miercuri, 24 martie 2010

Multumim, Eugen Cionga

Rugby-ul este o alta tara...

Corespondenta din Toronto.

O tara care se intinde dincolo de terenul de tinta, de marginile de var ale gazoanelor, dincolo de tribunele si portile stadioanelor; o tara guvernata de legi aspre, dar drepte.

Rugby-ul inseamna mult mai mult decat un simplu sport care se joaca cu o minge tuguiata si putin caraghioasa.

Rugby-ul este o stare de spirit. O ascensiune. Fizica si morala deopotriva.

Rugby-ul nu este nici un privilegiu al elitelor si nici nu este proprietatea vreunei rase, caste sau paturi sociale. Este o incercare a caracterelor; a adevaratelor caractere care inteleg ca respectand legile aspre ale acestui tinut capata un drept fundamental: dreptul de a placa si de a fi placat.

Cazi, te ridici. Cazi, te ridici. Cazi, te ridici si continui. Ca in viata.

Acolo, in inclestarea suprema a gramezilor, cand simti incordarea tremuranda a muschilor celui din fata, sudoarea celui de langa tine amestecandu-se cu propria ta sudoare si auzi icnetul de efort al celui din spate, descoperi un sentiment singular: sentimentul de solidaritate.

Rugby-ul reprezinta un limbaj universal. Un limbaj al inteligentei, respectului si al tariei de caracter.

Rugby-ul este triumful onestitatii asupra tentatiei de a trisa.

Cultura rugby-ului este cultura curajului, trudei, cinstei, solidaritatii, a valorilor morale care calauzesc tinerele caractere pe drumul drept al vietii.

Rugby-ul este o stare de spirit. O ascensiune. Fizica si morala deopotriva.

Rugby-ul este o alta tara...


Am preluat aceasta corespondenta de pe site-ul rugby.ro unde, de multi ani, Eugen Cionga scrie despre rugby. Expert in inginerie, expert in rugby, Eugen Cionga ne rasfata periodic cu ceva ce incepe sa ne lipseasca din ce in ce mai mult: filosofia de viata a rugbyului. Multumim, domnule inginer!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu