miercuri, 19 mai 2010

Se pregatesc schimbari...

In actuala reuniune de la Dublin, International Rugby Board, examinat introducerea a unor schimbari strategice in rugbyul profesionist actual. Chiar daca s-a anuntat ca nu se vor initia midificari in regulile jocului pana dupa RWC 20111, s-au pus in discutie cateva alte reguli care pot schimba, in opinia organismului international, viitorul acestui sport.

Desi a fost respinsa de pe lista de discutii in decembrie anul trecut, regula care interzice jucatarilor sa poata reprezenta de-a lungul carierei doua sau mai multe tari, ea a revenit din nou pe masa tratativelor. In momentul actual, aceasta regula stipuleaza ca un jucator care a jucat pentru o reprezentativa nationala, chiar si un singur minut, nu mai poate fi introdus in teren de catre reprezentativa unei alte tari. In aceasta situatie se afla foarte multi jucatori din Insulele Pacificului, natin superdotati pentru acest sport, care au fost "asimilati" in reprezentativele Australiei sau Noii Zeelande si care, in perspectiva cresterii puternice a rugbyului in tarile de origina, nu le mai pot reprezenta in competitii oficiale intertari.(Vezi cazul fijianului Isa Nacewa, al tonganului Sione Lauaki, cazurile samoanilor Sosene Anesi, Jerry Collins sau Chris Masoe care o data ce au jucat pentru Noua Zeelanda sau Australia, nu mai pot intari reprezentativele tarilor de origina). Desi schimbarea regulii ar putea insemna o mai mare libertate si mobilitate pentru jucatori din Sud, opozitia natiunilor din emisfera nordica este considerabila. Pentru schimbarea acestei reguli este nevoie de trei sferturi din voturile comitetului director al IRB.

O alta regula, cu referire tot la activitatea internationala, este pe cale de a fi adoptata pentru ce se pare ca va obtine consensul. Este vorba de limitarea ariei de acoperire a turneelor de vara pe care natiunile din Nord le intreprind in Sud, in timpul lunii iunie. Noua prevedere ar interzice desfasurarea de meciuri in mai mult decat o singura tara-tinta. De exemplu, Anglia are in acest an 5 meciuri in Australia si unul in Noua Zeelanda. Daca regula ar fi existat deja, meciul cu New Zeeland Maoris s-ar anula. Bernard Lapasset, presedintele IRB, isi doreste ca astfel, sa limiteze acapararea de catre cateva natiuni puternice a ferestrei competitionale din iunie, permitand si altor echipe, din aria natiunilor emeregente in marea performanta sa aibe loc in acest spatiu-timp competitional. In acest sens, Lapasset a militat pentru introducerea unui calendar competitional international pe urmatorii 10 ani, cu incepere din 2012, care sa prevada toate intalnirile internationale pe care si le planifica federatiile si union-urile nationale. Acest calendar pe 10 ani ar aduce un plus de valoare rugby-ului mondial prin aceea ca ar permite natiunilor care se straduie sa intre in grupa de elita a rugbyului international sa-si poata construi obiective mai realiste si mai rational de atins. Lapasset se refera la Japonia si insulele din Pacific, tarile din cele doua Americi, si la tarile din Europa de Est. In raport cu acest din urma spatiu, sa aducem aminte ca IRB a ales adeja Rusia pentru un eveniment mondial major in Rugby 7. Rezulta interesul pentru o planificare exhaustiva a activitatii internationale care, in perspectiva intereselor pentru dezvoltarea armonica in plan mondial a rugbyului, ar motiva mai eficient participarea cat mai multor natiuni la expansiunea acestui sport. Dar ar si restrange portile de acces, prin inflexibilitate, catre dezvoltarea rugbyului ale restului tarilor in care acesta este doar un sport amator inca.

O alta schimbare care se pregateste vizeaza o arie mai mica de aplicare. RFU gandeste sa propuna cluburilor din Premiership dar si cluburilor din celelalte uniuni partenere in diverse competitii, galeze, scotiene si irlandeze, sa decida, tot in perspectiva sezonului urmator-2010-2011 trecerea la gazonul sintetic pe stadioanele de rugby. Unele cluburi au introdus deja gazonul sintetic pe terenurile lor de antrenament. In motivatia acestei propuneri se invoca scaderea numarului de accidentari, eliminarea noroiului in cazul sezoanelor ploioase si marirea vitezei de joc. Deja exista un acord initial ca din 2010-2011 o parte din meciurile importante sa se joace si vinerea, nu numai in weekend-uri, cum se jucau pana acum. S-a descoperit prin studii de specialitate, ca meciurile de vineri pot aduce cam tot atatea incasari cat cele din week-end-urile propriu-zise. Si asta a dat unda verde organizatorilor de competitii.

Nu imi pot reprezenta acum si nici intr-o perspectica apropiata ce anume benefiici pot aduce aceste modificari, daca ele se vor aplica. Cert mi se pare ca profesionismul a adus mai mult spectacol in media si solicita mai mult angajament atat fizic cat si financiar din partea promotorilor acestui sport si a practicantilor. Dar am oarece rezerve in privinta beneficiilor pe care le pot obtine jucatorii, pe corpurile carora infloreste aceasta industrie. Exista, si nu sunt singurul care crede asta, interese financiare majore care au cam scapat de sub controlul bunului simt pe care il serveste sportul ca activitate umana. Personaje precum Rupert Murdoch sunt un exemplu al modului prin care , sub aparenta preocuparii pentru dezvoltarea interesului pentru rugby, castiga sume enorme din retele financiare foarte complicate si ascunse vederii majoritatii naive. De peste 100 de ani, rugbyul a fost un exemplu de moralitate nu numai pentru sport ci si pentru alte zone ale activitatii colectivitatilor umane. Trecerea la profesionism era, poate, inevitabila de la un moment dat al evolutiei acestui sport. Insa relatia pe care profesionismul in rugby a dezvoltat-o in ultimii ani poate fi extrem de periculoasa pentru spiritul acestui joc si mentalitatea pe care el se sprijina. Mondializarea rugbyului este in sine un obiectiv pe care nu il putem decat lauda. Beneficiarii vor deveni din ce in ce mai multi. Dar acapararea financiara a rugbyului mondial de catre din ce in ce mai putine persoane este un pericol real. Atat pentru sport cat si pentru, repet, practicantii acestui sport. Din acest punct, capitalismul, fie el si neo-liberal, devine profund imoral. Si daunator esentei sportului, oricare ar fi el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu