joi, 11 martie 2010

Despre unii bani din rugby

* Zilele trecute, Bernard Lapasset, presedintele IRB, a anuntat formal admisia Argentinei in Turneul celor 3 Natiuni. Ce va deveni, din 2012, Turneul celor 4 Natiuni. IRB va aloca pentru primul an competitional 2 milioane dolari Argentinei pentru a-i usura acesteia costurile participarii. Celelalte tari participante, adica federatiile acestora, au agreat aceasta augumentare a echipelor participante, chiar daca este vorba de un nou calendar competitional, ce se va muta din intervalul iulie-septembrie intr-unul nou, iunie-august, cu mai multe meciuri la intervale mai scurte. Intr-un interviu acordat ieri Financial Times, Agustin Pichot, fostul mijlocas la gramada al echipei clasate pe locul 3 la ultima Cupa Mondiala, 73 de selectii pentru Argentina intre 1995-2007, actual membru al Comisiei de performanta a IRB, avea sa declare ca Argentina nu este pregatita inca pentru aceasta mare schimbare. Textual, el avea sa declare :"...We had no structures at all. We could never plan ahead. Whether we were good or bad is a matter of luck...". Sa ne amintim ca, nici pana la aceasta ora, Argentina nu a aderat complet la profesionism in rugby. Cu exceptia jucatorilor din Europa si din SUA/Canada, toti cei legitimati in cluburile din Argentina au statut amator inca. Nici legislatia sponsorizarii nu este inca pusa la punct in aceasta tara macinata de procese de corupti ce dureaza inca din secolul trecut. Cu toate acestea , Pichot a estimat la circa 7 milioane dolari costurile participarii selectionatei Pumas la turneul sudic. Cu o mentiune deloc de neglijat: incasarile consecutive acestei participari se ridica, estimativ, la circa 11-12 milioane. Asadar este vorba de profit important. Dar pentru a-l atinge este nevoie de face investitii, capitol in raport cu care Pichot este, deocamdata, sceptic.

* JPR Williams, legenda rugbyului galez, 61 de ani, actualmente chirurg ortoped in Glasgow, activ in sportul local pana acum 4 ani, a fost prins baut la volanul masinii sale. Culmea este ca a fost oprit sambata trecuta de o patrula care cauta un alt Audi rosu, furat. Alcoolemia doctorului Williams a fost de 142/1000cmc. in timp ce limita "legala" este de 80/1000. Sanctiunea: 380 lire amenda si suspendarea permisului pentru 17 luni, fara drept de contestatie. De ce s-o bea atat de mult in Wales?

* In postarea sa de azi, pe Yahoo Eurosport, Neil Back, bloggerul de serviciu al sectiunii de rugby, avea sa se declare surprins de trecerea in dizgratie a lui Lewis Moody chiar si la echipa Angliei, unde a decazut din statutul de titular la acela de rezerva pentru meciul de sambata cu Scotia. Sa amintim ca lui Moody, 31, nu i-a mai fost prelungit contractul cu Leicester Tigers pentru sezonul viitor iar jucatorul este pe cale sa semneze un contract pe 2 ani cu Bath. Ce avea sa spuna Neil Back se afla cu cateva randuri mai jos. " I imagine his move is a product of wanting a squad of players available to challenge on all fronts. While the salary cap remains £4 million, and prices are going up, clubs need to get more from the players they have in their squads." Ce putem intelege din aceasta declaratie fara perdea este ca Moody nu mai reprezinta un asset, o valoare, nici pentru club, nici pentru selectionata Angliei. Cluburile primesc, pe sezon, 4 milioane de lire pentru a tine jucatorii la dispozitia selctionerilor. Si atunci exista interese clare in ce priveste disponibilitatea lor. Iar Moody are doar 31 de ani. Cam cinic, nu-i asa?, data fiind fisa bravului jucator de linia a 3-a.

PS. Felicitari domnului Daniel Mitrea pentru promovarea sectiunii e-antrenor pe site-ul Federatiei (frr.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu