vineri, 9 iulie 2010

Incepe Tri Nations!

Maine va incepe penultima editie a traditionalului turneu Tri Nations. Meciul de deschidere va opune detinatoarea titlului, Africa de Sud si Noua Zeelanda, gazda primelor doua partide din turneul acestui an. Se va juca pe Eden Park din Auckland (de unde provin celebrii Blues, precum Rokocoko sau Mealamu), teren pe care Africa de Sud nu a mai castigat din 1937.

Ambele echipe au apelat la jucatori cu mare experienta, care-si cunosc perfect adversarii si de inspiratia carora va depinde diferenta.

Africa de Sud: Zane Kirchner, Jean De Villiers, Jaque Fourie, Wynand Olivier, Bryan Habana - Morne Steyn, Ricky Januarie - Schalk Burger, Francois Louw, Pierre Spies - Bakkies Botha, Victor Matfield - Gurthro Steenkamp, John Smit (capitan), Jannie Du Plessis. Rezerve: Chiliboy Ralepelle, BJ Botha, Andries Bekker, Danie Rossouw, Ruan Pienaar, Butch James, Gio Aplon.

Noua Zeelanda: Mils Muliaina - Cory Jane, Conrad Smith, Ma'a Nonu, Joe Rokocoko - Dan Carter, Jimmy Cowan - Jerome Kaino, Richie McCaw (captain), Kieran Read - Tom Donnely, Brad Thorn - Tony Woodcock, Keven Mealamu, Owen Frankes. Rezerve: Corey Flynn, Ben Franks, Sam Whitelock, Liam Messam, Piri Weepu, Aaron Cruden, Richard Kahui.

Arbitru va fi Irlandezul irlandezul Alan Lewis

Tri Nations este un puternic turneu regional, inaugurat in 1996. Pana in 2004, s-a jucat in sistem fiecare cu fiecare/ acasa-deplasare, cele trei echipe jucand cate patru meciuri pana la decernarea titlului. Din 2005, fiecare participanta va juca cate sase meciuri, cate trei cu fiecare cealalta adversara, in sistem anual alternativ, doua meciuri acasa/unul in deplasare. In anii de Cupa Mondiala, cum a fost 2007, se revine la vechiul sistem, cu patru meciuri de fiecare. In interiorul turneului Tri Nations mai se acorda si distinctii pentru intalnirile bilaterale: Cupa Bledisloe invingatoarei din intalnirile dintre Australia si Noua Zeelanda, Cupa Freedom castigatoarei intalnirilor dintre Africa de Sud si Noua Zeelanda si Mandella Challenge Plate, invingatoarei dintre Australia si Africa de Sud.

Editia din 2010, a cincisprezecea, nu va putea, oricum, sa scrie o noua pagina in istoria statisticii turneului. Pana acum Noua Zeelanda a castigat de noua ori competitia (1996, 1997, 1999, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008), Africa de Sud de trei ori (1998, 2004, 2009) si Australia de doua ori(2000, 2001). Dar 2010 va putea sa transeze ierarhia valorilor in ultimul an inaintea Cupei Mondiale. Africa de Sud este in mare forma si pare echipa momentului. Noua Zeelanda cauta schimbul de generatii dar poate oricand sa recurga la serviciile batranilor de elita din lotul de mai sus. Meciul se anunta extrem de echilibrat, ambele formatii au terminat invingatoare meciurile-test din iunie (Africa de Sud a castigat la Glasgow cu Tara Galilor si a surclasat, acasa, Franta si mai purin pretentioasa Italie iar Noua Zeelanda s-a impus, cu stil, in fata Irlandei si Tarii Galilor). Meciul va fi transmis, live, pe Sport.ro. Astept, cu interes, un comentariu profesionist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu