miercuri, 27 ianuarie 2010

Articolul 10 si unele din efectele lui

Vorbeam intr-una din postarile trecute despre spiritul jocului si modul in care era el reglementat in celebrele Laws of the Game ale rugbyului amator. Referinta era atunci sactiunea aplicata de comisia de disciplina a ERC lui Julien Dupuy pentru o "furculita" in joc deschis. Ca desert, reactia francezului.

Azi o sa vedem una si mai gogonata. Este vorba despre David Attoub, sanctionat de ERC, cu o suspendare mult mai sanatoasa, de 70 saptamani-de 3 ori mai mare decat cea aplicata lui Julien Dupuy, pentru aplicarea aceluiasi procedeu. Ce s-a intamplat, de fapt? In meciul din deplasare a echipei Stade, Francais Attoub ii baga intentionat degetele in ochi flankerului lui Glasgow Warriors, Richie Gray. Pedeapsa a fost pronuntata in conformitate cu prevederile art. 10.4 (i). In original decizia poate fi citita pe site-ul European Rugby Cup. http://www.ercrugby.com/eng/5019_4862.php

De mentionat ca jucatorul a pledat nevinovat in ciuda evidentelor video si a depozitiei scrise si orale a judecatorului de margine ce a prestat in acel meci. Declaratia sa de nevinovatie sa a fost considerata agravanta si astfel jucarul nu va mai putea participa la meciuri oficial pana la 22 aprilie 1011! Ceea ce pentru un profesionist costa foarte mult.

Maine va fi audiat de o comisie de disciplina a ERC un alt francez cunoscut, si el international, Jerome Thion, membru al puternice echipe Biarritz, pentru o lovitura aplicata oponentului sau din linia a doua Richie Gray, de la Glasgow Warriors. Se anunta o alta pedeapsa, al carui ecou se va auzi in aceeasi linie a protestelor franceze. Articolul de regulament este tot 10.4.Litera, probabil i

Pentru amuzament, puteti urmari si miscarea pro-Attoub lansata pe Internet, acum o saptamana



Ca sa inchidem cercul, iata si rezultatele unui sondaj lansat de redactia Sports a cotidianului Le Monde si publicat in editia electronica din 23 ianuarie. La intrebarea "Considerati ca sanctiunea contra lui David Attoub este...?", raspunsurile s-au grupat astfel: 1. justificata, gestul sau este periculos- 40,3%; nejustificata, furculita nu este niciodata pedepsita- 3,2%; excesiva,in mod normal nimeni nu primeste o astfel de sanctiune- 56,5%. Tipic frantuzeste.

Si ca sa fim precisi, sa reproducem copy-paste articolul 10.4 din editia franceza a Laws of the Game, valabila pentru anul competitional in curs.

LES RÈGLES DU JEU 2010

Règle 10. Jeu déloyal

DÉFINITIONS
Le terme Jeu déloyal recouvre toute action effectuée sur l’enceinte de jeu et
contraire à la lettre et à l’esprit des Règles du Jeu. Il comprend les obstructions,
les manquements à la loyauté, les fautes répétées, le jeu dangereux et les
incorrections qui sont préjudiciables au rugby...


...10.4 JEU DANGEREUX ET INCORRECTION... (exista paragrafe de la a la n, ce evidentiaza tot atatea infractiuni penalizabile)
...(r) Tous les joueurs doivent respecter l’autorité de l’arbitre. Ils ne doivent pas contester ses décisions. Ils doivent immédiatement arrêter de jouer lorsque l’arbitre siffle, sauf lors d’uncoup d’envoi ou d’un coup de pied de pénalité consécutif à un avertissement, une exclusion temporaire ou définitive.

Daca regulamentul nu ar fi fost tradus si in franceza ar fi fost justificata reactia franceza, cunoscuta "prietenia" lor traditionala cu limba engleza. Dar asa...

Si pentru ca tot vorbim de spiritul jocului si de art.10, cateva cuvinte si despre cazul pilierului Mihai Adascalitei de la Dinamo, selectionat in lotul Stejarii Bucuresti. Acesta a fost suspendat pe viata dupa ce a transat golaneste o disputa cu talonerul Andrei Radoi, jucator la CSM Stiinta Baia Mare. Totul s-a intamplat in vestiar. Radoi a fost lovit cu piciorul, de la spate, in plina figura de catre Adascalitei. Baimareanul a fost condus imediat la spital, in stare comatoasa. Diagnosticul, mentionat in decizia Comitetului Director al FRR din 19 ianuarie 2010, este urmatorul: "contuzie cerebral frontala stanga; fracturi ale peretilor sinusului maxilar stang; hemosinus maxilar bilateral; edem facial si palpebral stang".

Decizia a fost intarita de Comisia de disciplina a Federatiei, care a nuantat o decizie initiala a Comitetului Director (suspendare pe o perioada nedeterminata), conform ROF al FRR, transformand-o in suspendare pe viata plus o amenda de 2400 lei(?!). Culmea era ca atat agresorul cat si victima erau colegi de linia I in aceeasi selectionata. Si nu aveau de rezolvat contenciosul dintre francezi si englezi sau irlandezi.

Un argument in plus pentru suspendare severa a fost faptul ca Adascalitei devenise recidivist. El mai fusese suspendat in primavara pentru incidentele din meciul Dinamo-Farul, cand vanati de dinamovisti au fost gruzinii. Va mai aduceti aminte, nu?, ce scene oribile si descalificante pentru notiunea de rugby, s-au petrecut atunci, chiar intr-un meci televizat. Ghiciti, dupa echipament, care echipa este Dinamo?



Cum naiba se intampla la romani ca pocinoagele sa fie musai mai acatari decat la altii, nu stiu. Cupland informatiile de mai sus, despre jucatori din cluburile de top cu cele despre comportamentul unui membru al unei selectionate reprezentative in plan national, ne situam pe doua paliere diferite de interpretare a spiritului jocului. Unii il respecta, noi ne facem doar. Ceea ce insa pot afirma cu mana pe inima, atata cat va mai functiona, este ca avand astfel de jucatori, antrenori, arbitri, deopotriva (reactiile curente ale ultimelor doua categorii putand fi considerate favorizante pentru astfel de infractiuni), Romania nu mai are sansa nici macar sa ramana in arhivele anilor 1960-1980 ale rugbyului european, cu atat mai mult in amintirea iubitorilor acestui sport.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu