joi, 7 ianuarie 2010

De ce Sport : Rugby?

Pentru ca simt nevoia să-mi exprim părerile asupra a ceea ce văd, aud și simt despre acest sport care m-a format ca persoana și ca individ social.

Pentru ca este singurul sport de echipa în care sunt prezente, deopotrivă, tehnica si anticipația, calitățile individuale și intuiția, tactica și improvizația, contactul fizic și finețea biomecanica, toate în condiția prezentei pe teren a 30 de oameni motivați pentru victorie.

Pentru că am crescut și m-am format ca jucător în perioada în care în România se juca rugby amator iar echipa naționala avea tupeul și atitudinea adiacentă de a juca fără inhibiții cu echipe de talia celor din Turneul celor cinci națiuni. Pentru că atunci se juca, la nivelul echipelor de club, mai mici sau mai mari, din pura placere a sportului. Și pentru cĂ acea perioadă a dat societății oameni ca Viorel Morariu, Radu Demian, Paul Ciobănelu sau Rene Chiriac.

Pentru că în ziaristica de sport din România, rugbyul este ignorat ca sport iar spectatorii de rugby, atâția cat sunt, îl abordeaza ca pe football. Pentru ca acele două site-uri românești, rugby.ro si frr.ro sunt atât de sărace în informatie încât nu revii cu plăcere atunci când cauți ceva anume. Pentru că în televiziunile de nișă, rugbyul este slab reprezentat iar atunci când este, comentariile abundă de platitudini si stereotipuri.

Pentru că bănuiesc cî mai există oameni ca mine, care prețuiesc cu sinceritate acest sport și cu care pot comunica și împartaăș opinii și informatie. De când rugbyul a renunțat la statutul de sport amator, se întamplă multe lucruri interesante și fenomene care tind să afecteze spiritul jocului. Apar practici și cutume noi, politici sportive împreunate cu comercialul, se joacă mize mari precum audienta, încasări, transferuri pe sume neimaginabile acum câțiva ani. Apar jucători noi, femeile au și ele campionatele lor, tag rugbyul are departament, rugbyul in 7 e din ce în ce mai popular, există 116 federatii nationale dedicate acestui sport.

Pentru toate acestea, Sport : Rugby

3 comentarii:

  1. Bine ati venit in Blogosfera!
    Am ajuns aici, citind nostalgic si regasindu-ma oarecum in articolul: http://voxpublica.realitatea.net/sport/the-sunny-side-of-the-press-blog-despre-rugby-23695.html
    Astept cu interes postarile viitoare si va doresc succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. PS: asteptarile sunt marunte, frustrarile sunt mari: http://mtlk.wordpress.com/2009/09/03/neperformanti-in-sport-ne-suparam-pe-cine-nu-trebuie/

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru blog si multa bafta. Era nevoie de acest blog. Din pacate cele 2 site-uri de care pomeniti mai sus sunt intradevar sarace in informatii si destul de neprietenoase ca aspect si navigare. Am descoperit asta atunci cand incercam sa gasesc o programa a meciurilor echipei nationale. Sper ca initiativa dumneavostra sa stearga o parte din conceptiile gresite pe care multi o au despre acest sport superb care, din pacate, la noi nu a fost mediatizat decat cu ocazia scandalurilor intervenite in cateva meciuri.
    Succes in continuare si astept cu nerabdare urmatoarele postari, Dan.

    RăspundețiȘtergere