vineri, 15 ianuarie 2010

Ce s-a intamplat cu spiritul articolului 26 ?

"Law 26. Foul play. Foul play is any actions by a player which is contrary to the letter and spirit of the Game and includes obstruction, unfair play, misconduct, dangerous play, unsporting behaviour, retaliation and repeated infringements"

Asa suna articolul 26 din Laws of The Game. El incrimina orice abatere de la litera si spiritul jocului si condamna direct si fara echivoc comportamentul nesportiv, obstructionist sau violent. Asta se intampla in perioada rugbyului amator. Notele acestui articol erau suficient de explicite pentru toata paleta de mijloace nesportive care puteau distorsiona desfasurarea jocului si produce evenimente nedorite, inclusiv accidentari. Agresivitatea gratuita era, astfel, culpabilizata prin insesi ethosul jocului. In notele de aplicare ale articolului 26 erau prevazute si sanctiuni care putea merge pana la eliminarea jucatorilor impricinati.

Actualul regulament nu mai are nici o prevedere explicita in acest sens. Jocul a devenit profesionist, este mult mai angajat si mai dinamic, pregatirea sportiva si alimentatia jucatorilor se proiecteaza dupa conditiile marii performante. Efortul fizic si angajamentul in joc sunt mult mai ample decat in 1995, sa zicem, cand a fost legiferat profesionismul in rugby. Contactele fizice sunt mai intense, tensiunea psihica mai mare iar dinamica jocului este orientata catre satisfacerea regulilor spectacolului sportiv, menit a atrage spectatori si a produce transmisii de televiziune.

Dar asta nu scuza, totusi, comportamentul nesportiv pe teren. Desi nu prea mai exista meciuri fara jucatori suspendati temporar si trimisi in spatiul Sin Bin, unele din comportamentele nesportive se disting din multimea de conduite sanctionabile. Un ultim caz care a atras atentia a fost gestul lui Julien Dupuy, demiul titular al echipei nationale a Frantei. In meciul cu Ulster din cadrul Heineken Cup, acesta a facut "une fourchete", adica, pe romaneste, a bagat intentionat doua degete in ochii irlandezului Stephen Ferris. De notat ca Dupuy este in plina ascensiune de notorietate. Dupa ce s-a remarcat prin prestatiile sale in jocurile echipei Leicester Tigers (2008-2009) si a fost convocat in nationala Frantei, s-a reintors sa joace la Stade Francais.



Comisia de disciplina a competitiei a hotarat, pentru gravitatea gestului sau, suspendarea de 24 de saptamani adica, practic, pentru 6 luni. Evident, Dupuy a depus un apel, care a fost judecat in aceasta saptamana. Comisia a acceptat apelul si a redus sanctiunea la...23 de saptamani. Putin cam cinic, dar meritat, cred. Dupuy, stupefiat, a declarat imediat dupa aflarea deciziei definitive"...este o decizie antifranceza!".

Plateau Julien Dupuy - Sport24
De passage dans le studio de Sport24, Julien Dupuy est revenu sur ce «geste» qui lui a coûté 23 semaines de suspension. Si le demi de mêlée du Stade Français reconnaît sa faute, il espère une sanction plus clémente en passant devant une nouvelle commission d'extension le 11 février prochain.



No comment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu