Sambata s-au jucat mai multe meciuri decisive in competitiile mondiale. In finala Heineken Cup, Stade Toulousain a intalnit pe Biarritz Olympique. In Africa de Sud s-au jucat semifinalele Super14: Blues Bulls vs. Canterbury Crusaders si Western Stormers vs. Waratahs. Duminica s-a jucat finala Amlin Challenge Cup intre Cardiff Blues si R.C. Toulon. A fost un week-end plin de rugby de calitate si spectacol.
In Super 14, lucrurile s-au clarificat. Finala competitiei se va juca intre sud-africani. Liderii campionatului regulat, Blue Bulls au invins destul de net pe neo-zeelandezii condusi in teren de Daniel Carter, Crusaders. Scorul a fost fidel desfasurarii partidei. La pauza, sud-africanii conduceau cu 23-10. Fiecare echipa a inscris cate trei eseuri, toate fiind transformate de catre Mourne Steyn si, respectiv, Daniel Carter. Diferenta a facut-o piciorul lui Steyn care a transformat cinci penalitati in timp de Carter doar una, din trei. Victor Matfield, celebra linie a doua a Bulls, a aniversat cel de-al 100-lea meci pentru echipa sa. Arbitrajul impecabil al lui Stuart Dickinson a ajutat, prin fluenta, un meci onest, intre doua echipe de elita. Victoria celor din Pretoria nu poate fi pusa in discutie, ei instalandu-se in pozitia de favoriti pentru finala de sambata viitoare.
Cealalta finalista va fi Western Stormers, din Cape Town. care a invins destul de categoric pe australienii din Sydney, Waratahs. Si aici suturile unui jucator au facut diferenta. Este vorba de uvertura Peter Grant, care a transformat sase penalitati fata de una singura transformata de Barnes, la care tot acesta a mai adaugat un dropgoal. Stormers au mai avut, in plus, si un eseu, astfel ca scorul final a fost net in favoarea sud-africanilor. De semnalat ca arbitrul Mark Lawrence a fost foarte drastic cu neregularitatile comise in mauluri, noua tendinta in arbitrajul jocului deschis, impetuosul Phil Waugh fiind pedepsit la trei astfel de faze.
Revenind in Europa, finala Heineken Cup a avut o singura directie, cea pe care o impunea formidabila gramada a celor din Toulouse. Ei au impus jocul si pe prabusirile gramezii biarotilor s-au acordat nu mai putin de patru penalitati,dintre care trei transformate. Scorul, pana in minutul 70, a fost net in favoarea toulousanilor, 21-12 si meciul se indepta catre un final liniar. Dar e venit rabufnirea de orgoliu a echipei din Biarritz, care reusesc un eseu transformat. Probabil ca daca meciul mai dura 5 minute, acestia reuseau sa intoarca rezultatul cu ultimele rezerve de energie. Dar nu a fost sa fie asa. Toulouse a mai avut avantajul a trei dropgoaluri (un record pentru Heineken Cup), doua ale lui David Skrela si unul al lui Florian Fritz. Daca macar unul ar fi fost esuat (Skrela a mai avut o bara), castigatoarea meciului s-ar fi inversat. Stade Toulousain a fost o invingatoare merituoasa iar victoria ei, cea de-a patra in cele cincisprezece editii ale Heineken Cup, este un nou record marcat in contul rugby-ului francez. Iar publicul, aproape exclusiv francez, a avut ce sarbatori.
Franta a ratat ocazia ca castige si cealalta cupa europeana. Desi RC Toulon conducea la pauza meciului, disputat azi dupa-masa, cu 13-3, galezii de la Cardiff Blues au revenit spectaculos in repriza a doua cu trei eseuri din care doua transformate. In minutul 60, Toulon era inca la conducere, 16-15. In 10 minute, cele doua eseuri galeze au inversat rezultatul, "albastrii" din Cardiff detasandu-se la peste 10 puncte, 16-28. Francezii revin in min.77 cu un eseu, netransformat si meciul se incheie 21-28. Repriza a doua a fost un galop de sanatate pentru Halfpenny si Blair, care si-au impins, inspirat, mereu echipa inainte. Stadionul Velodrome din Marseille a fost neincapator pentru publicul venit sa sustina echipa franceza. Insa acest detaliu nu le-a prea fost de ajutor.
Impresiile lasate de acest week-end vin sa argumenteze o tendinta identificata de-a lungul jumatatii de sezon pe care am urmarit-o. In Super 14 se joaca foarte deschis, pe atac, cu mai putina preocupare pentru apararea ermetica, specifica mai curand europenilor. In continentul nostru, se construieste tactic pentru contrarea adversarului si aparare, jocul este mai inchis si asta se traduce in puncte mai putine. La incheierea sezonului, promit si o analiza statistica a acestor doua tendinte distincte care, probabil, vor conta foarte mult in perspectiva jocurilor directe de la Cupa Mondiala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu