joi, 24 martie 2016

"Nu ne da voie de la Bruxelles"


Afirmatia din titlu, foarte frecvent intalnita in lumea deciziilor romanesti este un simbol al neputintei guvernantei nationale de a fi creativa si a lua pe cont propriu initiative. Intr-un fel, aceasta atitudine este un simptom al spatiului cenusiu in care ne aflam si ne complacem.

Asa se intampla si in rugby-ul international. Ieri a aparut un articol in Planet Rugby intitulat 

Georgia to play in historic Test series din care aveam sa aflam ca recentii castigatori ai trofeului Antim Ivireanu vor fi finantati de catre World Rugby pentru un turneu in cateva tari din Pacific in perioada turneelor internationale din iunie. Consecinta este simpla: World Rugby Tbilisi Cup, care, in mod traditional se desfasura in paralel cu World Rugby Nations Cup de la Bucuresti, nu se mai desfasoara in 2016. 


Mark Egan, boss-ul competitilor si a performantei in boardul World Rugby, a declarat ca a sporit volumul finantarilor destinate echipelor din Tier 2 (un fel de grupa a doua valorica a rugby-ului mondial) in vederea cresterii calitative a jocurilor, in vederea Cupei Mondiale din Japonia, 2019. "Following the most competitive and compelling World Cup to date, World Rugby continues to be committed to supporting Tier Two nations with high quality fixtures and high performance support. Our investment programme of more than £50 million over the last four-year cycle meant that Tier Two sides conceded fewer points and scored more tries against their Tier One opposition at World Cup 2015 than in any previous tournament, and we are committed to closing the gap further as we work towards the next World Cup in Japan in 2019." (subl.ns.).

Daca Turneul de la Tbilisi nu se mai tine in acest an, cel de la Bucuresti se joaca nesmintit. Exista probabilitatea ca la anul situatia sa se inverseze, pe de alta parte. Insa asta nu depinde de FRR ci de World Rugby, care ia decizii financiare strategice, dupa cum vedem. In acest an, din perspectiva World Rugby, Tier 2 nations nu include si Romania. Nu este nevoie sa citesti printre randuri, prietene. Dragutul de Antim Ivireanu ne-a aruncat in acest an dincolo de granitele Tier 2. Georgia a scapat din lumea a treia a rugby-ului si primeste finantare pentru un turneu istoric. Romania va ramane sa joace acasa cu aceiasi prieteni: Uruguay, Namibia, Emerging Italy, Argentina XV.   Pai daca asa zice World Rugby (era sa scriu Bruxelles), asa o fi. Nu putem face altfel cand este vorba de competitii si dezvoltare (ca sa nu zic performanta)!  In principiu este vorba de clasamentul la zi care, la randul lui, se bazeaza pe rezultatele directe ale partidelor-test. Georgia ne-a batut, deci are acces direct la caimacul meritat. Romania a pierdut si va sta acasa la un turneu in care invitatii au fost decisi de catre Bruxelles (World Rugby, scuzati!). Asa ca in iunie, se vor intampla urmatoarele:

11 iunie: Fiji-Tonga, Canada-Japonia, Samoa-Georgia;
18 iunie: USA-Italia, Canada-Rusia, Japonia-Scotia, Tonga-Georgia, Fiji-Samoa;
25 iunie: USA-Rusia, Canada-Italia, Japonia-Scotia (al doilea meci-test), Samoa-Tonga, Fiji-Georgia.

Acum, ca sa se mai umflam si noi muschii voinicesti, sa ne aducem aminte ca, dupa victoria cu Germania (?!) am urcat un loc in clasamentul World Rugby. Adica pe locul 16. Da, e bine, dar Georgia este pe locul 12, in fata a doua dintre adversarele din iunie (Tonga, 13 si Samoa, 15) si in fata Italiei, 14).  Pe cand va trece prin halta, fara sa opreasca, si Rusia?

(vezi si http://uk.reuters.com/article/uk-rugby-union-fixtures-idUKKCN0WP2C60)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu