia)

Sa parcurgem acum lotul. Surprinde, pentru inceput, convocarea a nu mai putin de 16 jucatori noi, neselectionati pana in prezent in prima echipa. Mai apoi vor fi utilizati nu mai putin de 11 de jucatori de peste 30 de ani in timp ce sub 25 de ani nu au fost convocati decat 6. In fine, baza principala de selectie a ramas tot perechea de echipe Leinster si Munster, angajate si in batalia pentru Heineken Cup.

Pentru cele 9 posturi de inaintasi concureaza: Leon Cullen, John Fogarty, Cian Healey, Jamie Heaslip, Kevin McLaughlin, Sean O'Brien, Eoin Reddan, Mike Ross, Devin Toner (Leinster); Tony Bucley, Sean Flannery, John Hayes, Marcus Horan, Dennis Leamy, Doncha O'Callaghan, Paul O'Connell (un fel de pereche la fel de celebra ca Botha si Matfield, in Africa de Sud), Mick O'Driscoll, Tomas O'Leary, Donnacha Ryan, Peter Stringer, David Wallace (Munster), Rory Best, Isaac Boss, Tom Court, Stephan Ferris, Declan Fitzpatrick, Chris Henry, Dan Tuohy (de la Ulster).

Lotul de aparatori este ceva mai compozit, desi e dominat de cei de la Leinster. Daca pentru gramada lotul a fost asigurat doar de trei echipe, pentru posturile din spate concureaza jucatori din cinci echipe: Gordon D'Arcy, Luke Fitzgerald, Shane Horgan, Rob Kearney, Fergus Mc Fadden, Johne Murphy, Brian O'Driscoll, Jonathan Sexton (Leicester); Ian Dowling, Keith Earls, Denis Hurley, Ronan O'Gara (Munster); Andrew Trimble si Paddy Wallace (Ulster), Tommy Bowe (Ospreys) si, premiera, Brett Wilkinson (de la Connacht, echipa care joaca in Magners League).

Privind acest lot, cred ca rezultate egale in performanta s-ar putea obtine in 6 Nations alcatuind gramada din cei de la Munster iar liniile de aparare din cei de la Ulster. Dar, Declan Kidney gandeste, in mod sigur, mai departe si mai creativ. Ar mai fi de spus cate ceva despre cei sase tineri. Healey(22) si O'Brien(23) sunt in mod obisnuit selectionati in ultimii doi ani si sunt bine rodati in jocurile din campionate si Cupe ale celor de la Leinster. Lor li se adauga un coechipier, Devin Toner, un linia a 2-a cu gabarit de exceptie- 2,11m la 118 kg. I se spune "Soft hands", pentru abilitati. La fel de functionala e si perechea Luke Fitzgerald(22) si Jonathan Sexton(24), care coopereaza excelent la Leinster. Si ei mai au un partener de lor din echipa de club, centrul Fergus McFadden(24).

Una peste alta, lotul arata a fi echilibrat si, daca mai adaugam si faptul ca Declan Kidney mai convoaca inca un lot, "A", avem o imagine absolut relevanta a productiei de jucatori a rugbyului irlandez. Din randurile caruia au plecat, de-a lungul timpului, foarte putini jucatori pentru a performa in echipe straine sau in campionate din alte tari. Cred ca Irlanda are o mare sansa de castig in editia din acest an a Six Nations. Si cotele de pariuri sustin cam aceeasi tendinta. Vom vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu