sâmbătă, 31 octombrie 2015

Noua Zeelanda recidiveaza: a doua oara consecutiv campioana lumii


Gata, se stie. All Blacks isi extinde dominatia mondiala pe inca patru ani. Stilul neo-zeelandez de rugby s-a impus inca o data in fata unei echipe ambitioase, cu multe merite, cea a Australiei. Dupa un meci frumos, acaparator pentru spectatori, oamenii in negru au ridicat inca o data trofeul Web Ellis deasupra capului, consfintind cea mai buna performanta mondiala a unei echipe, de trei ori campioana a lumii. Australia a visat frumos, chiar si atunci cand Union-ul australian a pariat o suma destul de mare pe castigul lor, ca sa-si poata recompensa jucatorii. N-au castigat acest pariu dar au demonstrat ca sunt a doua echipa a lumii. Ceea ce nu este, sa recunoastem, un fapt accesibil altora. Cel putin pentru moment.

Meciul nu se poate povesti, poate ca nici nu merita, trebuia vazut. Ceea ce necesita a spune este faptul ca Wallabies au fost, dupa eseul lui Kuridrani, la doar sapte puncte de invingatori. Si cam atat. In restul timpului de joc, All Blacks au dominat total partida, la toti indicatorii. Chiar daca au avut un jucator eliminat temporar, Noua Zeelanda a rezistat presiunii galbene si si-a mentinut avantajul, in ciuda eseului lui Pocock. Pe final de meci, rezerva Beauden Barrett a mai inscris, si el, un eseu pentru invingatori dintr-un rebond si o cursa singulara de circa 50 metri. Ce trei eseuri contra doua, cu un dropgoal si o penalitate de la 50 metri, ambele semnate Daniel Carter, Noua Zeelanda s-a desprins decisiv in final, la un numar dublu de puncte, 34-17, fata de invinsi. De altfel, Carter a fost declarat omul meciului.

Trupa lui Steve Hansen a dus mai departe titlul lui Graham Henry, caruia i-a fost asistent. Si, dupa victoria de azi, intra si el in randul marilor antrenori neo-zeelandezi ai lumii. Cea de-a treia Cupa Mondiala castigata de All Blacks, prima editie din cele 8 de pana acum si ultimele doua, intareste prestigiul tarii in care rugby-ul este cel mai popular sport.

Richie McCaw raises trophy New Zealand v Australia Rugby World Cup Final 2015


Cum scriam si dupa finala mica, a venit randul si altor glorii ale acestui sport sa paraseasca arena internationala.  De la Wallabies parasesc scena meciurilor test Adam Ashley-Cooper, Matt Giteau, Drew Mitchell, David Pocock, Stephen Moore, iat de la All Blacks se retrag Ma'a Nonu, Daniel Carter, Richie McCaw, Keven Mealamu, Sonny Bill Williams. Pe unii o sa-i mai vedem prin Europa, pe altii in competitiile emisferei sudice. Lumea va fi mai saraca fara ei. Insa, fara tagada.ambele puteri rugbistice au nume noi de propus pentru celebritate, la inaltimea antecesorilor mentionati.

Multumim Australia! Multumim Noua Zeelanda!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu