duminică, 7 martie 2010

Stiri calde, la zi

* O stire seaca avea sa confirme, la sfarsitul saptamanii, sfarsitul dilemei in care se afla celebrul international galez Gareth Williams. Aceste recunoscuse public, in luna februarie, ca este gay. Stirile care au urmat acestei confesiuni mai putin obisnuite in lumea rugbyului au fost multe insa niciuna din acestea nu a fost defaimatoare sau depreciativa. Dupa ce stirea lunii februarie s-a consumat, a aparut o alta, Williams va pleca din insula ca sa joace pentru Auckland Blues. Gareth Williams, 35, este cel mai selectionat galez din istoria acestei reprezentative-peste 100 meciuri si avea in activ, pana la sfarsitul sapramanii trecute si recordul eseurilor inscrise pentru reprezentativa sa-40. Recodul i-a fost insa depasit de alt Williams, Shane, in meciul cu Franta. In fine, la sfarsitul saptamanii trecute se afla ca Gareth Williams a semnat pentru un sezon, cu prelungire posibila pentru inca un an, cu formatia din campionatul de rugby XIII al Angliei, Celtic Crusaders din Wrexham. Interesanta atractia pentru rugby XIII, mai ales ca si Lote Tuqiri paraseste Leicester Tigers pentru a se reintoarce in Australia, unde va juca tot intr-o echipa de rugby XIII.

* O alta stire proaspata anunta plecare, la sfarsitul sezonului a unui alt mare international englez, Lewis Moody. Acesta va renunta la echipa pentru care a jucat din 1996, de la varsta de 17 ani, pentru care a jucat de peste 200 de ori in Premiership, pentru care a inscris 34 de eseuri, a castigat sase titluri de campioni ai Angliei, a invins in doua finale de cupe europene. Adresa sa este stiuta deja. Va juca pentru clubul din Bath. Motivul plecarii sale e, insa, mai complicat. Lui Moody, 31, nu i s-a mai oferit prelungurea contractului la sfarsitul acestui sezon. Richard Cockerill, managerul clubului din Leicester a facut in ultimul timp o serie de declaratii care sugereaza faptul ca trendul de a avea cat mai multi internationali in lot, nu mai este de actualitate, in ciuda aspectelor comerciale avantajoase. El a lasat sa se inteleaga ca in RFU se vor reglementa in curand cateva aspecte in acest sens. In aceasta logica, s-a plans Cockerill, Moody a fost lipsa de la club in perioada competitionala de varf pentru ca era convocat la pregatirile echipei Angliei. Ori sa ai lipsa in efectiv cate 7-8 oameni de baza ai echipei atunci cand ai partide decisive de campionat este prea mult, a mai declarat Cockerill. Ziaristii i-au continuat logica si au ajuns la concluzia ca in perspectiva Cupei mondiale din 2011, in situatia lui Moody s-ar mai putea afla si Tom Croft, Louis Deacon, Dan Cole, Danny Hipkiss, Harry Ellis, Jordan Crane, pe langa ceilalti abonati traditionali la selectie, cum ar fi Toby Flood sau Simon Shaw, de exemplu. Judecand astfel, ei ii dau dreptate lui Cockerill. Prea multe competitii care se desfasoara simultan, prea multa solicitare pentru jucatori, prea multe interese care apara, de fapt, pe umerii unor loturi limitate de jucatori. Concluzia acestei scurte analize releva una din slabiciunile actualului rugby profesionist: supralicitare rezistentei fizice a jucatorilor in conditiile in care asteptarile de rezultate financiare directe cresc tot mai mult.

* Urmatoarea stire vine din Franta si a fost produsa de hotararea conducatorilor RFU de a nu permite jucatorilor James Haskell (Stade Francais) si Riky Flutey (Brive) sa joace in etapa de Top 14 de la sfarsitul acesta de saptamana. Motivul: cei doi se afla in pregatiri cu echipa Angliei pentru ultimele doua meciuri, cu Scotia si Franta, din RBS Six Nations. Francezii au facut scandal, atat la nivel de Federatie cat si, mai ales, prin reprezentantii celor doua cluburi. Au fost lansate amenintari asupra viitorului contractelor celor doi jucatori, s-au lansat promisiuni de "amenzi" (Max Guazzini, patronul Stade Francais a dat chiar si o cifra: 135.000 lire pentru invoirea viitoare a jucatorilor straini aflati in lot), s-au proferat amenintari de boicot a contractelor viitoare cu jucatori englezi. Max Guazzini chiar a numit actiunea RFU drept incarcerarea jucatorilor si a mai afirmat ca este sigur ca lui Haskell i s-a spus ca nu va mai prinde echipa Angliei daca vine sa joace pentru Stade Francais. Aceasta disputa vine sub incidenta articolului 9 care prevede faptul ca echipa care are jucatorul sub contract este obligatia sa-l elibereze pentru a juca in meciuri internationale inca din sambata anterioara respectivei confruntari. De notat, ca fapt divers, ca in conducerea clubului Brive, postul de director executiv este ocupat de Simon Gilham, un englez iar managerul clubului Toulon (echipa lui Jonny Wilkinson) este Tom Whitford. Brive nu a protestat atat de vehement. Toulon nu a deschis subiectul chiar daca Wilkinson nu va juca intr-un meci important, cu Biarritz. Sigura voce ridicata a fost cea a lui Guazzini. Ultima ora: Stade Francais a fost invinsa acasa de Toulouse (0-29), Brive a pierdut in deplasare la Castres (35-10) iar Toulon a reusit o mare victorie (21-20) impotriva celor de la Biarritz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu