miercuri, 28 aprilie 2010

Totusi: cat de mult influenteaza banii deciziile in rugby?

O stire de zilele trecute starneste cascade de comentarii. Seful Premier Rugby, Marc McCafferty, a lansat ideea ca exista posibilitatea ca din 2012 in Guiness Premier sa joace cu doua echipe mai mult, adica 14. Ratiunea pe care a mentionat-o acest Mitica Dragomir al rugbyului englez pare a fi financiara intrucat sistemul in 12 cu o singura retrogradare va pune serioase probleme de bani actionarilor echipelor ramase in primul esalon in conditiile in care se contureaza o tendinta de crestere a salariilor sportivilor asemanatoare footballului, utilizand o sintagma interesanta- telephone number salaries , adica salarii cu din ce in ce mai multe cifre. McCafferty a sustinut ca totul va depinde de reusita negocierilor de anul viitor in privinta contractelor de drepturi TV. El avea desigur in minte modelul sudic, SANZAR, unde aceste drepturi asigura o substantiala parte a veniturilor cluburilor, mult mai mare procentual decat cea care asigura aerul din plamanii rugbyului de club si/sau franchiza englez. In asociere cu Asociatia jucatorilor, executivul Premier Rugby a atras atentia asupra tentatia de sporire a cheltuielilor-capcana ale cluburilor: jucatori batrani sau expirati din Sud sau superstadioane, alaturi de cheltuieli enorme pentru publicitate. La demersul lui McCafferty s-au asociat, firesc, cluburi cu veleitati de promovare in divizia de elita, precum London Welsh, Bristol, Exeter si chiar Worcester, candidata cea mai de succes la retrogradarea din acest an. In replica, RFU , federatia acestui sport, avea sa declare imediat dupa iesirea in scena a lui McCafferty ca nu a fost consultata in privinta acestui plan si chiar daca nu l-a evaluat, este prematur a gandi astfel inainte de a consulta toate entitatile implicate si a simula scenariile alternative.

Viitoarea participanta la campionatul provinciilor din Sud, Melbourne Rebels, scoate aproape zilnic stiri de prima pagina. Dupa ce este beneficiara unor contracte rasunatoare care le garanteaza aducerea in clubul din orasul olimpic a lui Danny Cipriani, Gareth Delve sauy Greg Sommerville, Rebels mai au in vizor urmatoarele tinte: argentinienii Ayerza si Roncero, fijienii Seru Rabenii si Nicky Little, trei georgieni, un samoan, doi americani si, tineti-va bine!, romanii Marius Tincu si Iulian Dumitras. Intr-o alta stire, din alta zi, evident, bosii de la Rebels vor sa-i aduca in lor pe fundasul- minune de 26 de ani Billie Slater de la Melbourne Storm (pentru un salariu de 1 milion de dolari australieni) si pe Israel Folau, 21, cu origini tongane, de la Brisbane Broncos Reds, anterior si el la Storm, pentru o suma echivalenta.

In perspectiva noului sezon, Northampton Saints continua sa se intareasca, achizitionand nume de notorietate de pe unde gaseste puncte slabe. Daca aceasta politica "de cadre" ii reuseste s-ar putea ca in 2010-2011 sa aibe un supra-lot, mai supradimensionat decat are in acest an Leicester Tigers. De la Leeds Carnegie vor intari lotul sfintilor 4 jucatori la sfarsit de contract cu Leeds Carnegie: Andy Gomarsall, 35 de ani, 35 de selectii pentru Anglia, Callum Clark, Scott Armstrong, Joe Ford. In total de la Leeds Carnegie vor pleca in aceasta vara 10 (zece!) jucatori. Antrenorul celor de la Leeds este Neil Back, fostul etern international englez, autorul blogului de rugby pe site-ul Eurosport. Tot catre Northampton mai pleaca, de la Worcester, virtuala retrogradata, demiul galez Ryan Powell,29, cu un activ de 3 selectii pentru Tara Galilor A si tot 3 pentru echipa reprezentativa a regiunii Wales. Daca mai adaugam si celelalte noi contracte despre care am mai vorbit ca si posibile achizitii-surpriza, bugetul pentru noi contracte al clubului din Northampton ar trebui sa fie pe undeva pe la 14-15 milioane de lire. Ceea ce, din perspectiva paralelei pe care se afla FRR, este o cifra urieseasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu