joi, 20 mai 2010

Weekend cu Cupe

Sambata si duminica se vor juca meciurile finale din principalele doua cupe europene ale ERC. Sambata, pe Stade de France , la Paris, se va decerna Heineken Cup pentru care se vor infrunta doua echipe franceze, Biarritz Olypique si Stade Toulousain. Meciul va incepe la 19,00 ora Romaniei si va fi arbitrat de englezul Wayne Barnes. Duminica, tot in Franta, dar pe Stade Velodrome din Marsilia, la ora 16,oo se vor intalni, pentru Amlin Challenge Cup, galezii de la Cardiff Blues si francezii de la RC Toulon.Arbitru va fi irlandezul Alain Rolland.

Amlin Challenge Cup se afla la editia a 14-a. A purtat mai multe nume, dupa diverse schimbari de sponsori. Nici Cardiff Blus si nici Toulon nu au mai castigat trofeul. Pana acum , in istoria acestei Cupe, au invins de 8 ori englezii (de cate 2 ori Sale Sharks si Hatlequins, cate o data, Northampton, Bath, Gloucester si London Wasps) si de cinci ori francezii (de doua ori Clermont Auvergne, cate o data Pau, Colomiers, Bourgoin Jallieu. Cei mai eficienti marcatori au fost, pana la ora finalei: 1. Jimmy Goperth-Newcastle Falcons, cu 74 de puncte; 2.Ian Keatley- Connacht, cu 70 puncte si 3. Jonny Wilkinson- Toulon, cu 64 de puncte. Wilkinson are sansa de a-si imbunatati, duminica, performanta. Pentru istorie, cel mai bun marcator din toata istoria celor 14 editii ale acestei cupe este un jucator de la Petrarca, Ludovic Mercer, care a reusit sa inscrie 520 puncte.

Heineken Cup este la a 15-a editie. Si ea si-a mai schimbat numele. Finalistele de sambata au ceva istorie in aceasta cupa. Biarritz a castigateditia 2005/6 iat Toulouse editiile din 1995/6 (prima editie), 2002/3, 2005/5 si a mai jucat doua finale, in 2003/4 si 2004/5. Doar Leicester Tigers mai are 3 victorii, 2000/1, 2001/2, 2006/7 si mai jucat o finalaq in 2008/9. In editia din acest an, cel mai eficient scorera fost Dmitri Yachvilli- Biarritz, cu 101 puncte, urmat de Ronan O'Gara- Munster, 98 si Dan Biggar- Ospreys,90. Si Yachvilly are sansa sa-si sporeasca scorul sambata. Recordmanul istoriei acestei competitii ramane, detasat, Roman O'Gara cu 1138 puncte, scor imposibil de egalat in urmatorii 4-5 ani.


Ieri, 19 mai, Marc Lievremont a anuntat lotul cu care echipa Frantei va pleca in turneul din iunie, in Africa de Sud (un meci test) si Argentina (2 meciuri, unul cu o selectionata a provinciilor, un meci test). Vor ramane acasa Servat, Chabal si Lapandry. Au fost selectionati pentru prima oara Jerome Porical (Perpignan), Lauret (Biarritz). Se reintorc in lot Fabien Barcella, Romain Millo-Chlusky, Pascal Pape, Maxime Mermoz si David Skrela.

Dar iata lotul de 30.
Inaintasi(16) : Fabien Barcella (Biarritz), Thomas Domingo (Clermont), Dimitri Szarzewski (Stade Français), Guilhem Guirado (Perpignan), Nicolas Mas (Peprignan), Luc Ducalcon (Castres), Jean-Baptiste Poux (Stade Toulousain), Romain Millo-Chluski (Stade Toulousain), Lionel Nallet (Racing-Métro), Pascal Papé (Stade Français), Julien Pierre (Clermont), Imanol Harinordoquy (Biarritz), Louis Picamoles (Stade Toulousain), Thierry Dusautoir (Stade Toulousain, cap.), Julien Bonnaire (Clermont), Wenceslas Lauret (Biarritz).

Aparatori (14) : Dimitri Yachvili (Biarritz), Morgan Parra (Clermont), François Trinh-Duc (Montpellier), David Skrela (Stade Toulousain), Maxime Mermoz (Perpignan), Yannick Jauzion (Stade Toulousain), David Marty (Perpignan), Mathieu Bastareaud (Stade Français), Vincent Clerc (Stade Toulousain), Marc Andreu (Castres), Clément Poitrenaud (Stade Toulousain), Jérôme Porical (Perpignan), Aurélien Rougerie (Clermont), Julien Malzieu (Clermont).

Fulgence Ouedraogo, Alexis Pallison si Fabrice Estebanez nu au fost lasati de catre cluburile lor sa faca aceasta deplasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu