duminică, 28 martie 2010

Despre banii din jurul rugbyului

Ieri s-au dat publicitatii, pe un site specializat (prlog.org), rezultatele unei cercetari intreprinse de firma care detine Mastercard, cea mai populara identitate a cardurilor bancare din lume. Cercetarea a avut ca obiect, al doilea an la rand, evaluarea cifrelor si volumelor financiare cheltuite de populatie la manifestarile ocazionate de RBS Six Nations 2010. Prima concluzie a studiului a fost aceea dupa care acest sport indica iesirea din recesiune, cel putin in zona tarilor participante la traditionalul turneu. Datele sunt extrem de interesante, mai ales din perspectiva faptului ca, in tarile vizate, mai bine de 75% din populatie utilizeaza aceasta forma de plata a costurilor vietii cotidiene.

Impactul financiar al edtiei din acest a Six Nations a atins o cifra de 632 milioane dolari. Ea se distribuie astfel: Anglia 132 milioane, Irlanda 123 milioane, Franta 122 milioane, Tara Galilor 109 milioane, Scotia 94 milioane, Italia 51 milioane. Ce semnificatie au aceste cifre? Ele reprezinta cheltuielile populatiei (spectatori directi, spectatori TV) si constau in biletele de meci, transportul, hrana si bauturile din locul si/sau imprejurimile stadioanelor, cazari turistice in acest scop, vizitarea oraselor resoective si cumparaturi de articole direct legate de rugby sau de meciurile in discutie. In suma se includ siu cheltuielile de marketing ale diverselor companii implicate. Totalul sumei reprezinta o crestere neta fata de 2009, an in care volumul de bani cheltuiti a fost de 593 milioane dolari.

Rugbyul este, in continuare, afirma raportul Master Card, unul din sporturile de top in emisfera nordica. La editia 2010 a RBS Six Nations s-au uitat la TV 125 milioane de oameni, cu o medie de 8,3 milioane pe meci. Pe stadioane au fost 1.054.654 spectatori la meciurile din acest an, in crestere sensibila fata de turneul din 2009, la care au participat 981.963 spectatori platitori.

Raportul detaliaza cazul Angliei in ce priveste volumele cheltuielilor populatiei. Pe Twickenham, la meciurile contra Tarii Galilor si Irlandei, capacitatea de absorbtie a publicului a crescut cu mai mult de 60% fata de 2009. Cele 82.000 locuri ale stadionului principal au fost ocupate de ambele dati, in ciuda scumpirii cu 25% a biletelor in 2010 fata de 2009 (cresterea TVA-ului). Toate capacitatile hoteliere ale complexului au fost ocupate 100% in ambele meciuri ca si ariile de cazare din proximitatea cartierului. Pentru jocul Anglia-Irlanda au fost ocupate 4000 de locuri de cazare, cifra depasind volumele similare inregistrate in 2009, 3000 pentru meciul cu Franta si 2800 pentru meciul cu Scotia.

Si pentru drepturile TV se constata cresteri semnificative. Anul acesta francezii au semnat pentru patru ani un contract in valoare de 136 milioane dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu 28% in raport cu precedentul contract, pe cinci ani. In Tara Galilor s-a inregistrat o crestere de audienta TV spectaculoasa- 50% (share) in acest an, fapt care a scumpit cu 63% minutul de publicitate la orele de varf ale meciurilor. Tot in aceeasi provincie, vanzarile de articole de merchandising (sepci, fulare, tricouri, alte insemne personalizate in simbolistica locala) a atins 4 milioane dolari in cele sase saptamani ale turneului.

Tot in acest an s-a incercat continuarea experimentului inceput anul trecut, programarea meciurilor vineri seara. Au fost confirmate rezultatele din 2009. La Tara Galilor-Franta s-au uitat 10,5 milioane spectatori din tarile neimplicate, Anglia, Irlanda, Scotia, Italia. A fost cea de-a doua cifra a audientei acestui turneu, dupa meciul Franta-Anglia, din ultima etapa, la care s-au uitat, in total, 15milioane de oameni. Cifrele reprezinta populatia de spectatori din restul celor 4 tari.

Raportul de cercetare mai aduce in discutie un aspect interesant: dinamica volumului de populatie implicat in practica acestui sport. Nu este vorba de jucatorii profesionisti ci de cifrele globale reprezentand practicantii acestui sport- de la copii la femei, de la amatori la rugby 7 sau XIII. Cifrele sunt absolut impresionante. In cele 6 tari participante la RBS Six Nations, peste 2,6 milioane de suflete practicau in 2009 rugbyul. Distributia lor pe tari arata astfel: 1. Anglia- 687.000 (in crestere cu 4,4% fata de 2007, anul RWC); Franta 273.000(22% crestere in acelasi orizont de timp); Irlanda 152.000(33% crestere), Tara Galilor 42.000 (10% crestere); Scotia 32.000 (crestere 31%); Italia 61.000 (35% crestere). Spectaculos, nu-i asa?

Reamintesc ca MasterCard este unul din sponsorii majori ai Cupei Mondiale 2011 din Noua Zeelanda, ocazie cu care va extinde acest gen de cercetare in toate continentele. Tema de casa pentru stafful FRR: ce vectori de marketing se pot gasi in Romania pentru a creste cota de piata a rugbyului?


Azi se implinesc 87 de ani de la nasterea lui Thad Jones, un mare trompetist american provenit dintr-o familie de muzicieni si ai carui frati aveau sa lase in istoria jazzului urme remarcabile. Acestia sunt Hank Jones, pianist si Elvin Jones, baterist. Fara studii muzicale formale, Thad Jones a inceput sa cante in cateva big banduri de mare notorietate, US Army Band, in perioada razboiului si, mai apoi, pana prin anii '60, Count Basie Orchestra, ambele adevarate scoli de jazz, "absolvite" cu succes de nume ce aveau sa fie, ulterior, parte din galeria ilustrilor. Din 1963 devine aranjor si muzician de studio, freelance. In 1978 castiga Grammy Award pentru albumul Live in Munich. In acelasi an se muta in Danemarca, la Copenhaga, unde alege sa locuiasca si sa cante cu mai multi jazzmani expati americani. Din 1978 preda la Royal Danish Conservatory compozitia si aranjamentul. Mai canta cu Orchestra lui Count Basie cand aceasta are turnee prin Europa. Compune si editeaza pentru Manahattan Transfer. Se stinge de 21 august 1986 iar cenusa sa este depusa in cimitirul Vestre Kirkegard din Copenhaga. A lasat in urma noua albume proprii, in calitate de lider de grup si doar patru in calitate de sideman (inregistrari in albumele lui Herbie Hancock, Coleman Hawkins, Luo Donaldson si Ben Webster. Discret si inclinat catre esentialism, Thad Jones nu ne-a lasat o mostenire discografica importanta ci doar cateva teme pure, incluse in tezaurul de 1000 de piese remarcabile ale jazzului. Printre ele, To You, A Child is Born.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu