miercuri, 18 septembrie 2019

numai maine nu e vineri. mai sunt doua zile...

vineri, 20 septembrie, dupa 4 ani, Ovalia se retrezeste la viata. pasiuni, orgolii, statistici, evaluari. cu putina sansa avem sa vedem ceva meciuri pe la TVR, singurul post care a gasit niste bani ca sa onoreze evenimentul. nu m-as mira sa-l auzim pe mr.Petrache comentand ceva jubiliar intr-una din zilele de pana in noiembrie. poate chiar, in direct, de la fata locului, ceremonia de deschdere, unde s-a dus sa ne reprezinte.

asadar, patru grupe a cate cinci echipe, asa cum ne-am obisnuit. primele doua clasate din faza grupelor merg mai departe, in sferturi. din acest punct incep calculele . sa ne reamintim ca Europa are trei echipe pretendente la titlu -  fiecare cu legitimitate sa - Irlanda, Tara Galilor, Anglia. si din Sud sunt tot trei candidate -  Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda. 

partidele de pregatire pentru turneul final din acest an au inlocuit traditionalele meciuri-test din iunie. nu au fost putine surprizele. Africa de Sud egal cu All Blacks, la Wellington. Australia bate si ea rivalii la Bledisloe Cup pe propriul continent.  Anglia bate Irlanda si Tara Galilor dar ia bataie de la ultima pe Principality (fost Millenium). Irlanda, la randul ei bate fara drept de apel, pe Aviva Stadium Tara Galilor. avantajul meciurilor de acasa este mai evident in Europa si mai discret la antipozi. . 

in afara de cele sase #mari, mai exista si outsideri recum Franta, Japonia sau Argentina si, de ce nu, Fiji care s-a mscat foarte gratios in recenta a Cupa Pacificului.

sa vedem, desi toata lume le stie deja, cum arata gupele.

Grupa A - Irlanda, Scotia, Japonia, Samoa si Rusia. 

Irlanda este, dupa calculele hartie principala favorita din aceasta grupa desi nu a avut un an competitional prea reusit in 2019. a pierdut si la Anglia si la Tara Galilor (in deplasare). Scotia si Japonia sunt in competitie directa pentru locul calficant in sferturi. avantajul Japoniei este terenul si publicul de acasa. dar Scotia a batut Anglia si Franta in Six Nations.  Samoa a ajuns pana in sferturi in 1991, 1995. Rusia s-a calificat dupa prostiile FRR si a pierdut sever cu Italia, 15-85, in august.

de urmarit -  Jonathan Sexton, Stuart Hogg, Michael Leitch si Alapati Leiua.


Grupa B - Noua Zeelanda, Africa de Sud, Italia, Namibia, Canada.

Noua Zeelanda a terminat doar a treia Rugby Championship 2019, cu o infrangere in Australia si un egal acasa, la Wellinton, cu Springboks.

Wellington, 16-16, https://twitter.com/i/status/1155056314407514112

Africa de Sud, in plina reconstructie sub Rassie Erasmus, are un lot solid si a aratat in partida cu Australia ca poate fi si creativa nu doar tehnica. aparitia celui de-al doilea Jantjies aduce un plus de frenezie jocului Boks. Italia  vînează jocul rezultatelor si infrangerea la scoruri mici, sperand in surprize. sa nu uitam infrangerea Africii de Sud in fata Japoniei acum patru ani. Canada a pierdut toate meciurile importante de pregatire, cu USA, Fiji, Tonga. 

de urmarit - Handre Pollard, Ardie Savea, Richie Mounga, Sergio Parisse si Michelle Campagnaro.


Grupa C - Anglia, Franta, Argentina, USA, Tonga.

Anglia s-a mai crezut o data inseuata pe cai mari,acum patru ani. dar sa nu uitam ca acum, la carma echipajului de pe vasul Albionului este omul care a condus in editia trecuta supriza numita Japonia, adica Eddie Jones. 2019 a fost un sezon bun pentru Jones, victorii cu Irlanda si cu Tara Galilor, echipa agresiva  insetata de atac, buna in aparare, lacoma de eseuri.  Franta este o echipa ca si noua, sa zicem. o singura figura atrage atentia, Antoine Dupont (Toulouse) si, desi nu a convins 100%, fijianul Alivereti Raka. pentru Argentina este de neinteles de ce Santiago Cordero, Facundo Isa si Juan Imhoff au ramas in afara lotului pentru Japonia. echipa lui Ledesma, in crestere evdenta de la editia trecuta, are un rol nefericit in grupa. doar daca Franta clacheaza timpuriu mai poate avea o sansa la sferturi. Tonga are cativa jucatori excelenti din Top 14, Tameifuna , Steve Mafi dar, in ansamblu este o echipa inegala, lipsita de coeziune. 

de urmarit - A J McGinty, Manu Tuilagi, Cokanasiga, Billy Vunipola.


Grupa D -  Australia, Tara Galilor, Georgia, Fiji, Uruguay.

Australia ramane o echipa puternica, chiar daca slabita pe linia de fund prin absenta lui Folau. locul acestuia, de mare importanta tactica urmeaza sa fie luat de Curtley Beale sau Hewlett Petty. probleme de sanatate mai are inca un stalp al echipei, David Pocock dar un sezon excelent a prins anul aceste aripa Reece Hodge. Tara Galilor se remarca prin forma lui Justin Tipuric, 30, (omul care se va lupta cu Hooper si Pocock) si a lui George North (27), la a treia Cupa Mondiala. sa nu-l uitam nici pe odihnitul Liam Williams care, in zi buna, poate face diferenta prin jocul de picior. Georgia pare sa nu mai fie capabila de surprizele din 2015, desi au ramas cu aceiasi jucatori superputernci de gramada. Fij este o echipa in care se amesteca tineri talentati si jucatori experimentati, gen Volavola,Tuisova,  dar toti cu deprinderi solide insusite din rugby-ul VII. despre Uruguay nu se poate spune decat 7-68 in noimebrie trecut. 

de urmarit - Reece Hodge, Jordan Petaia & Marika Koroibete, Tipuric,  Liam Williams & Hadleigh Parkes.

programul jocurilor este, cum banuiti, de imprumut.

https://web.facebook.com/photo.php?fbid=1655368574597601&set=a.104419313025876&type=3&eid=ARAs8trECMlXkzVaWs2VjNp9GuK-m-MuO8XlWndG8Uxs3ndeK3FmFeEuKQR732F9BuRKEzB_3jrFv3CM&ifg=1

asa ca, pe cai, dragii mosului...si ne-om da jos prin noiembrie. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu