vineri, 12 martie 2010

Muzica pentru stiri

Azi, un alt jazzman serbeaza implinirea unei varste cu cifra rotunda. Este vorba de vocalistul Al Jarreau. Nascut in 1940 in Milwaukee, Wisconsin, SUA, din parinti muzicieni afliati unei biserici baptiste, Alwyn Lopez Jarreau a inceput prin a canta in corul bisericesc pentru ca apoi sa se remarce in calitate de presedinte al Comitetului elevilor lin liceu, de unde a primit o bursa pentru un liceu renumit in plan local, unde si-a fondat prima trupa proprie. In 1962, absolva ca BS in psihologie la Universitatea din Iowa. Lucreaza drept consilier in reabilitare profesionala in San Francisco iar serile canta in cluburile cu George Duke(pian) si John Heard (bas). In 1968 renunta la profesie si se dedica muzicii. Abia in 1975 scoate primul album propriu, Breakin' Away, cu care are succesul comercial care ii permite sa se dezvolte ca solist. Devine, compozitor si interpret al unor productii de televiziune si isi defineste stilul in care astazi este recunoscut drept inconfundabilul Al Jarreau, si anume scating-ul, emisia de sunete pure, imitatia sunetelor naturale, vocale sau instrumentale. Piesa care l-a definit in anii '80 este We're in this love toghether. Poate fi gasita pe youtube.com in mai multe versiuni. O recomand tuturor. Din anii '90, alaturi sau la fel ca multi muzicieni americani incepe sa-si caute recunoasterea mai ales in Europa. A cantat in turnee prin batranul continent alaturi de George Benson, Kathleen Battle, Miles Davis. Al Jarreau a imbogatit arta sunetelor, dand o noua dimensiune interpretarii vocal in jazz. Criticii afirma ca Jarreau a inventat "percutia vocala" care avea sa fie dusa la perfectiune de un alt american, showman de exceptie, Bobby McFerrin. Se poate spune ca Al Jarreau a lucrat foarte mult la elaborarea unor linii melodice specifice poliritmiei, ca si Ornette Coleman, cu desfasurari simultane de ritmuri in cadenta 6/8 si 4/4. Mai curand jazzman decat "actor" in businessul muzical, sarbatoritul de azi este, oricand, un cap de afis in festivalurile consacrate de jazz.



Si acum cateva stiri despre etapa a 4-a a RBS Six Nations:

* Lewis Moody trece pe banca de rezerve in meciul Angliei impotriva Scotiei. In locul sau, in primul XV, a fost chemat mai varstnicul cu un an Joe Worsley, 32, de la London Wasps. Worsley a jucat pana acum de 72 de ori pentru reprezentativa Angliei.Paul Hodgson nu mai e nici macar rezerva, fiind preferat tanarul Ben Youngs de la Leicester Tigers. Iar in locul lui Simon Shaw, accidentat, a fost introdus Louis Deacon. Echipa Angliei va arata astfel: D.Armitage- Cueto, Tate, Flutey, Monye- Wilkinson, Care- Haskell, Worsley, Easter- Deacon, Bortwick- Payne, Hartley, Cole.
Rezerve: Steve Thompson, Wilson, Lawes, Moody, Youngs, Flood, Foden.
De partea celalta, gazdele, Scotia vor prezenta urmatorul XV: Hugo Southwell- Sean Lamont, Nick De Luca, Graeme Morrison, Max Evans- Dan Parks, Chris Cusiter- Johnnie Beattie(8), John Barclay, Kelly Brown- Alastair Kellock,Jim Hamilton- Euan Murphy, Ross Ford, Allan Jacobsen
Rezerve: Scott Lawson, Geoff Cross, Nathan Hines, Alan McLeod, Rory Lawson, Phil Goodman, Simon Danielli


* Echipele anuntate de Declan Kidney si, respectiv, Warren Gatlan pentru partida de pe Croke Park de maine sunt:
Irlanda:Geordan Murphy- Tommy Bowe, Brian O'Driscoll (c), Gordon D'Arcy, Keith Earls- Jonathan Sexton,Tomas O'Leary- Steven Ferris, David Wallace, Jimmie Heaslip- Donncha O'Gallaghan, Paul Connell- John Hayes, Rory Best, Cian Heley.
Rezerve:Sean Cronin, Tony Buckley, Leo Cullen, Shane Jennings, Eoin Reddan, Ronan O'Gara, Rob Kearney.

Tara Galilor: Lee Byrne- Leigh Halfpenny, James Hook, Jamie Roberts, Shane Williams- Stephen Jones, Richard Rees- Jonathan Thomas, Martyn Williams (c), Gareth Delve- Bradley Davies, Luke Charteris- Adam Jones, Matthew Rees, Paul James.
Rezerve: Huw Bennett, Rhys Gill, Ian Gough, Sam Warburton, Dwayne Peel, Andrew Bishop, Tom Shanklin.

* Italia nu va schimba nimic din echipa care a castigat ultimul meci, cu Scotia etapa trecuta. Nick Mallet spera sa faca o figura luminoasa duminica pe Stade de France. In lotul Frantei putine noutati fata de numarul mare de accidentari din ultima perioada. Marc Lievremont se confrunta cu un numar neobisnuit de mare de accidentari, 14. Dar are alternative de valoare pentru fiecare post. De exemplu, pentru a-l menaja pe Bastareaud il va tine pe banca de rezerve, unde acesta sa va alatura lui Dmitry Yachvilli, inlocuitorul lui Michalak, indispobibil pentru un an, cel putin, pentru ruptura liagmentelor incrucisate ale genunchiului stang. Bastareaud va fi inlocuit in XV-le de start de catre David Marty iar in locul aripii Julien Malzieu- si aceasta fiind o solutie de avarie la vremea accidentarii lui Vincent Clerc- va fi promovat debutantul de la Castres Marc Andrieu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu