duminică, 25 octombrie 2015

Argentina va juca vineri finala mica cu Africa de sud


Calculul rece si obiectiv al statisticii dadea invingatoare Australia in semifinala de azi. Calculul simpatiilor mergea catre Argentina, o echipa care a crescut enorm in ultimii an si datorita eforturilor organizatorilor de competiti de a da o sansa unei puteri emergente a rugbyului mondial. Argentina joaca in Rugby Championship, tuneul de elita al emisferei sudice. O franchiza argentiniana va juca, de anul viitor, in campionatul cluburilor din aceeasi emisfera. Argentina a adoptat, dupa ani de zile de insistente ale acelorasi organizatori de competitii, o lege care permite existenta jucatorilor profesionisti in aceasta tara sud-americana.  Lobby-ul continua si azi, diversi emisari pro-argentinieni isi intensifica eforturile de a promova Argentina in randul primelor echipe si competiti din lume. Argentina a mai facut o figura impresionanta acum opt ani cand a jucat o alta finala mica, cu Franta (tara organizatoare a celei de-a sasea editii RWC), umilind-o atat in meciul de deschidere cat si in penultima partida. In fine miezul actualei echipe este constituit din jucatori care au ales statutul de profesionist in campionate din Europa (Anglia, Franta, in special). Experienta acestora, pe cont propriu, fara sprijin din partea institutiilor din tara-mama, este baza valorii cu care, in actuala editie, Pumas a infruntat absolut onorabil echipe din elita mondiala. Cel mai bun exemplu este meciul din grupe cu Noua Zeelanda, actuala dar si, probabil, viitoarea campioana mondiala, pe teren neutru. 

Sa mai adaugam un detaliu. Important. Consultantul principal al echipei argentiniene este nimeni altul decat  Sir Graham Henry, galonatul antrenor neo-zeelandez. El provine dintr-o scoala de antrenori de mare succes dar, pentru argentinieni iar consultanta lui Henry isi arata fructele chiar in aceste zile. Stilul de joc al Argentinei lui Hourcade este propriu dar strategiile si tactica de joc sunt neo-zeelandeze. Combinatia Hourcade-Henry a dat ceva roade chiar in acest an. Unul este victoria in deplasare asupra Africii de Sud in Rugby Championship 2015. Multe din formatiile din top 20 al World Rugby au antrenori neo-zeelandezi.  De unde si un anume gen de rezultate. Iata si exemplul Irlandei sau cel al Scotiei. 

Revenind la meciul de azi, Australia a muncit si a reusit. A reusit, in primul rand, patru eseuri (din care trei ale lui Adam Ashley Cooper). Ceea ce a dat substanta scorului. Si asta in timp ce adversarii au punctat doar prin transformare de penalitati. In finalul primei reprize, Wallabies aveau deja trei astfel de reusite (2', 10', 32'). Jocul lor combinativ a fost in mare masura destructurat de apararea impinsa mult in fata a argentinienilor, ceea ce a favorizat vitezele superioare ale lui Ashley-Cooper, Israel Folau sau Drew Mitchell. La pauza, australienii aveau un avantaj relativ, doar 10 puncte, 9-19. Pana in minutul 70, avantajul a oscilat intre 7 si 10 puncte pentru australieni. Argentinienii ar fi trebuit sa fie constienti de forta apararii adversarilor, dupa isprava acestora din meciul cu Tara Galilor (au rezistat  8 minute in 13 jucatori unui presiuni galeze infernale). Eforturile unor Sanchez,  Cordero, Tuculet, Fernandez-Lobbe s-au izbit ca de ziduri  de cortinele de aparatori australieni. Foarte buni, Pocock, Hooper ori Kuridrani, ei au fost gardienii buturilor Wallabies. N-au avut o zi buna: Israel Folau nici Matt Giteau. Pocock a fost declarat omul meciului. 

Argentina a fost vaduvita inca din prima parte a meciului pe piese de baza precum Creevy, Juan Martin Hernandez sau Juan Imhoff. Rezervele acestora s-au ridicat insa, pe toata durata meciului la inaltimea titularilor ceea ce arata un lot solid, cu perspectiva.  Pumas au presat cu adevarat si in forta rezultatul doar intre minutele 63-65 (12 faze de joc) si 66-67 (alte 7 faze cursive). Era in fapt sansa lor sa egaleze la 22. A venit insa, dupa nici cinci minute, faza eseului crosetat de catre instopabilul Drew Mitchell (a trecut printre sase aparatori) finalizat cu o pasa simpla la Ashley-Cooper care si-a semnat hat-trick-ul pe cronica acestei partide.

Argentina - Australia  a mai semnat o noutate la aceasta editie a Cupei Mondiale: taloneurii celor doua echipe adverse au fost si capitanii acestora.

Astfel Australia ajunge sa joace a patra finala de RWC, egaland astfel performanta Noii Zeelande, stabilita ieri. 

Finala mica, vineri ora 18(Ro): Africa de Sud-Argentina, finala mare, sambata, ora 21(Ro). Noutate de ultima ora: Nigel Owens va fi centralul finalei mari. 

1022.6666666666666x767__origin__0x0_Adam_Ashley-Cooper_try_Argentina_Australia_Rugby_World_Cup_semi-final

               Adam Ashley-Cooper, realizatorul a trei eseuri din patru contra Argentinei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu