joi, 8 aprilie 2010

De ce bat tobele, mama?

Astazi Steve Gadd implineste 65 de ani. El este unul din tobosarii contemporani majori insa poate fi si pe lista scurta a drummerilor din intreaga istorie a jazzului. Nascut intr-o periferie a orasului Rochester, New York, primeste primele lectii de tobe la 7 ani, "profesor" fiindu-i propriul unchi, muzicant intr-una din fanfarele US Army. La 11 ani a fost prezentat intr-o emisiune radio de catre Dizzie Gillespie. Urmeaza licee specializate de muzica: Manhattan School of Music ai, mai apoi, Eastman School of Music din Rochester. Are ocazii se se produca cu Chick Corea sau Joe Romano. Prima inregistrare o face la 23 de ani, cu formatia lui Chuck Mangione. Incorporat fiind, a facut parte trei ani din US Army Music Program si a colindat lumea cu Jazz Ambassadors of the US Army Field Band, un big band cu misiuni mai curand propagandistice.

In 1972, impreuna cu Tony Lewin si Mike Holmes, formeaza un trio cu care va canta in cluburile din New York si se stabileste definitiv in Manhattan. Incepe turul studiourilor, datorita numelui sau si a cotei in continua crestere. Participa la inregistrarile lui Chick Corea in seria Return to Forever. Se asociaza lui Chet Baker in 1974 si are primele contacte cu grupul muzicienilor care promoveaza miscarea free jazz. In 1976, impreuna cu Richard Tee, Eric Gale si si Cornell Dupree formeaza grupul Stuff, mai intai pentru contracte de club pentru ca, pana in 1981, sa scoata 5 albume, ultimul din serie fiind Best Stuff, cu un sound excelent.



Mai se numara printre fondatorii grupului Steps Ahead alaturi de fratii Randy si Mike Brecker si Mike Mainieri dar ii va ceda in curand locul sau la tobe lui Peter Erskine, pentru a se reintoarce la colaborari pe proiecte. Va mai canta alaturi de Manhattan Jazz Quintet, Herbie Hancock, Ron Carter, George Benson. In 1984 infiinteaza a treia sa formatie, Gadd Gang, cu care avea sa scoata pana in 1991 inca cinci albume, dintre care este de remarcat ultimul, 1991, Gadd Gang. Mai participa la inregistrari de studio, alaturi de Al DiMeola, Aretha Franklin, Paul McCartney, Michel Petrucciani, Frank Zappa, Eric Clapton, B.B.King.



Steve Gadd este un virtuoz al tobelor, om de show si, in egala masura, un swingman perfect adaptabil oricarui ritm sau oricarei linii melodice. A cochetat, pentru a tine pasul cu complexitatea dezvoltarilor recente din jazz si cu ritmurile sud-americane, atat de specifice in productiile de etho-jazz, de mare popularitate in prezent. La 65 de ani inca mai poate fi vazut si ascultat in turnee si, ca invitat, in multe proiecte de pe tot globul.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu