sâmbătă, 5 iunie 2010

Azi incepe seria turneelor internationale de vara

Azi va incepe seria de meciuri internationale care, timp de patru saptamani, va umple ceea ce IRB numeste "fereastra din iunie". Meciuri pe care federatiile si uniunile nationale le organizeaza cu multe luni bune inainte pentru a-si testa loturile in perspectiva competitiilor din toamna. In calendarul international din iunie sunt nu mai putin de 32 meciuri, incluzandu-le aici si pe cele care le vor sustine unele selectionate A (de tineret, sa zicem) in Cupa Churchill. In aceasta serie nu sunt incluse meciurile din IRB Nations Cup de la Bucuresti intrucat ele au fost fixate destul de tarziu si nu au mai fost cuprinse in lista detaliata de partide afisate pe site-ul IRB. De ce luna iunie? Pentru ca marea majoritate a competitiilor nationale si regionale se termina in mai iar in iulie incepe in emisfera sudica penultima editie a Tri-Nations. Jucatorii sunt la final de sezon competitional regulat iar aceste teste vor arata antrenorilor pe cine se va putea conta in pregatirea viitoarelor competitii. Mai exista si o situatie in oglinda, in care echipele vizitate vara intorc vizita oaspetilor in turneele din noiembrie. Este cazul echipelor din Sud, cele trei mari din SANZAR, insulele Pacificului plus Argentina. Meciurile din noiembrie vin sa incheie sezonul de pregatire pentru oaspetii din Sud si sa deschida sezonul competitional regulat pentru echipele din Nord. Astfel incat ciclurile de pregatire ale tuturor sa fie echilibrate.

Astazi vor avea loc nu mai putin de patru meciuri, doua test, Australia-Fiji si Tara Galilor- Africa de Sud si primele doua intalniri din cadrul Churchill Cup, Uruguay-Canada si Rusia-SUA.

Pentru meciul de la Cardiff, de pe Millenium Stadium, se vor alinia urmatoarele echipe.
Tara Galilor: Lee Byrne (Ospreys)- Leigh Halfpenny (Cardiff Blues), James Hook (Ospreys), Jamie Roberts (Blues), Tom Prydie (Ospreys)- Stephen Jones (Scarlets), Mike Phillips (Ospreys)- Paul James (Ospreys), Matthew Rees (Scarlets), Adam Jones (Ospreys)- Bradley Davies (Blues), Deiniol Jones (Blues)- Jonathan Thomas (Ospreys), Sam Warburton (Blues), Ryan Jones (Ospreys)-capitan.
Rezerve: Huw Bennett (Ospreys), John Yapp (Blues), Alun Wyn Jones (Ospreys), Rob McCusker (Scarlets), Richie Rees (Blues), Dan Biggar (Ospreys), Andrew Bishop (Ospreys).
Africa de Sud: Frans Steyn (Racing Metro)- Gio Aplon (Stormers), Jaque Fourie (Stormers), Juan de Jongh (Stormers), Odwa Ndungane (Sharks)- Ruan Pienaar (Sharks), Ricky Januarie (Stormers)- CJ van der Linde (Leinster), John Smit (Sharks)-capitan, BJ Botha (Ulster)- Danie Rossouw (Bulls), Victor Matfield (Bulls)- Francois Louw (Stormers), Dewald Potgieter (Bulls), Joe van Niekerk (Toulon). Replacements: Chiliboy Ralepelle (Bulls), Jannie du Plessis (Sharks), Alistair Hargreaves (Sharks), Ryan Kankowski (Sharks), Meyer Bosman (Cheetahs), Zane Kirchner (Bulls), Bjorn Basson (Cheetahs).
Meciul va fi arbitrat de irlandezul Alan Lewis. Din echipa africana va lipsi Butch James, a carui prezenta la aceasta partida a fost contestata de catre echipa sa de club, Bath, care s-a prevalat de un contestat articol de regulament pentru a nu-i permite prezenta sa in acest joc desi SARU a facut plangere la IRB. Voi reveni asupra acestui caz intr-o alta postare. Se mai poate observa ca in echipa de start a Tarii Galilor predomina jucatorii de la Ospreys, recenta castigatoare a Magners League iar in echipa Africii de Sud, cei de la Western Sormers-5 jucatori, finalista Super 14, in defavoarea celor de la Blue Bulls, care au doar 3 jucatori. Mai sunt prezenti si trei jucatori de la Natal Sharks desi echipa a terminat pe un loc modest sezonul Super 14.

In acest joc galezii isi pun mari sperante intrucat doresc sa sparga traditia infrangerilor in fata actualilor campioni ai lumii. In 23 de intalniri galezii au o singura victorie in 104 ani de istorie a meciurilor cu Africa de Sud si aceea obtinuta acum 11 ani, in iunie 1989, scor 29-19, la inaugurarea Millenium Stadium.

Anglia, la randul ei, se pregateste intens pentru turneul din Australia si Noua Zeelanda. Inainte de aceasta deplasare, la Londra, pe Twickenham, s-a desfasurat traditionala intalnire amicala intre o selectionata a Angliei si echipa Barbarians, o alta selectionata, ad-hoc, a jucatorilor straini care au jucat sau mai joaca in Anglia. Din randul acestora din urma, au fost mai multi jucatori francezi precum Heymans, Florian Fritz, Elissalde, Mignoni, Thion, Estebanez sau August dar si jucatori din Argentina ca Roncero, samoanul Laulala sau neo-zeelandezii So'oialo si David Smith. In absenta jucatorilor care cu o zi inainte luptasera in finala Guinness Premiership dintre Leicester si Saracens, Anglia a incercat o alta formula de echipa, mai tanara si mai putin rutinata ca ansamblu pentru ca viziunea lui Martin Johnson, lotul pentru WRC 2011 inca nu e conturat definitiv.

Formatiile prezente in joc, (continand si inlocuirile), au fost urmatoarele:
Anglia: Foden - Cueoto, Tindall, Hape (Tait), Strettle (Simpson)- Hodgson (Barkley), Care - Armitage (Worsley), Easter, Haskell- Palmer, Attwood (Ward-Smith)- Doran-Jones, Thompson (Lee Mears), Golding (Payne).
Barbarians : Warwick - Heymans, Ftitz, Laulala, Sackey - Kelleher, Elissalde (MIgnoni) - So'oialo, Rush, Williams - Skeate (Thion), Kay (Smith) - Roncero (Johnston), August(Owens), White.

S-au inscris 8 eseuri, cate patru pentru fiecare echipa (Haskell,14'; Hape,24'; Foden 36', Tindall,65' si, respectiv Sackey,23' si 75', Smith,56' si Johnson,64'). Jocul a fost foarte "curat" inregistrandu-se doar 8 penalitati si asta din lipsa mizei. Pentru Anglia a fost in atentie revansa fata de infrngerea de anul trecut, 26-33 in fata selectionatei BaaBaas, cumk mai este denumita Barbarians. In 2008, englezii s-au chinuit sa scoata un 17-14 mai mult pentru orgoliu decat pentru palmares. Oricum acest meci a fost un mare succes de casa, asistenta platitoare oprind contorul la 41.130 spectatori. Mai ales ca, o zi inainte, la finala Premiership, Twinckenham-ul se umpluse in totalitate. Turneul Angliei va contine doua meciuri teste cu selectionata Australiei(12 si 16 iunie) si un meci cu New Zeeland Maori(23 iunie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu