Australia si Tara Galilor ne-au oferit in a doua partida a zilei, un spectacol publicitar pentru jocul de rugby. Un meci de nota 9 +. Ambele echipe sunt pretendente la titlu si dupa cum au aratat azi in teren, vor ajunge cu siguranta in fazele superioare (de la semifinale in sus).
Posesia si teritorialitatea au fost egal distribuite pe reprize. In prima, galezii s-au miscat mai bine, mai repede, mai eficient. Dovada sta in cele doua eseuri, doua transformari, trei penalitati si un drop-goal, cu care , la pauza, conduceau cu 26-8. Dan Biggar a fost inlocuit pentru o usoara comotie cu Rhys Patchell, care a punctat serios pentru europeni. Cele 18 puncte diferenta pareau extrem de dificil de recuperat, mai ales ca echipa #specialista in recuperari de scor era chiar Tara Galilor (vezi epoca Shane Williams).
Dupa pauza, la reluare, australienii revin puternic in joc. Si ataca din toate pozitiile, mai ales ca in teribila lor linie a treia s-au miscat fortele telurice numai Samu Kerevi sau Marika Koroibete. Un plus si pentru fostul #pusti teribil. O;Connor, care a crescut frumos dupa perioada sa nefericita de la Toulon. Atacurile australiene s-au lovit, insa, de zidul galez, specializat in a aface fata atacurilor super-veloce, cum a fost cazul in Six Nations si in meciurile de pregatire cu Anglia. Haylett-Petty si acelasi omniprezent Michael Hooper au inscris eseuri in mitanul secund, poate impulsionati si de intrarea lui Nick White si Mat Toomua care au dat un grad mai mare de siguranta in jocul de atac al Wallabies. In minutul 68, o transformare a unei penalitati de catre Toomua aduce Australia la un singur punct diferenta fata de adversari, 25-26. De amintit ca Wales au condus si cu 18 si cu 15 puncte. Cu 10 minute inainte de final Rhys Patchell, transforma o alta penalitate si scorul se duce in 25-29. Australienii ataca in valuri, cea mai scurta maree constand in 11 faze succesive. Dar n-a fost sa fie, la ultima inclestare din butul galez, australienii pierd contrlul balonului si galezii gasesc solutia cu trimesul in tusa ca final de partida.
Castigatori merituosi, galezii au aratat azi ca pot fi si constanti la nivel ridicat, in conditiile in care pe teren intra rezerve sau jucatori trecuti in extremis pe foaie. Reintrarea lui Liam Williams a dat un plus de siguranta pe linia de fund, acolo unde au cam fost deficitari in partida precedenta, cu Georgia.
In prima partida a dimineatii, Georgia invinge, ca fara drept de apel, surpriza de joi, Uruguay. Scor 33 (cinci eseuri) - 7 (un eseu). Unii ar zice ca s-a facut dreptate, adevarul e, ca de obicei, undeva pe la mijloc, Fiji a avut o zi slaba, Uruguay-ul a profitat, cu noroc. Chiar daca este in continua crestere, echipa Uruguay-ului nu a putut depasi faza de crestere a unei echipe de tip #rudimentar, asa cum a fost candva si Georgia dar pe o alta dimensiune. Numesc echipa rudimentara acea forma de organzare a jocului bazata pe o singura componenta, forta si aglomerarile provocate pentru a arata superioritate. In cazul acestor echipe lipsesc tehnica si stapanirea balonului, creativitatea in joc deschis, atacurile inteligente, personalitatile de tip play maker. Aceste din urma atribute definesc echipele mature, opusele celor rudimentare, care au vechime mare in competitii de anvergura si care produc rezultate semnficative. Exemple - Franta, Irlanda, Anglia, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelanda. Si ar mai fi de citat cateva. De regula inconstante de-a lungul timpului. Asa cum a fost Scotia in precedenta editie a World Cup. Romania se numara printre echipele rudimentare, jocul pe gramada fiind #specialitatea ei. Care a avut sansa sa creasca dar a ratat-o.
Maine, un singur meci, decisiv pentru pozitia a treia in grupa A, Scotia - Samoa.
La buna vedere, prieteni!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu