sâmbătă, 17 iulie 2010

Recital de forta si eficacitate

A fost, cu adevarat, a doua sambata neagra. All Blacks si-a atins, rece si calculat, obiectivul- 4 eseuri si cinci puncte si din acest al doilea meci. Africa de Sud a fost redusa, ca si sambata trecuta la statutul de partener de antrenament. In ciuda celor douazeci de minute din repriza a doua, cand Springboks au presat in stil de echipa mare, All Blacks si-au vazut sacii in caruta devreme, in minutul 65 si s-au rezumat la a se concentra pe aparare. Eseul lui Schalk Burger (75')se putea intampla mai devreme sau mai tarziu fara a influenta sensul jocului.

Am vazut doua reprize diferite in ce ii priveste pe neo-zeelandezi. Prima a apartinut jocului standard al oamenilor in negru: ritm rapid, circulatie spectacol de balon, strapungeri decisive pe pase sarite si rezistenta fata limite a oamenilor de baza, "batranii" echipei. Am remarcat travaliul veteranilor, ca si in jocul precedent, de gen Richie McCaw, Ma'a Nonu dar si al inepuizabilului conducator de haka, Piri Weepu, creator de joc si strateg cu intuitii creative. In repriza a doua, o data cu rulajul intregului lot, Graham Henry le-a dat sanse tinerilor sa fie la inaltimea legendelor mai in varsta. Si jocul s-a schimbat, nu neaparat in bine pentru ca atinsese deja cota de varf, ci in eficienta. Rene Ranger se facuse remarcat inca din prima repriza dar intr-a doua a stralucit chiar. Si a venit si un alt reprezenta\nt al tinerei generatii in negru, Israel Dagg, subtil si exploziv ca sa atinga obiectivul celor 5 puncte in al doilea meci de acasa. Dar nu numai Ranger si Dagg au dat culoare meciului. Ci si mai tanarul din fratii Franks sau Aaron Cruden. Generatia tanara este mai tehnica si mai pragmatica, chiar daca nu au prins gustul spectacolului de la mai experimentatii lor colegi stiu se se intregreze acestora iar dovada coeziunii de echipa este faptul ca li se permite sa aibe numere personale (vezi eseul lui Dagg). De aceea, cel putin, cred ca Noua Zeelanda a depasit statutul de colectie de jucatori pentru export si este o adevarata echipa./ Cea mai buna a momentului pentru ca Australia inca nu si-a terminat stagiul schimbarii de generatii. Dar asta vom vedea sambata viitoare.

De partea cealalta, Sprigboks au fost evident mai motivati decat cu o saptamana in urma. Nu au mai aratat ca o echipa stransa de prin concedii. Cu exceptia incidentului in care s-a aratat blestemul tricoului cu nr.4 (si eliminarea lui Roussouw, in oglinda cu incidentul cate il va tine pe tusa pe Bakkies Botha tot sezonul)si din cauza caruia au primit rapid doua eseuri, Africa de Sud a jucat efectiv pentru a-si onora titlul din 2007 doar 20 de minute. Vreo cinci in sfarsitul primei reprize si alte 15 in a doua. Dar cu un Januarie fara vlaga, un Rossouw sub spectrul eliminarii definitive si un Habana apatic, echipa nu a aratat ca poate decat prin numarul de fixari ale adversarului in 22-ul acestora. Si asta s-a intamplat doar de doua ori. Cam putin pentru o echipa cu pretentii. Doar cu eforturile lui Schalk Burger si Francois Louw sau cu zvacnirile lui de Villiers, nu s-a putut construi nimic semnificativ. Linia treia a functionat bine, dar atat. Sa vedem cum va judeca comisarul SANZAR pentru disciplina conduita nesportiva a lui Roussouw. S-ar putea ca si acesta sa fie trimes acasa ceva vreme, nu chiar tot sezonul.

Jocul s-a terminat cu un scor destul de categoric, 31-17 pentru Noua Zeelanda. Imediat dupa meci, Peter de Villiers, antrenorul Springboks, a dat o declaratie soc. El a acuzat arbitrajele din cele doua meciuri, acuzand centralii Alan Lewis si, respectiv, Alain Rolland, de interpretari diferite ale noilor reguli ce guverneaza circulatia balonului la sol. De Villiers a acuzat ca ambii arbitri, provenind din Europa, arbitreaza diferit fata de modul in care se arbitreaza in Super 14, competitie pe care echipele din Africa de Sud au dominat-o, jucand dupa noile reguli. Interpretarea lor privind circulatia la sol a balonului este cu totul nepotrivita fata de modul in care se joaca in emisfera sudica. El sustine ca se va adresa IRB pentru a reglementa aceasta chestiune, care i se pare strict una de competenta in domeniul arbitrajului. De partea cealalta, Graham Henry a afirmat ca noilea reguli prvind contactul direct dintre jucatori si placajele au facut jocul mai cursiv, asigura continuitatea posesiei ceea ce a permis echipei sale sa atace din propriul teren direct, fluidizand jocul si permitand mai multe eseuri.

Sambata viitoare, actorul principal al serialului Tri Nations va ramane Africa de Sud, dar acesteia i se va alatura Australia. Meciul se va juca la Brisbane, pe coasta de Vest, si va fi condus de Bernard Lawrence. Australia ramane o mare necunoscuta a prezentului. Scandalul Quade Cooper zguduie serios lotul acesteia. Si nici schimbul de generatii nu merge prea bine. Vom vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu