duminică, 25 iulie 2010

Africa de Sud: a treia infrangere, al treilea jucator suspendat disciplinar!

Nu m-as fi asteptat ca Africa de Sud sa piarda si al treilea meci la rand. Fie el si in deplasare, fie si cu Australia, o echipa aparent mai proaspata si mai odihnita.

Nu m-as fi asteptat ca in al treilea meci din competitie, sa aibe un al treilea jucator suspendat pe motive de disciplina in joc.

Nu m-as fi asteptat ca dupa meci, declaratiile coach-ului de Viliers si ale capitanului John Smith sa fie atat de fanteziste, vorbind despre un turneu care "inca nu a fost pierdut".

In fine, cine sa fiu eu ca sa am atatea asteptari? Doar un consumator de rugby, care a urmarit cum o echipa aproape legendara (legendele se construiesc destul de greu in acest sport) este umilita de catre egalele sale traditionale. Daca Noua Zeelanda a aratat clasa sa dintotdeauna, Australia nu a aratat mai nimic. Jocul Wallabies a fost animat, doar punctual, de pustiul-aripa James O'Connor, care s-a zbatut pentru orice balon, de un demiu lipsit de sclipiri Quade Cooper care a avut, in ciuda acestei impresii, doua deschideri geniale si de veteranul Nathan Sharpe, care s-a cam distrat in margini cu Matfield. Bun, corespunzator, aportul de 15 puncte ale stangului lui Matt Giteau. Toate cele cinci penalitati transformate in repriza intai au asigurat, de fapt, Australiei succesul.

De partea cealalta, cu exceptia celor 10 minute in care au si reusit cele doua eseuri, prin Fourie si Steenkamp, Springboks au jucat altceva decat se asteptau mii, poate sute de mii de fani, specialisti sau doar chibiti. Joc imbacsit, fara fantezie, (caricatura fiind chiar Brian Habana, care a facut greseli de junior indragostit), ineficienti in atac (sa ai doua serii de faze cu mai mult de 16 fixari ale adversarului si sa nu poti culca in eseu, pe o neta superioritate fizica, e o mare contraperformanta). E adevarat cu nu au mai gresit la eseul lui Steenkamp dar acolo aveau superioritate de doi jucatori si numai o echipa ca cea a Romaniei, eventual, putea rata punctele. Multe, inadmisibil de multem erori de manuire a balonului si prea multe suturi fara tinta tactica evidenta (trimese cat mai departe, parca pentru a scapa de balon)la care mai trebuie sa adaugam si eliminarea lui B J Botha (10 minute pentru o reactie necontrolata). Chiar daca si de partea cealalta a fost eliminat Quade Cooper (enervat de un trick al lui Morne Steyn), nu se poate spune ca Africa de Sud a aratat ca este detinatoarea trofeului TRi Nations din 2009. Si nici ca este inca, campioana in exercitiu a lumii. Nu a fost mai breaza nici ca Irlanda nici ca Tara Galilor, ambele prezente la antipozi in turneele din iunie. Acum vor avea o pauza de patru saptamani, timp suficient sa-si linga ranilor si sa mediteze la panasul pe care il au de aparat. Intre timp, Australia si Noua Zeelanda vor juca, de doua ori, intre ele, o data la Melbourne si o data la Christchurch. Pana acum, dupa trei meciuri Africa de Sud are 0 puncte si o diferenta negativa uriasa de puncte (-51). Pe primul loc, Noua Zeelanda cu 10 puncte ( 2 puncte bonus pe spinarea Springboks) si o diferenta maricica, +34 puncte. Merge un pariu cu cota 1.2 ca Noua Zeelanda este castigatoarea editiei din acest an? Astept reactii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu