joi, 11 februarie 2010

Maine incepe si turneul Super 14, editia 2010

Este normal ca europenii sa aibe atentia mai concentrata asupra competitiilor continentale. Dar o data la 4 ani, echipele din "batranul continent" dau piept cu reprezentantele sudice. Pe de alta parte, in ultimii cativa ani, in echipele natiunilor europene si-au facut loc mai multi jucatori din cealalta emisfera, in cautare de venituri mai consistente, se pare. Asa incat orice amator adevarat al rugbyului este obligat sa aibe in vedere si dinamica confruntarilor de la antipozi.

Ceea ce azi e cunoscut drept Super 14 (anul acesta va fi ultima editie) este, in fapt, o fata mai elaborata a unui turneu cu ceva vechime, organizat de SANZAR, responsabil si de coordonarea turneului inter-tari cunoscut sub numele de TriNations. Atat in Super 14 cat si in TriNations joaca, acum, echipele de top din Africa de Sud, Noua Zeelanda si Australia.

La inceput, pana in 1966, s-a desfasurat Campionatul Pacificului de Sud, reunind trei echipe regionale din Noua Zeelanda (Auckland, Canterbury si Wellington) si doua din Australia (Queensland si New South Walles). In 1992 s-a adaugat si o selectionata Fiji iar turneul a capatat denumirea de Super Six.

In 1993, turneul devine Super 10 ca urmare a retragerii sanctiunilor impotriva Africii de Sud, condamnata de comunitatea sportiva internationala pentru politica sa de apartheid. Admisia echipelor din Africa de Sus prilejuieste si infiintarea SANZAR, in fel de RFU(Rugby Football Union) in versiune sudica si transnationala, la fel ca ERU (European Rugby Union)

In 1995, rugby-ul devine sport profesionist si, tot atunci, are loc si marea lovitura a lui Rupert Murdoch, patronul canalelor FOX. Se semneaza un contract de exclusivitate asupra drepturilor de preluare si difuzare radio-TV a meciurilor celor 12 echipe, pentru suma (uriasa in acel moment) de 555 milioane dolari SUA.

In 2004, SANZAR semneaza un alt contract, pe 5 ani, in valoare de 323 milioane dolari cu recent infiintata societate media a lui Murdoch, News Corporation. Apropos de banii pe care ii scoate Murdoch din rugby-ul sudic, se afirma ca din totalul veniturilor News Corporation, 60% revin din exclusivitatile din TriNations si doar 30% din cele asupra Super 14. Tot din acel an, celor 12 echipe existente li se mai adauga cate o alta din Africa de Sud si din Australia, pentru a contrabalansa supraponderea pe care o detineau neozeelandezii. Contractul cu News Corporation va expira in 2010. Din 2011, Super 14 va deveni Super 15, prin admisia unei noi echipe, tot franchiza regionala, Melbourne Rebels. O data cu aceasta miscare SANZAR devine un alt organism care promoveaza reforme competitionale in rugbyul de elita. Din 2012, tot la expirarea unui contract de excclusivitate, Argentina se va reuni competitiei TriNations, transformand-o in Four Nations.

Istoria celor mai bine de 50 de ani de rugby sudic international va continua, incepand de maine, cu cateva meciuri tari din ultima editie a Super 14. Auckland Bulls va intalni Wellington Hurricanes iar, in Australia, Western Force va juca impotriva celor de la ACT Brumbies. Sambata, favoritii mei de la Natal Sharks vor juca, in deplasare, cu Waikato Chiefs.

Pentru a ilustra statistic, ce a insemnat Super 14, se reproducem cateva date statistice. In cei 15 ani de Super 12 si, consecutiv, super 14 (perioada cunoscuta si sub numele de Super Rugby), doar 4 echipe au gastigat trofeele anuale: neozeelandezii de la Crusaders, de 7 ori, compatriotii lor de la Auckland Blus de3 3 ori, australienii de la ACT Brumbies de 2 ori si sudafricanii de la Pretoria Bulls de 2 ori.Cele mai multe puncte intr-un meci le-a marcat Crusaders-96, in 2002. Cele mai multe victorii consecutive-15, tot cei de la Crusaders in sezoanele 2002-3. Cele mai multe incercari intr-un sezon competitional-71, tot Crusaders, in 2005.

In privinta recordurilor individuale, cele mai multe puncte intr-un meci-50, au fost marcate de Gavin Lawless, de la Sharks.Sunt mai multi jucatori care au marcat minim 4 eseuri intr-un meci: Joe Roff (Brumbies), Gavin Laweless si Stefan Terblanche (Sharks), Doug Howlett si Mils Muliaina (Bulls), Sitiveni Sivivatu (Chiefs).

Cele mai multe puncte marcate in Super Rugby-996, Stirling Mortlock (Brumbies). Cele mai multe eseuri in anii Super Rugby- 59, Doug Howlett. Cele mai multe puncte inscrise intr-un sezon- 221, Daniel Carter (Crusaders), in 2006.

Stadioanele cele mai incapatoare se afla in: Johannesburg- 59.600 locuri (unde joaca Lions); Durban- 55.000 (Sharks); Cape Town- 52.000 (Stormers). Crusaders are in Christchurch un stadion de 36.000 locuri iar Brambies, la Canberra o arena de 25.600 spectatori. Daca nu uitam sa punem la socoteala si sumele de mai sus, reprezentand exclusivitatile media, avem o imagine corecta asupra modului in care se fac bani din acest sport in emisfera sudica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu