sâmbătă, 18 iulie 2015

Australia, neconvingatoare, castiga la spartul targului.

Doua dintre pretendentele la castigarea Cupei mondiale s-au intalnit azi pe Suncorp in Brisbane pentru a decide cine e mai tare in declaratii. Casele de pariuri cotasera Australia ca mare favorita. In teren insa, Africa de Sud, a condus pana in minutul 78 cand scorul era 17-20. Cate doua eseuri de fiecare parte in timpul regulamentar al partidei, ratari la transformarea penalitatilor de ambele parti, dominare teritoriala australiana mai tot meciul, revenirea in atentie a lui Matt Giteau si a lui Quade Cooper. Cam astea ar fi paragrafele unei relatari ortodoxe. Dar cum nu scriu pentru vreun ziar, imi iau permisiunea de a privi relativ altfel aceasta partida. Din perspectiva, incercata acum cateva zile, cea a gradului de pregatire, fizica, tehnica si tactica, imi pare ca niciuna din aceste doua pretendente nu este suficient pregatita pentru Cupa mondiala, asa cum s-au aratat ieri Noua Zeelanda si Argentina. 

Boks l-a pierdut pe Matfield inca de la inceputul meciului. Etzebeth nu a putut duce singur tusele de pe toata durata partidei. Dar s-a revansat cu eseul din minutul 38. Nici fratii du Plessis n-au fost convingatori fizic (au si ei o varsta). Willie  le Roux indestul de nesigur a permis cu mare usuratate eseul lui Ashey-Cooper (33). Nici Handre Pollard nu a fost in varf de forma, cum ne obisnuise sezonul trecut.  Singurul jucator de remarcat, care vine dintre rezerve, Jessie Kriel, a atacat tot meciul si insistenta lui a fost rasplatita: eseul de la inceputul reprizei secunde. Habana a facut si el ce a putut, inclusiv pasa din care s-a nascut incercarea lui Kriel. 

Wallabies a incercat cateva solutii pentru a revigora echipa aflata actualmente pe un loc deloc onorant, 6,  in clasificarea World Rugby (fost IRB). L-au introdus centru pe Matt Giteau. Au folosit perechea de mijlocasi Will-Genia & Quade Cooper, sfarsind prin a-i schimba cu Phipps si Toomua. Niciuna din aceste formule, vitale intr-un meci cu ocupanta locului 2 mondia,l nu a convins. Singurii care a mai miscat cate ceva a fost extrem de constantul Israel Folau, Michael Hooper, om prezent cam in toate fazele jocului, David Pocock si, cu reputatia salvata de eseul din minutul 80+, Tevita Kuridrani. Singurele momente din joc in care Australia si-a aratat, virtual insa, forta au fost cele din prelungirile partidei cand era condusa cu 17-20. O infrangere acasa, in stadiul actual de pregatire, ar fi fost o catastrofa imensa pentru prestigiul lui Michael Cheika. Publicul isi pierduse rabdarea si se manifesta galagios contra. Deczia lui Stephen Moore (capitan) de a trimete in tuse penalitatea din minutul 81 a fost cotitura strategica care le trebuia gazdelor. Din fazele ce au urmat, pe atacul jucatorilor in galben s-a infiltrat puternicul Tevita Kuridrani care dintr-o invalmaseala se pare ca a culcat balonul.  Greu de decis pe inregistrari de catre TMO-ul partidei. Wayne Barnes isi asuma situatia si decide ca eseul Wallabies va fi acordat. Giteau transforma de aceasta data si Australia castiga la patru puncte. 

Africa de Sud ramane la 75% (Cat am evaluat dupa meciul lor amical cu World XV). Australia si ea cam tot pe acolo, cu exceptia acestor patru minute care i-a ridicat la circa 80% eficienta pregatirii perntru World Cup.

 Sa asteptam urmatoarele evolutii, ale ambelor echipe pentru a ne pronunta mai argumentat asupa sanselor la Cupa Mondiala. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu