duminică, 21 martie 2010

(Au aruncat cu) cartonase galbene si rosii in coroana stejarilor

S-a auzit fluierul final in Cupa Europeana a Natiunilor. Georgia ocupa locul 1, Rusia locul 2. Ambele isi au cate un loc in grupele RWC 2011. Romania e pe locul 3 (cu un meci mai putin, ceea ce nu ne poate clasa mai sus de aceasta pozitie) si va trage pentru recalificari. Pentru comportarea neglijenta de pana acum va trebui sa ne cumparam niste indulgente. Doua meciuri cu castigatoarea dintre Ucraina si Lituania. Si apoi intalnirile cu Tunisia si Uruguay. Chinul se va termina pe undeva prin noiembrie. Am fi cam in situatia corigentului, sa stam toata vara sa invatam si abia in toamna sa avem certitudinea ca promovam in clasa superioara.

La Lisabona nu ne-am facut de ras dar am castigat in fata unei echipe careia i-a lipsit, ca si Georgiei dar din motive diferite, motivatia castigului. Cum s-ar putea spune, o victorie fara adversar. Cu toate acestea, ne-am umplut iar de ridicol. 4 cartonase galbene, doua dintre ele transformandu-se in cartonas rosu, toate pentru violente gratuite si/sau greseli repetate au marcat trecerea selectionatei Romaniei prin teren. Daca australianul naturalizat al gazdelor, Gardner, nu rata de patru ori loviturile de pedeapsa si, dupa schimbarea acestuia, inlocuitorul sau nu gresea nici el de doua ori, scorul le favoriza pe rudele noastre latine. 9 - 20 nu e un rezultat care sa evidentieze net castigatorul in conditiile in care nu am avut nici dominare teritoriala, nici posesie mai buna decat a portughezilor. Evolutia scorului nu e importanta dar sa ne amintim ca am inceput sa strangem puncte abia in minutul 35 printr-un eseu de penalizare iar al doilea eseu ni l-a facut cadou acelasi Gardner, sutand aiurea (in mainile romanilor) in propriul teren de tinta. Diferenta a facut-o in fapt acelasi Danut Dumbrava, care a inscris din toate loviturile de picior. In rest, faptul ca am jucat in 14 si in 13 jucatori minute bune trebuie sa dea de gandit staffului echipei nationale. Cartonasele galbene si cel rosu nu ne-au facut sa pierdem meciul, l-au pierdut in fapt portughezii, dar nici nu ne-au ajutat sa ne remarcam prin aceasta victorie. Cu o alta echipa in fata, scorul era cu totul altul. Flankerul Burcea este campion la cartonase primite doua galbene si, automat, unul rosu si nu cred ca s-a mai intamplat asta vreuneia din echipele care vor juca in turneul final al RWC. Ca si jucatori experimentati precum Dimofte si Tonita au meritat cartoase galbene nu e un fapt de comentat. Portughezii s-au intrecut pe ei insisi in obstructii si antijoc. Este clar ca nu aratau ca o formatie care sa emita pretentii la un loc in grupele Cupei Mondiale. Dar nici noi, dupa prestatia din teren. In fine asta e sportul, nu impresia artistica conteaza ci numarul de puncte. Cum rugbyul nu e un joc de fecioare ar fi trebuit sa ramana macar unul de gentlemani. Dar nu a fost cazul.

Sa remarcam, pe final, bunele prestatii ale lui Catalin Fercu si unele momente de inspiratie tactica ale lui Lucian Sarbu. Dumbrava a fost mentionat mai sus si merita toate aplauzele pentru ca a ajutat FRR sa se califice in recalificari. Sa mai remarcam, de asemenea, dificultatile lingvistice ale lui D. Bocanaciu (de ce nu se limiteaza doar la a comenta fotbal?) si intarzierea cu care TVR 2 a intrat in legatura directa, pentru ca transmis in totalitate un meci de polo dintre Steaua si Dinamo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu