duminică, 27 martie 2016

Rezultate interesante in Premiership si Top 14. Clasamentele se restructureaza la varf.


Un jucator amator din a treia divizie italiana a fost gasit pozitiv pentru unsprezece (11!) substante interzise. Se pare ca este un record absolut. Situatia pare a fi grava mai ales daca tinem cont de datele problemei - jucator amator si liga a treia, unde mizele sunt simbolice la nivel de cartier sau localitate. Care o fi situatia in ligile superioare? Dar in diviziile de elita ale marilor campionate continentale? Aceasta este stirea cu care ar trebui sa se deschida orice link care duce, zilele acestea, catre rugby. Sursa:http://twitter.com/SBNation/status/713723606681985024/photo/1

Week-endul acesta ne-a oferit cateva partide interesante si unele repozitionari la etajele superioare ale celor doua campionate care conteaza in Europa: Aviva Premiership si Top 14.

De exemplu, Racing 92, detronata de pe primul loc saptamana trecuta, si-a dorit foarte mult sa revina in pozitia dominanta. Mai ales ca Toulon a intrat pe teren cu mai multe rezerve decat de obicei: Lassalle, Saulo, Anetta, Oblivon, Balan, rezerve de rezerve tinand cont de lotul triplei campioane continentale. Meciul de la Lille, a fost sub controlul celor de la Toulon pana prin minutul 70 (scor 6-18) cand, pe teren, echipa gazda (Racing) a inceput sa se trezeasca ca este condusa si cu inca un esec in plus, nu va termina sezonul regular in primele doua pozitii. Cele care asigura calificarea directa in semifinale. In minutele 74 si 77, Wiaceslav Lauret si Dan Carter au inscris doua eseuri entuziasmante si preiau conducerea in fata elevilor lui Bernard Laporte, cu doua puncte, 20-18. Dar revenirea de ultim moment nu le-a fost de folos. Toulon este o echipa care inca mai stie sa provoace la greseli adversarii. Iar in minutul 80, batranul Fred Michalak, ii executa pe parizieni si intoarce scorul, 20-21. Asa a pierdut Racing locul 2 in Top 14 in fata Toulon-ului. 

Contracandidata celor doua deja amintite, Clermont Auvergne juca la Bordeaux pe stadionul Chaban Delmas, unde gazdele nu au pierdut in aceasta editie decat un singur meci. Auvergnatii putea pierde locul 1 in fata Toulon-ului in caz de infrangere. Si meciul a curs in acest sens. Prima repriza s-a incheiat cu 12-0 pentru bordelezi. S-a mai marcat cate un eseu de fiecare parte si scorul se mentinea in favoarea gazdelor pana cand pe teren a intrat providentialul Morgan Parra. In trei minute oaspetii inscriu doua eseuri (prin Alivereti Raka si Patricio Fernandez). Repede, surpriza, gazde bouche-bee. Si pentru a fi convingatori, jucatorii auvergnati mai inscriu o data prin Wesley Fofana. Scor final:19-24. Si locul 1 consolidat. Pana peste o saptamana, cand Clermont merge la Toulon. Pe 3 aprilie, in etapa 20 a Top 14.  

Pana atunci clasamentul Top 14 arata asa: 1. Clermont Auvergne-62 puncte; 2. Toulon-61 puncte, 3.Montpellier-61 puncte; 4.Racing 92-60 puncte; 5.Bordeaux-Begles-53 puncte; 6. Toulouse (joaca la aceasta ora acasa cu Stade Francais si conduce, lin minutul 75 cu 29-3)-52 puncte.

In Premiership, saptamana trecuta, datorita infrangerii de la Leicester, Saracens trebuisera sa paraseasca prima pozitie din clasament in favoarea lui Exeter Chiefs. Dar in acest weekend liderii temporari aveau sa joace tocmai cu Saracens. Care le-au administrat un decisiv 36-18. Au reintrat in teren marii absenti de pana acum fratii Vunipola, Maro Itoje si George Kruis, Owen Farrell. Si diferenta s-a simtit. Sarries au inscris cinci eseuri iar Chiefs doar doua, prin impresionantul Thomas Waldrom. Pe gramezi, lupta s-a dat intre doua buldozere (acest Waldron) si, de partea Saracens, Billie Vunipola. Rezultat firesc, Sarries isi reiau tronul de necontestat in fruntea Premiership. 

Un alt meci, fata de care asteptarile au fost crescute, tot datorita revenirii celor de la selectionatele nationale, era lupta pentru locul 4, cel care asigura prezenta sigura in semifinala. Harlequins avea sa joace pe Kingston Park in  Northampton. Mai vioi si mai imaginativi, Quins (cu toate vedetele prezente) au condus atat in prima cat si in a doua repriza. Dar Saints s-a tinut aproape, de fiecare data si, egaleaza la 20, dupa eseul lui Ben Fodden (minutul 55) si preiau, prin transformare, conducerea. 20 de minute mai tarziu, mai inscriu un eseu prin fiul antrenorului, Henry Malinder. 27-20. Finalul gaseste Harlequins in atac iar dupa 18 faze in 5 metri ai gazdelor, Mike Brown scapa din mana un balon aproape culcat si scorul ramane neschimbat. 

Tot pentru locuri in semifinale s-a luptat si LeicesterTigers,  in vizita la Sale Sharks. Rezultatul era egal, pana in minutul 70, 20-20 iar tigrii sperau sa plece cu doua puncte, ceea ce le imbunatatea probabilitatea de a juca o semifinala, indiferent cu cine. Insa, s-a opus marele nedreptatit din ultimii doi ani, Danny Cipriani. Astazi viitorul jucator al Wasps a facut un joc impreionant si a fost si eficient exact atunci cand trebuia, in minutul 70, la reluarea de dupa o pana de curent. Eseu transformat si rechinii obtin vitoria cu 20-27, suind o pozitie in clasament (de pe 8 pe 7). Prin consecinta, Leicester isi diminueaza drastic sansele de a ocupa dorita pozitie a locului 4.  

Clasamentul Premiership dupa 18 etape: 1. Saracens-62 puncte; 2. Exeter Chiefs-59 puncte; 3. Wasps-58 puncte; 4. Northampton Saints- 51 puncte; 5. Leicester Tigers-50 puncte; 6. Harlequins-45 puncte. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu