Leicester Tigers este unul din putinele cluburi cu mare traditie care a reusit supravietuirea in trecerea de la perioada clasica la cea a profesionismului pragmatic. Infiintat in 1880, clubul construieste si un stadion propriu, cunoscut azi pentru locatia sa, Wellford Road. Asta se intampla in 1892 iar stadionul, in amenajarea sa initiala, exista si azi (a suferit o singura interventie pentru marirea capacitatii) si poate gazdui maximum 24.000 se spectatori.
Cateva date, acum, din istoria recenta a acestui club. In august 1980, este prima echipa englezeasca care intreprinde un turneu in emisfera sudica: 6 jocuri in Australia si Fiji. In 1988 devine prima campioana oficiala a Angliei, dupa finala cu Waterloo. Abia in 1995 mai reusesc sa castige acest titlu. In 1997, este prima echipa engleza finalista in Heineken Cup. Pierde la RC Brive. Intre 1999 si 2003, perioada cat capitan al echipei a fost Martin Johnson, Tigers castiga patru tituluri cunsecutive de campioni ai Angliei. In componenta echipei castigatoare in 2003 a Cupei Mondiale s-au aflat mai multi componentiai echipei din Leicester; Neil Back, Martin Corry, Ben Kay, Lewis Moody, Julian White, Dorian West si, desigur, Martin Johnson).
Marcelo Loffreda, antrenorul meritoasei clasate de locul 3 la Cupa Mondiala editia 2007, preia pentru 7 luni conducerea tehnica a echipei si este demis rapid, experimentul fiind considerat o nereusita datoria infrangerilor din finala campionatului si din sferturile Heineken Cup. La conducerea staffului tehnic vine in aprilie 2004, Richard Cockerill, fost jucator al echipei din anii '90. Experimentatul taloner incepe constructia unei echipe noi, cu jucatori din mai multe tari din topul mondial. Anul de varf poate fi considerat 2009, cand cand castiga finala Guinness Premiership, in finala cu London Irish dar pierde finala celeilalte competitii de anvergura continentala, Heineken Cup, in fata irlandezilor de la Leinster. Finalul sezonului 2009 avea sa-i aduca o remarcabila victorie in fata unei selectionate a campioanei mondiale, Africa de Sud, 22-17, aflata la primul meci in turneul sau de toamna in Europa.
Mai multi jucatori notabili fac sau au facut in anii din urma parte din lotul Tigers:
talonerii George Chutter si Mefin Davies; pilierii Marcos Ayerza, Martin Castrogionvanni, Julian White; Ben Kay si Lewis Deacon in linia adoua; flankerii Tom Croft, Lewis Moody, Craig Newby; inchizatorul Geordan Crane; mijlocasii la gramada Harry Ellis si Ben Young; uverturile Jeremy Staunton si Toby Flood; centrii Dan Hipkiss si Aaron Mauger; aripile Lote Tuqiri, Alesana Tuilagi, Lucas Amorosino, fundasii Geordan Murphy si Scott Hamilton. Alaturi de cei de mai sus, au mai jucat la Leicester mai multi internationali de renume: fratii Rory si Tony Underwood, Clive Woodward (fostl antrenor al Angliei in perioada castigarii Cupei Mondiale din 2003), irlandezii Leo Cullen, Shane Jenkins, Tom Riley, tongalezul Seru Rabeni, francezii Benjamin Kayser si Julien Dupuy si sud-africanul Joel Stransky.
In meciul disputat azi in etapa a 17-a a Guinness Premiership, cu London Irish,Tigers au facut o prima repriza excelenta, castigand pe final cu 35-19 si consolidandu-si pozitia de lider in Premiership. In prima repriza gazdele au realizat trei eseuri prin Tuilagi, Hamilton si...Castrogiovanni (omul meciului). Londonezii au replicat cu doar unul singur , al lui Steffon Armitage. Scorul reprizei a fost 23-10 In repriza a doua, tigrii din Leicester au mai marcat un eseu prin George Chutter, intrat in teren de doua minute (si isi trec in cont si punctul bonus ofensiv) iar "irlandezii" au mai marcat din trei penalitati.
In sfarsit, parca pentru a satisface apetitul nationalist al comentatorilor, in minutul 65 a intrat in teren pentru London Irish si Paulica Ion. Insistenta cu care numele acestuia a fost mentionat in prima parte a comentariului mi-a adus aminte de un personaj al Henriettei Yvonne Stahl care, descriind o istorie de viata de succes spunea "Valerica, un baiat de pe strada mea, a ajuns sa vanda limonada in centru". Ma bucur ori de cate ori bravul nostru pilier reuseste sa lege actiuni de castig de teren cu purtare de balon, dar parca a te uita la un meci numai pentru a vedea daca Paulica Ion intra in teren si daca poarta balonul sau impinge in gramada, e cam mult.
Azi, 6 martie, David Gilmour fost component al Pink Floyd, implineste 64 de ani. Este singurul care mai continua sa promoveze acel sound specific din anii '80-'90, care a facut trupa britanica celebra in toata lumea. Ilustratia video de azi este o inregistrare intr-o sala londoneza, dintre cele opt renumite in lume pentru acustica lor, Royal Albert Hall, pe 31 mai 2006. Piesa, Shine on you, crazy diamond, este un tribut emotional adus fostului component al trupei, Syd Barrett, trecut prematur in lumea de dincolo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu