vineri, 20 septembrie 2019

Daca nu erau cazul Fakaosilea si gașca de looseri de la FRR...

...Romania ar fi jucat in deschiderea RWC 2019 impotriva Japoniei. Dar n-a fost sa fie. Chiar daca preș-ul FRR si-a cerut scuze, cazul incompetentei camarilei nu s-a inchis. Un numar mare de oameni ii cer azi socoteala acestei echipe de conducere pentru excluderea Romaniei din competitie si amenda de atunci. Iar conducerea ignora. E adevarat, chestiunea tine de moralitate iar politica nu are astfel de principii in blueprint.

In fata unui stadion arhiplin (sold-out-ul in sport e un fenomen rar in Japonia), dupa o deschidere oficiala super-high-tech si o poveste mustind de simboluri si ezoterisme orientale, Bill Beaumont deschide jocurile Cupei Mondiale impreuna cu printul mostenitor al gazdelor.

Si pe teren intra doua echipe situate in puncte total diferite a ierarhiei mondiale. Japonia pe locul 10, Rusia pe locul 20. Romania este pe locul 18 si pentru ca, dupa excludere, nu a mai avut partide oficiale care sa aduca punctaj. 

Rusii au incepu năvalnic partida. Cu o gramada agresiva, cum sta bine echipelor mai putin tehnice, au facut presiune din primul minut si au reusit o interceptie in 22-ul gazdelor pe o eroare de priza la balon sutat a fundasului nipon. Era minutul 5. Acesta a fost primul moment in care japonezii s-au dezmeticit. Le-au trebuit inca 7 minute ca sa raspunda, la randul lor, cu un eseu. care nu a fost transformat.

De-a lungul intregii partide japonezii au avut multe erori de manuire a baloanelor, multe ezitari in a receptiona corect baloane sutate sau a transforma din pozitii relativ minore. Au fost si pase gresite sau inainte. Ceea ce spune cate ceva despre calitatea pregatirii invingatorilor de azi. Sa fie oare o diferenta dintre echipa de acum patru ani, sudata de Eddie Jones sau echipa de azi, antrenata de galezul Lyn Jones (sic!) a cedat emotiilor produse de agresivitatea ruseasca (nu numai sportiva)? Greu de spus. Vom vedea in partidele urmatoare, mai ales ca Japonia spera sa ajunga in sferturi.

Scorul final a fost 30 - 10. Patru eseuri japonezii (din care trei realizate de spectaculoasa aripa Matsushima si unul de nativul flanker sud-african Labuschagne) si unul rusii (Golotsnițchi). Japonezii au ratat doua transformari (prin demiul Tamura, egalul in performanta a fundasului neo-zeelandez la origini Tupou).

Apararea ruseasca a fost depasita prin viteza si indemanare in toate fazele de eseu. Baloanele au circulat repede si bine, fara erori, iar vitezistii de pe aripi si-au facut bine datoria. Atacul japonez a fost pus abia in repriza a doua la punct. Japonezii, s-au aparat bine si eficient dupa surpriza din minutul 5. Chiar daca placajele lor n-au fost atat de spectaculoase ca ale rusilor., ele au fost eficiente. Amenintarea gramezii rusilor n-a fost chiar la inaltimea legendei. 

Partida a fost placuta ochiului si a fost un exemplu de buna propaganda pentru rugby. La succesul spectacolului a contribuit si galezul Nigel Owens care urmeaza sa se retraga dupa aceasta editie a RWC.  Asa, in fata ecranului de 135 cm, am realizat ca Sir Nigel era enervat de multe ori ca rusii nu pricepeau ce li se expunea in engleza. Si in minte mi-a rasarit ipoteza ca rusii s-ar putea sa solicite, in schimbul participarii la urmatoarea editie, ca arbitrajul sa fie in limba rusa.

Meci de nota 7+. Maine trei meciuri, dintre care cel putin doua sunt supra-atractive. Australia-Fij, Franta-Argentina si Noua Zeeanda-Africa de Sud. Wow!

La buna vedere, prieteni!


appies Labuschagné

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu