miercuri, 9 octombrie 2019

Tara Galilor merge in sferturi dupa oarece emotii provocate de admirabilii fijieni

Azi au inceput partidele rundei a patra din faza grupelor. 

Primul meci, Argentina vs SUA, nu avea decat o tinta de rezultat direct inter-tari. Argentina isi risipise sansele de a sui in sferturi de finala dar ocupa locul 3 in grupa, asigurator pentru participarea fara calificari la urmatoarea editie a RWC, 2023. Palmaresul din actuala editie este unul onorant, doua victorii si doua infrangeri (in fata primelor doua clasate din grupa, Anglia si Franta). Esaveraj pozitiv, +13. Partida s-a incheiat cu un scor destul de lejer pentru sud-americani, 47-17. 6 eseuri la 3. Cifra din urma denota relaxarea argentinienilor dar si abordarea energica a Eagles. Totusi, trei eseuri argentinienilor nu reusesc multe echipe sa inscrie. A fost ultimul meci international al unui mare jucator, Juan Manuel Leguizamon, 36 ani, unul din exponentialii jucatori ai franchizei Jaguares dar si a selectionatei Pumas. A avut  87 de selectii la nationala si era recunoscut pe teren dupa ghetele sale mereu galbene.

In a doua partida a zilei, Scotia a mai facut un antrenament in forta intalnind o echipa a Rusiei ale carei vointa si stiinta a jocului parca au fost anihilate de catre forta ostile. Rusia termina pe ultimul loc grupa, cu 0 puncte, esaveraj negativ substantial, -141, reusind sa inscrie adversarilor doar 19 puncte. Scotia, in schimb, a marcat 9(noua) eseuri - Horne 3, Hastings 2, Turner, Seymour, McInally si Barclay., din care sase in repriza a doua. A fost probabil o partida cu multe simulari promovate de Peter Townsend care, si-a odihnit oamenii-cheie (vezi fundasul si demiul) in vederea meciului decisiv pentru locul 2 in grupa, adica partida cu Japonia, de sambata 13 octombrie de la Yokohama. Va fi un meci greu pentru europeni dar precedenta victorie din turneul de pregatire de vara din anul trecut arata ca un rezultat pozitiv e posibil. De altfel, in editia precedenta a RWC, 2015, Scotia a invins clar echipe pregatita pe atunci de Eddie Jones, cu un clar 45-10. Scorul meciului de azi al Scotiei a fost 61-0. 


In fine, a treia intalnire a zilei a fost si cea mai asteptata. Frumosii uriasi din Fiji, campioni mondiali neoficiali dar olimpici la rugby sevens au intalnit una din pretendentele la castigarea Cupei Webb Ellis, Tara Galilor. Doua stiluri diferite de joc, doua conceptii diferite asupra abordarii jocului. Cu majoritatea jucatorilor angrenati in echipe de club in Europa, pentru ca in campionatele marilor puteri vecine, Australia si Noua Zeelanda se intra foarte dificil, fijienii ne-au oferit o prima repriza incantatoare. Atat prin stilul lor inconfundabil de a juca in viteza cat si prin tehnica de contact pe care o stapanesc cu meserie, fijienii aveau sa conduca dupa primele 10 minute cu doua eseuri (Tuisova si Murimurivalu), ambele ratate de Volavola, adica 10-0. Galezii se înfoaie si jocul se incinge. Cavubati se arunca peste un ruck si ia un carton galben. Regula superioritatii numerice se adevereste din nou. La primul aac galez, Dan Biggar suteaza in diagonala, balonul il gaseste la fix pe Josh Adams iar acesta inscrie la colt (cum avea s-o mai faca inca de doua ori azi). Un alt eseu galez este anulat de TMO, pentru contact cu tusa iar in minutul 29 vine a doua eliminarea a unui fijian pentru greseli tehnice repetate. Alta inferioritate, alt eseu al lui Adams. Dan Biggar transforma si scorul devine 14-10 in favoarea galezilor.  Pauza. La reluare, cei care intra mai decisi in teren sunt tot fijienii care preseaza si preseaza in terenul galezilor. Obtin un eseu de penalizare si inverseaza scorul, 14-17. James Davies primeste si el un galben pentru o obstructie la uriasul Tuisova. Fijienii ataca in continuare iar la o faza cu balon in aer, Liam Williams isi loveste coechipierul Biggar la cap, producand iesirea acestuia din joc. Ca uvertura intra in teren Rhys Patchell care avea sa fie decisiv la prima penalitate, de la 40 de metri, egaland la 17. Din acest moment, jocul s-a rupt. In minutul 61, Josh Adams produce hattrick-ul, tot la colt si tot pe stanga, cu doi aparatori in spate. Patchell rateaza. 22-17. A fost apoi randul lui Liam Williams, pe o pasa in mare viteza de la Gareth Davies, sa inscrie. Si Patchell sa transforme. Asa s-a scris scorul final, 29-17.  Partida s-a terminat in aplauzele frenetice ale asistentei iar adversarii europeni ai fijienilor au tinut sa onoreze prestatia acestora in mai multe feluri. Poate ca si pentru ca se cunosc bine si se apreciaza corespunzator (Turneul celor 6 Natiuni, Heineken si Challenge Cup)

tunelul...

Iata ce a spus Sam Warburton, retras din activitate din motive medicale, despre unul din jucatorii de baza ai fijienilor.

omul meciului, inepuzabilul Semi Radradra

Si in final, rezumatul acestei incantatoare partide, careia ii pot acorda o nota de 8+.

Fijienii, invinsi merituosi

Maine este inca o zi de pauza. Vineri vom avea alte meciuri, in care nu se joaca calificarea in faza urmatoare. De urmarit partida Anglia - Franta, doar pentru statistica. Apoi, Noua Zeelanda vs Italia, pentru a mai vedea niste rezerve la lucru. Si in final, daca suntem pregatiti, putem avea spectacol, Irlanda vs Samoa.

Bucurati-va de rugby, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu