duminică, 24 mai 2015

Top 14 la finalul sezonului regular. Premiership in fata finalei.


Final de sezon fara relaxare, cu adrenalina la cote de serviciu pentru ca urmeaza pregatirile pentru Cupa Mondiala.  In Anglia, cu un campionat mai scurt decat cel al Frantei, s-a ajuns ca sambata sa se joace semifinalele. Saracens s-a impus, dupa un joc indarjit dar fara prea multe eseuri (cum ar fi asteptat publicul) in fata castigatoarei campionatului regulat, Sfintii din Northampton. Saracens a intrat agresiv in teren si fara prea multa incalzire in joc, a inscris prin David Strettle, transformat de Owen Farrell. Gazdele se ambitioneaza si incep sa preseze. Obtin un eseu de penalizare in minutul 13. Myler transforma si totul se ia de la capat. Cate doua penalitati de fiecare parte produce scorul la pauza, 13-13. Dupa reluare, Myler isi aduce echipa in avantaj printr-o alta penalitate, dar imediat urmeaza un eseu al taloneurului Jamie George, transformat de Farrell si Sarries reiau conducerea, 16-20. In minutul 57 vine eseul flankerului Tom Wood, pe care Myler il rateaza. Si pentru ca Farrell mai inscrisese trei puncte cu doua minute inainte, scorul devine 21-23. 21-26, pentru ca Saracens mai castiga o penalitate (61', tot Farrell). Partida nu era jucata, partenerii fiind experimentati si capabili sa rastoarne oricand o tabela de scor. In teren, insa, echilibru. Din care profita tot Saracens. Fiecare exchipa mai valorifica cate o penalitate si jocul se incheie cu victoria, oarecum neasteptata a londonezilor, 24-29! In cealalta semifinala, Bath a avut un meci de antrenament cu tigrii de hartie din Leicester. A fost un show Matt Banahan, 3 eseuri si doua assist-uri la celelalte 4. Apararea Leicester parca nici nu existat in a doua repriza desi pe foaie erau inscrise niste nume cu oarece notorietate- Goneva, Tait, Thompstone. Bath pur si simplu s-a jucat cu adversarii si, prevad, va fi un adversar periculos pentru Saracens in finala de saptamana viitoare. 

Matt Banahan

In Franta s-a incheiat sezonul regulat cu, din  nou, Toulon pe primul loc. De data asta doar la un punct de rivalii interni din Auvergne. Le urmeaza, in ordinea punctajului, Toulouse (70 puncte), Stade Francais (acelasi numar de puncte), Racing Metro si meritoasa Oyonnax pe care, cred, nu miza nimeni la inceputul sezonului.  Eliminatoriile , de sambata si duminica viitoare, arata astfel: Stade Francais-Racing Metro si, respectiv, Toulouse-Oyonnax. Aceste doua meciuri vor stabili componenta semifinalelor, castigatoarele jucand in deplasare cu primele doua clasate. Urmarind statisticile sezonului, avem sa aflam ca, uin raport cu numarul total de meciuri, 26, trei echipe au castigat 16 (Toulon, Clermont-Auvergne, Toulouse), Stade Francais 15, Oyonnax 14, Racing Metro 13. Tot Toulon are si cea mai mare diferenta intre punctele inscrise si cele incasate- 215, fiind urmata la mare distanta de Clermont-166, Toulouse-69 etc.  Dintre marcatorii de eseuri se distinge, pe primul loc,  David Smith (Toulon) cu 13, urmat de Julien Arias (Stade Francais) si Blair Connor (Union Bordeaux-Begles cu 11 si 10.  In afara de David Smith, liderul acestui clasament, printre jucatorii care au inscris mai mult de cinci eseuri se mai afla inca patru toulonezi: Drew Mitchell (autorul a inca doua frumoase eseuri si ieri, in victoria cu Oyonnax)-8, Delon Armitage- 7 si, surprizator, Brian Habana-doar 6. Au retrogradat Lyon OU si batrana doamna a Tarii Bascilor, Bayonne. Au promovat in Top 14 vechi echipe ale primului esalon valori, de-a lungul timpului, Agen si Mont-de-Marsan.

Asadar, prieteni, mai avem de asteptat pana sa aflam care sunt incoronatele celor doua campionate tari ale Europei. S-auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu