joi, 6 mai 2010

Rugby vs fooball in Franta

Sub semnatura lui David Reyrat apare in sectiunea sport a cotidianului Le Figaro un fel de proces verbal, alcatuit mai mult statistic, despre starea rugbyului in Franta. Nu e nimic critic, nici redundant in informatia livrata publicului: in Franta, rugbyul atrage din ce in ce mai multi spectatori, de o anumita calitate si cu conduite sportive ireprosabile. Este citat Brice Hortefeux, ministrul de interne a declarat ca isi duce copiii numai la meciuri de rugby. Motivul este degradarea continua si zgomotoasa a calitatii spectacolului sportiv din jurul footballului. Escaladarea prin violenta a atmosferei de pe stadioanele de football nu creaza nici o premisa pentru a atrage tinerii catre sport, afirma ministrul citat. Dovada este scaderea numarului de spectatori pe stadioane. In actualul sezon, in comparatie cu cel trecut, s-au inregistrat piederi de spectatori de ordinul a 4 %.Ceea ce financiar nu este o pierdere prea mare, spun unii. Fenomenul in sine e ingrijorator, sustin altii.

In ascelasi timp, la meciurile de rugby numarul spectatorilor directi, pe stadion, a crescut cu 11%. Aceasta crestere se inscrie in trendul ascendent al ultimilor 10 ani, interval in care volumul spectatorilor s-a dublat, dupa cum citeaza Reyrat.

Autorul articolului lucreaza, pentru a argumenta, pe un exemplu concret. Si anume, cel al politicii de marketing sportiv dusa de presedintele clubului parizian Stade Francais, Max Guazzini. Prin priceperea cu care a condus in ultimii ani afacerile clubului de rugby, Guazzini a reusit sa faca vanzari record la toate meciurile clubului sau. Asa se explica, sustine Reyrat, ca meciurile de acasa ale echipei de rugby Stade Francais se disputa in fata a mai mult de 34.700 de oameni, in medie pentru sezonul 2009-2010. Cum clubul are si o sectie de football care joaca in Ligue 1, comparatia cu media spectatorilor la meciurile acesteia devine naturala: media de asistenta este mai mica, de 33.500 pe meci. Meciurile internationale ale Frantei se joaca pe acelasi Stade de France iar biletele sunt vandute in totalitate, 78.000 persoane la fiecare astfel de eveniment. Dar asta se petrece si alte locatii, cum ar fi Millenium Stadium sau Twickenham, stadioane care se umplu integral atat la meciuri "domestice" cat si intalniri internationale.

Evidentele pariziene sunt completate de faptul ca si in provincia franceza tendinta de crestere a numarului de spectatori directi este evidenta. RC Toulon, revelatia sezonului actual joaca meciurile sale importante pe Stade Velodrome din Marsilia pentru ca stadionul sau este neincapator. La fel se intampla si cu Biarritz Olympique, care isi joaca meciurile importante de "acasa" la San Sebastian, in Spania. Tot din cauza unui stadion de dimensiuni mai mici fata de cererea de bilete.

Si in privinta audientelor TV lucrurile stau cam la fel. Cum CANAL+ transmite atat meciurile din Ligue 1 cat si pe cele din Top 14, cifrele de audienta sunt usor de comparat. Media audientei la un meci de Ligue 1 a fost in acest sezon de 1,7 milioane persoane. La meciurile de Top 14, media a fost de 0,7 milioane. Daca prima medie stagneaza de cativa ani, cu usoare tendinte de scadere, media pentru meciurile din Top 14 este in crestere constanta in ultimii ani. Ceea ce va face ca managerii competitiei rugbystice sa renegocieze contractele anuale de preluare a drepturilor TV la sume mai importante. Cifrele avansate de David Reyrat sunt concludente. CANAL+ a platit pentru cinci ani catre Ligue 1 465 miloane euro si catre Top 14 doar 26 milioane. Cifra despre care se vorbeste ca ar fi baza noului contract pentru Top 14 ajunge la 70 milioane. Cam putin daca ne uitam la ce se intampla prin Sud. Mult daca luam in considerare Europa continentala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu