luni, 19 aprilie 2010

Putina statistica

Inainte de a ne juca putin cu cifrele, doua stiri privind miscarea de jucatori:

* Fostul international neozeelandez Greg Somerville, 32, a anuntat ca la sfarsitul sezonului va parasi lotul formatiei din Gloucester. Pentru acesta a jucat in ultimele doua sezoane 32 de meciuri. Nu este clar, data fiind varsta, daca el se va retrage definitiv sau daca isi cauta un nou contract in Europa.

* Cunoscuta uvertura galeza Stephen Jones a dezmintit zvonurile dupa care urma sa semneze un contract cu Leicester Tigers si a anuntat va mai juca inca un an pentru LLanelli Scarlets.

Si acum o scurta privire asupra statisticii finalurilor din doua campionate europene.

In Franta, Top 14 a ajuns in fata ultimei etape. Se cunosc deja echipele care isi vor disputa locurile in semifinale. Dupa cum stiti, Franta are un sistem diferit de cel englez sau de cel din Super14: se califica direct primele doua clasate iar urmatoarele patru isi disputa prin meciuri directe urmatoarele doua locuri. In acest moment, clasamentul este condus de R C Toulon, marea surpriza a acestui an competitional, echipa la care joaca Wilkinson. Aceasta conduce in fata campioanei en-titre, Perpignan, cu un punct. Le urmeaza cele patru echipe care vor juca calificarea in semifinale, in ordinea punctelor: Clermont Auvergne, Castres, Toulouse, Metro-Racing Paris. Acestea nu mai pot fi ajunse, ca numar de puncte indiferent de rezultatele ultimei etape. Cel mai bun atac-618 puncte (24,7 puncte inscrise pe meci)l-a avut Clermont Auvergne iar cea mai buna aparare- Toulouse- 13,7 puncte primite pe meci).

In Anglia, mai sunt de jucat doua etape si restanta Bath-Northampton. In clasamentul Guinness Premiership conduce Leicester Tigers, cu 68 puncte, cu 3 mai multe decat Northampton Saints. Locul al treilea este ocupat de Saracens, cu 61 puncte iar pentru locul al patrulea, calificant in semifinale, se lupta londonezii de la Wasps, 53, cu cei de la Irish, 51. Cele mai multe puncte bonus le-au acumulat tigrii din Leicester, care detin si cel mai bun atac, cu 478 puncte (23,8 puncte pe meci) iar cea mai buna aparare a prezentat-o Northampton, 266 puncte primite (14 puncte pe meci). Sistemul englez al semifinalelor opune prima clasata cu cea de-a patra, cea de-a doua cu cea de-a treia. In momentul de fata se stie doar ca Saracens va juca o semifinala in deplasare, intrucat este mai slab clasata decat ocupanta locului 2, oricare ar fi aceasta.

Pentru comparatie, sa privim putin si siutuatia de la antipozi. Super14 a ajuns doar la a 10-a etapa. Toate competitoarele au cate 9 jocuri. Pe primul loc se afla neozeelandezii de la Canterbury Crusaders, cu 34 de puncte, la egalitate de puncte cu Blue Bulls din Pretoria, care au diferenta mai mica dintre punctele inscrise si cele incasate. Pe locul al treilea tot o echipa sud-africana, Stormers din Cape Town, cu 33 de puncte. Interesant ca ultimele doua locuri sunt ocupate tot de echipe sud-africane, Cheetahs si Lions din Johannesburg. Cel mai bun atac l-au prezentat Bulls, cu 308 puncte inscrise (o medie de 34,2 pe meci) iar cea mai buna aparare a apartinut celor de la Stormers, doar 111 puncte (12,3 puncte primite pe meci).


Cum spuneam intr-una din postarile trecute, in Sud se marcheaza mai mult, in medie si pe meci. Dar acum putem vedea ca si apararile sunt mai eficiente decat cele din Nord. O sa revin in zilele urmatoare cu statistici mai detaliate asupra acestui aspect.

Ca ilustratie video, o prezentare a echipei British & Irish Lions inaintea primului meci test contra Africii de Sud din iunie 2009. Din echipa (de vis) Lions a facut parte si Stephen Jones.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu