joi, 3 octombrie 2019

Georgia nu a rezistat nici macar o repriza. Mareata Rusie nici atat.

Astazi Estul s-a batut atât cu MaiEstul (Fiji) cat si cu Vestul (Irlanda). 


In prima partida a zilei, grupa C, Georgia, o mereu tanara speranta a Tier 3, a fost surclasata de surprinzatoarea adunatura a insulelor din Pacific, Fiji. Spun surprinzatoare gandindu-ma, mai ales, la infrangerea cu 27-30 in fata Uruguay-ului. Asta dupa ce ne aratase fata frumoasa a rugby-ului insular in meciul cu Australia din 21 septembrie, 39-21. Nume precum Leone Nakarawa (Racing 92), Ben Volavola (Racing 92), Semi Radradra (Toulon, Bordeaux), Josua Tuisova (Toulon, Lyon) ori Kini Murimurivalu (La Rochelle), au in spate ani de jocuri in Top 14. Dar, o sa spuneti, si georgienii joaca in campionatul francez... E adevarat, joaca, dar majoritatea lor sunt oameni de gramada (vezi reaparitia lui Mamuka Gorgodze, autorul singurului eseu georgian)  in timp ce fijienii sunt celebri pentru spectacolele de pe treisferturi. La asta s-a rezumat jocul de azi, gramada georgiana vs. treisferturile fijiene. Si a castigat viteza si fantezia fijiana. Sapte eseuri din care 6 in repriza secunda este masura evolutiei unilaterale a jocului. Semi Radradra a inscris de doua ori, Josua Tuisova o data, pentru a ramane la numele de referinta anterioare.  Georgienii s-au straduit eroic sa limiteze proportiile scorului. Arbitrul neo-zeelandez Paul Wilson, specializat oarecum in stilul specific de joc al emisferei sudice a lasat fijienii de zburde si a fluierat destul de des pe actiunile georgiene refuzandu-le avantaje consistente, chiar daca nu a influentat decisiv scorul.

Fijienii au facut ce stiu mai bine, au jucat frumos

 In grupa D, atat Georgia cat si Fiji au cate trei jocuri dar situatia in clasament este in favoarea MaiEstului, Fiji avand 7 puncte si Georgia 5 puncte. Fiji se va lupta pentru locul 2 in grupa miercuri, 9 octombrie in partida directa cu Tara Galilor, care acum conduce grupa cu 9 puncte din  doua meciuri. Soarta Georgiei - locul trei in gupa - poate fi afectata de ultimul sau meci, cu Australia, pe 11 octombrie. Ca sa alimentam putin fantasmele dambovitene, dupa care o data ce Gergia va ocupa locul 3 in grupa, vom scapa  de ea din campionatul european, al (re)calificarii la RWV 2023, Fiji va ocupa, logic, locul 3. Iar cu Georgia o vom lua de la capat, cu Cupa Antim Ivireanu.

In secunda partida a zilei, Irlanda a surclasat, dupa scor, Rusia cu 35-0. Dar scorul ascunde realitatea din teren, unde rusii s-au batut mai curajos decat in precedentele intalniri cu mult mai versatilii lor adversari. Titlul din planetrugby.com  spune totul - Ireland struggle to victory over Russia.  Pe fondul unor nesfarsite serii de erori tehnice, in principal de manuire a balonului, Irlandezii chiar au facut eforturi sa blocheze dorinta rusilor de a  juca eficient. Experienta si maturitatea in joc i-au scos pe oamenii in verde din starea de buimaceala cu care au intrat pe teren. Sexton, refacut dupa o accidentare a fost tinut in teren doar o repriza. Ca si #batranul  Rob Kearney. In minutul 58 a fost schimbata toata linia intai, cu una mai proaspata. Rusii s-au opus (cu demnitate cum ar zice unii) si nu totdeauna cu mijloace regulamentare. Au primit de la Jerome Garces, destul de ingaduitor cu jucatorii pe tot parcursul partidei, doua cartonase galbene (desi cel putin unul putea fi rosu), la Fedotko si Ostrikov.  Irlandezii, insa, si-au vazut de obiectiv - un punct bonus, pentru clasament. Necesar in lupta pentru o pozitie calificanta in sferturi. Rezultatul a fost pe masura firmei. 5 eseuri, toate transformate, fie de Sexton fie de Carty, inlocuitorul sau din repriza secunda. Faptul cu Rusia a pierdut la 0 cu o echipa celebra care nu a stralucit deloc are o explicatie, valoarea de ansamblu a echipei si lipsa de viziune a staff-ului tehnic, debusolat inca de infrangerea la Italia (15-85) din luna august. 

Rusia nu s-a vazut mai deloc

Situatia din grupa A este usor incurcata. Japonia, cu 2 meciuri, are 9 puncte. Irlanda, cu 3 meciuri, are 11 si e pe primul loc provizoriu. Scotia si Samoa, tot cu doua jocuri, au cate 5 puncte. Urmeaza Japonia vs Samoa.  (5 octombrie), Scotia vs Rusia (pe 9 octombrie). Iar meciul cel mai important, ce poate asigura calificarea in sferturi este pe 13 octombrie. Si anume, Japonia impotriva Scotiei.

Maine, un singur meci, Africa de Sud vs. Italia.

Sa ne bucuram de rugby, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu