duminică, 4 iulie 2010

Satchmo, 110!

Dupa declaratiile muzicianului, s-a nascut pe 4 iulie 1900. Dupa surse biografice, data nasterii e diferite: 4 august 1901. Sa luam de bune spusele primului. Louis Armstrong s-a nascut acum 110 ani in New Orleans, locul din care avea sa ne vina peste timp, din surse creole, stilul de jazz cu acelasi nume.

A vazut lumina zilei in calitate de fiu ilegitim al unei prostituate, cu un tata care a disparut rapid in ceata. Dat fiind ca mama era total dezinteresata de micul Louis, de cresterea sa s-au ocupat rudele mai apropiate care s-au straduit sa-l tina aproape de scoala. Studiile sale au tinut fix pana la 11 ani, cand a ales strada. Canta la cornet (un precursor al trompetei, avand in loc de pistoane, orificii care erau, in functie de sunetele dorite, astupate cu degetele) impreuna cu alti copii muzica traditionala,pe strada, pentru bani. Este arestat pentru detinerea unui pistol si trimes intr-o scoala de corectie. Acolo a luat primele lectii sistematice de muzica si s-a disciplinat, invatand primele notiuni ale stilului de jazz cunoscut azi drept stilul New Orleans.

De la 16 ani are relatii cu diversele trupe locale iar primele contacte cu muzicienii vremii il apropie de Kid Orry, Buddy LePetit sau Joe King Oliver. Cand Oliver pleaca, in 1919, la Chicago, KId Orry ii ofera locul acestuia in orchestra sa. Cu care canta in special pe vasele de agrement de pe fluviu. Este, simultan, promovat ca al doilea trompetist al Tuxedo Brass Band, foarte renumita formatie din epoca de aur a New Orleans. Se casatoreste cu Daisy Parker si adopta copilul verisoarei sale Flora, decedata dupa nastere. Primul sau mariaj nu a tinut decat un an.

In iunie 1922, este invitat de catre King Oliver sa se alature trupei Creole Jazz Band, cea mai celebra orchestra de dans din Chicago-ul acelor ani. Oliver si Armstrong devin repede celebri pentru duetele lor la trompeta. Aici incepe elevul sa-si depaseasca maestrul, Armstrong fiind mai focusat de timbru si textura notelor mai curand decat pe varietatea sunetelor, asa cum canta Oliver. Se recasatoreste cu Lil Hardin , pianista trupei lui King Oliver.

Din 1925 incepe o serie de inregistrari ca lider de trupa. In cunoscutele serii Hot Fives si Hot Sevenes Armstrong isi dezvolta capacitatea de a face din noul sau instrument, trompeta, trecerea de la jazzul armonic de echipa la jazzul stilistic, cu un accent mai decis pe un registrul ritmic si melodic si o cautare mai elaborata de abordare a temelor clasice. Din acea perioada ne-au parvenit piese celebre precum Struttin' with Some Barbecue sau West End Blues.




Intalnirea cu Earl "Fatha" Hines, un alt muzician din sud, interesat si el de re-scrierea muzicii traditionale creole, avea sa produca o alta piesa celebra, Weatherbird, a carei inregistrare originala s-a ratacit pana acum cinci ani.


In acelasi an inregistreaza si piesa care avea sa-i aduca, peste ani, faima sa de "vocalist", desi nu Armstrong este cel care a inventat scat-ul ci Gene Greene, in 1909. Piesa este destul de obscura dar este prima din seria de productii vocale semnate Louis Armstrong, care l-au facut celebru pe muzician pentru frazarea armonioasa si echilibrul intre o voce aspra si tandretea sentimentala. Piesa se numeste Heebie Jeelies iar la pian avea sa cante Lil Hardin, sotia sa de atunci.


Anii '30 sunt, poate anii cei mai creativi din cariera sa. Interesul sau pentru tranzitia dinspre interpretarea standard a pieselor de catre banduri catre expresii muzicale mai adaptate noului trend, swing-ul se traduce in inregistrari originale de considerabil rafinament, precum Shine, I Surrender Dear sau Star Dust.

In 1931 este retinut pentru posesie de marijuana. Divorteaza de Lil Hardin si se recasatoreste cu o mai veche prietena, Alpha, casatorie care dureaza mai putin de un an. Incep primele probleme de coordonare musculara intre degete si buze. Din fericire ele nu se agraveaza iar nick-name-ul Satchmo ii ramane fidel. De unde Satchmo? Este prescurtarea vulgarizata a Satchelmouth, traducerea in engleza a expresiei franceze embouchure ce desemneaza priza specifica a muschilor faciali ai gurii unui muzician pe mustiucul unui instrument de suflat. Se dedica mai mult spectacolelor de entertainment si interpretarilor vocale, de regula in duet (duetele sale cu Ella Fitzgerald, de exemplu, figureaza in orice antologie a jazzului)si cu mai putin accent pe instrumentul care l-a facut celebru. Se recasatoreste cu Lucille, care avea sa fie si ultima sa nevasta.

In anii '40 se intoarce mai determinat la soundul traditional New Orleans, caruia i-a ramas, de altfel, fidel toata viata. Acest "creole revival", cum l-a denumit presa de specialitate a epocii, a culminat cu concertul de la Town Hall din New York, unde, impreuna cu pianistil Earl Hines, trmbonistul Jack Teagarden, Edmund Hall, Barney Biggard si altii (denumirea era Louis Armstrong and All Stars) inregistreaza un succes enorm.


Nedespartit de cultura sa muzicala de baza, vesnic preocupat de intoarcerea la origini, Louis Armstrong inregistreaza si joaca in filmul care poarta numele (metaforic, de altfel) Hello, Dolly (1964). Aici regasim o parte din istoria vietii muzicianului scrisa in nota romantica. In fapt, Armstrong a fost un epicurean. Mare mancau, mare bautor , mare fumator, "Satchmo" prezenta mereu cunoscutilor si publicului o fata cuminte si cumpatata. In particular, insa, folosea laxative pentru a-si mentine silueta dupa celebrele sale excese culinare. Ca un indice al apetitului sau excesiv, uneori, cercetatorii vietii sale au gasit nu mai putin de 129 piese care avea tituluri legate de articole sau obiceiuri gastronomice.


Si-a imprumutat vocea si pentru pentru prima versiune a celebrului desen animat "Cartea Junglei", in care ursul Baloo ii este, simbolic, un fel de alter-ego. Aranjamente ulterioare au mentinut linia melodica dar au schimbat vocalistul.


A onorat cu prezenta sa multiple festivaluri si intalniri dintre muzicieni de mare notorietate. Un material video pe care vi-l ofer mai jos ni-l arata pe Satchmo Armstrong, asa jovial si preocupat de entertainment cum era de obicei, interpretand un potpurri din piesele sale, alaturi de o formula All Stars in cadrul Festivalului de la Newport din 1957. Una din piese, alaturi de Jack Teagarden, este Rockin' Chair.

Devine membru al lojii masonice nr.18 Montgomery din New York.
Moare de atac de cord, la 6 iulie 1971. La inmormantarea sa, care a oprit, pentru o clipa, intreaga America, au fost pentru a-si aduce omagiul Duke Ellington, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Dizzie Gillespie, Coun Basie, Eddie Sullivan si multi alti muzicieni din generatiile mai tinere. Este inmormantat in Flushing Cemetery din Queens, New York, in vecinatatea celebrelor arene de tenis Flushing Meadows.

Indiferent de data oficiala a nasterii sale, Satchmo este inca prezent, sa recunoastem, in viata noastra. Muzica lui poate parea usor prafuita azi dar si el a fost unul dintre geniile muzicale care a facut jazzul posibil in forma in care azi ne place sa-l ascultam. Sa ne bucuram de muzica buna, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu