marți, 20 octombrie 2015

Cum ar fi trebuit fluierat sfarsitul meciului Australia-Scotia?


Una din marile controverse al editiei 2015 a RWC este lovitura de pedeapsa acordata de catre Craig Joubert Australiei la finalul meciului cu Scotia, din sferturile de finala. Reamintim ca in acel moment, minutul 79, Scotia conducea cu doua puncte iar ca urmare a transformarii acelei lovituri de catre Bernard Foley, Australia a castigat meciul la diferenta de un punct si, implicit, calificarea in semifinalele competitiei.

Brett Gosper, CEO al Rugby World (fost IRB- forul suprem in rugby-ul mondial), ca urmare a protestelor, australian de origina, a convocat un panel de experti pentru analiza video a acelei faze arbitrate de Joubert. Din acest panel au facut parte ambii evaluatori (asesori) indepedenti, ai ambelor echipe implicate in meci, seful evaluatorilor World Rugby, Joel Jutge si insusi Brett Gosper (fost jucator, inclusiv in Franta, la Racing Metro). 

Interpretarea data de Craig Joubert (Africa de Sud) a fost conforma (legii) 11.7 care prevede ca jocul balonului venit, involuntar, de la un coechipier este considerat offside. Ca atare a fluierat lovitura de pedeapsa. Ceea ce a dus la sutul invingator al lui Bernard Foley. Decizia a nemultumit foarte multa lume si a fost considerata nedreapta, inclusiv de catre spectatori. la terminarea partidei, total neconform uzantelor, Joubert a parasit in mare graba arena deranjat de manifestarile tribunelor.

Interpretarea data de panelul de evaluatori este diferita de cea a arbitrului de centru al partidei. Este vorba despre aplicarea (legii) 11.3 (c) care prevede ca un jucator poate fi pus in joc de catre un oponent care joaca intentionat balonul (cazul lui Nick Phipps, rezerva australiana, participant la faza). Sanctiunea, in acea situatie este gramada in favoarea echipei adverse, deci, a Scotiei. 

Corolarul acestei controverse este continut de catre o alta prevedere regulamentara: deciziile arbitrului nu se pot schimba, datorita caracterului suveran al acestuia.

In consecinta, rezultatul este mentinut in conformitate cu ceea ce s-a arbitrat pe teren. Australia va merge in semifinale, Scotia a fost eliminata (knock out stage) iar Craig Joubert nu are decat prestigiul sifonat, pe mana propriei sale interpretari. Aceasta situatie se alatura altora, toate legate de spiritul si practica arbitrajului in cadrul RWC 2015, inclusiv abuzul de reluari solicitate oficialilor video (TMO).  Craig Joubert nu va fi delegat la centru pentru o vreme iar, in timp, toate se vor sterge din memoria colectiva. Insa, singurii care nu vor uita acest eveniment vor fi scotienii. 


Sursa: worldrugby.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu