vineri, 30 aprilie 2010

Semifinalele Heineken Cup 2010. Vesti din insula.

Sambata si duminica vor avea loc semifinalele Heineken Cup. Cele doua formatii franceze vor juca acasa cu irlandezii. In rugby avantajul propriului teren nu este atat de important in economia jocului pe cat este in football. Iar irlandezii sunt mai performanti decat francezii in deplasari. Cel putin asa arata istoria din ultimele editii ale Cupei.

Primul meci, Toulouse- Leinster, se va juca sambata. Leinster are probleme destul de mici de efectiv. Nu vor juca, cu certitudine, Girvan Dempsey si Fergus McFadden, nerefacuti dupa accidentari. Incert este si Jonathan Sexton, desi este anuntat in lotul largit care va face deplasarea la Toulouse. In schimb vor juca, cu siguranta, exponentialii Leo Cullen, Shane Horgan cu 77 meciuri de Heineken Cup la activ si 26 de eseuri, Brian O'Driscoll, cu 28 de eseuri si Gordon D'Arcy cu 4. Probabil, daca nu va fi refacut pana la ora meciului , locul lui Jonathan Sexton va fi ocupat de australianul Shaun Berne, care a jucat mai mult in meciurile din acest sezon ale Magners League. Lotul celor de la Leinster avea joi urmatoarea componeneta.

Inaintasi: Leo Cullen, John Fogarty, Cian Healy, Jamie Heaslip, Nathan Hines, Bernard Jackman, Shane Jennings, Stephen Keogh, Ronan McCormack, Kevin McLaughlin, Malcolm O'Kelly, Mike Ross, Richardt Strauss, CJ van der Linde, Stan Wright

Aparatori: Shaun Berne, Gordon D'Arcy, Girvan Dempsey, Shane Horgan, Rob Kearney, Fergus McFadden, Isa Nacewa, Paul O'Donohoe, Brian O'Driscoll, Eoin O'Malley, Eoin Reddan, Jonathan Sexton.

Vorbind despre partida de la Toulouse, Michael Cheika, antrenorul irlandezilor crede ca victoria va fi a lor , cel putin din doua motive. Primul: se concentreaza bine in meciurile din Heineken Cup, dovada fiind ca nu au pierdut decat un meci in patru luni si jumatate din aceasta competitie. Al doilea: Toulouse este concentrata mai mult pe calificarea in semifinalele Top 14, unde va avea un meci greu cu cei de la Castres, pentru ca ambitia lor este sa aibe si anul viitor un loc asigurat in aceasta competitie, de unde a lipsit doar ocazional. Cu toate aceste motive, Cheika crede in forta echipei sale, desi considera ca meciul de la Toulouse este cel mai dificil din ultimii cinci ani competitionali ai echipei Leinster.

Duminica, la San Sebastian (Spania), bascii de la Biarritz (care are un stadion de mica capacitate si joaca meciurile sale importante in vecinatate, San Sebastian fiind capitala spaniola a Tarii Bascilor) vor fi gazdele echipei provinviei Munster.

Un site francez i-a denumit pe cei din Muster drept "the old truckers of rugby" si ii considera, impreuna cu suporterii sai drept simpatica hoarda care umple totdeauna stadioanele spre satisfactia adversarilor, care isi consolideaza casele de bani. Intr-adevar, Munster este o adevarata selectionata provinciala a regiunii Munster. Aici se afla patria jocurilor gaelice dar si centrul de putere al legendelor irlandeze. Orasul in care isi are rezidenta franchiza regionala, Limerick este cunoscut in lumea literara pentru genul de poezie scurta si ironica careia i-a imprumutat numele. Apoi Munster este un club cunoscut pentru rarele sau foarte rarele importuri de jucatori. De exemplu, 12 din cei 15 jucatori care au castigat finala H Cup din 2008 erau nativi din regiune. Munster a fost in ultimii 10 ani de 9 ori prezent in semifinale si a castigat de doua ori trofeul, in 2006 si 2008. Din lotul care va juca duminica la San Sebastian, Ronan O'Gara, David Wallace si John Hayes au jucat in toate cele patru finale ale Cupei, disputate de Munster din 2000 incoace.

Jucatorii din Limmerick vor avea alaturi de ei sprijinul a 5000 de suporteri, care au platit pentru acest drum, in mediu, circa 400 lire.

Lotul este acelasi cu cel din primele faze ale competitei, cu o singura absenta, Paul O'Connell, accidentat. Dar sa vedem ce nume gasim in acest lot.

Inaintasi: Marcus Horan, Tony Buckley, Julien Brugnaut, John Hayes, Damien Varley, Jerry Flannery, Mick O'Driscoll, Billy Holland, Donncha O'Callaghan, Alan Quinlan, David Wallace, Nick Williams, James Coughlan, Niall Ronan.

Aparatori: Tomas O'Leary, Peter Stringer, Ronan O'Gara, Paul Warwick, Lifeimi Mafi, Jean de Villiers, Tom Gleeson, Doug Howlett, Denis Hurley, Ian Dowling, Keith Earls, Scott Deasy.

Din partea franceza, stirile sunt laconice. Va lipsi cu siguranta Damien Traille si, posibil, Imanol Harinordoquy care are nasul spart dupa ultima partida din Top 14, cu Clermont Auvergne. Dar nu va lipsi Dmitri Yachvilli, pe care O'Gara il admira foarte mult.

Meciuri extrem de interesante si echilibrate. Vom avea cu siguranta rugby de mare calitate. Cum spuneam, avantajul terenurilor proprii fiind mai putin valorificabil, cu atat mai mult la acest nivel al performantei sportive, este posibil in egala masura sa avem fie o finala franceza, fie una irlandeza. Nu se aplica aici principiul tertium non datur, adica putem avea si o finala irlandezo-franceza. Ceea ce o va face si mai atractiva.

PS. O ultima stire, ora 3,45 p.m. ne informeaza ca primul XV al Leinster la Toulouse va fi urmatorul: (1)Cian Healy; (2)John Fogarty; (3)Stan Wright; (4)Leo Cullen,capt: (5)Nathan Hines; (6)Kevin McLaughlin; (7)Shane Jennings (8)Jamie Heaslip; (9) Eoin Reddan; (10)Shaun Berne; (11)Isa Necewa; (12)Gordon D'Arcy; (13)Brian O'Driscoll; (14)Shane Horgan; (15)Rob Kaerney.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu