duminică, 9 mai 2010

Finaluri de campionate

In mai toate natiunile majore s-au incheiat campionatele regulate iar competitiile se afla in faza play-off-urilor. Cu exceptia, evident, a emisferei de Sud, unde competitia Super 14 este in fata ultimei etape regulate. Dar sa le luam pe rand.

In Anglia, ultima etapa mai avea de lamurit un singur semn de intrebare, in privinta celei de-a patra clasate. Leicester, Northampton si Saracens fiind deja calificate in semifinale. Si Bath a castigat categoric, 39-3 cu Leeds Carnegie, adjudecandu-si pozitia calificanta. Semifinalele vor fi urmatoarele: Leicester- Bath, Northampton-Saracens. De remarcat ca nici London Irish si nici London Wasps, ambele cu sperante la locul 4, nu au reusit sa intoarca rezultele in favoarea lor. Va retrograda Worcester.

In Franta s-au jucat cele doua meciuri de calificare in semifinale, regulamentul fiind diferit de cel anglo-saxon. Clermont Auvergne s-a impus cu emotii, 21-17, in fata parizienilor de la Racing Metro. Iar Toulouse a castigat mai lejer dacat arata scorul, 35-12, cu Castres. Semifinalele se vor juca astfel: Perpignan- Toulouse si Toulon- Clermont Auvergne (meciul se va juca la St. Etienne). Albi va retrograda si, in functie de analiza financiara, Montauban va continua sa joace in Top 14 sau in D2.
O nota aparte pentru Toulouse, care are un sfarsit de sezon excelent: a recuperat poztiile pierdute in campionat, joaca semifinala acestuia, este si finalista in Heineken Cup, fiind chiar favorita la castigarea titlului de cea mai buna echipa europeana.

In competitia sudica, inaintea celei de-a 13 etape (aici se joaca numai tur), situatia echipelor care vor juca semifinalele este confuza. Conduc, detasat, sud-africanii de la Blue Bulls din Pretoria, cu 47 puncte (din care 7 bonus, enorm). Le urmeaza, cu 38 puncte, conationalii lor de la Western Stormers; australienii de la ACT Brumbies, cu 37 puncte si, pe locul 4, neozeelandezii de la Wellington Hurricanes, tot cu 37 puncte. Si echipele de pe locurile 5-7 mai au sanse aritmetice de a accede in primele patru pozitii ale clsamentului. Situatia lor este urmatoarea; 5. Canterbury Crusaders- 35; Queensland Reds- 34; New South Wales Waratahs- 33.
In ultima etapa, se vor juca meciuri decisive atat pentru locul 3 cat si pentru locul 4 al clasamentului sezonului 2010. Waratahs, locul 7, joaca acasa cu Hurricanes (diferenta de puncte intre cele doua echipe este de 4, in favoarea oaspetilor, dar diferenta de scor este de 30 puncte in favoarea gazdelor, 81 puncte fata de 51, dupa 12 etape). Queensland Reds joaca, de asemenea, acasa, la Brisbane cu ocupanta actualului loc 13, Highlanders din Otago, care are, pana acum doar 3 victorii. In caz de victorie, fara puncte bonus, va face 38 puncte. Iar Canterbury Crusaders (echipa lui Dan Carter si ocupanta actualului loc 5) se va intalni, acasa, cu australienii de la ACT Brumbies, ocupanta momentana a locului 3 si poate face si ea39 de puncte, teoretic. Asa incat situatia in clasament se va decide doar pe 15 mai. Ca o particularitate care defineste in ultimii ani aceasta competitie, sa semnalam din nou media excelenta de puncte inscrise in meciurile etapei 12: 55,14! S-ar putea ca la aceste scoruri, constant ridicate, pozitiile ocupate in clasament sa fie decise de diferentele de puncte din dreptul fiecarei echipe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu