sâmbătă, 22 octombrie 2016

Record dupa record. Cum cine?



Noua Zeelanda si-a adjudecat azi-dimineata inca o editie a Cupei Bledisloe. A cata, nu mai conteaza. Cert e ca in acest an, scorul este de 3-0 pentru gazdele meciului de la Auckland. 

Tota lumea astepta o replica consistenta a echipei lui Michael Cheika. Ceea ce s-a si intamplat. Dar numai cu jumatate de masura. Adica numai pana prin minutul 50, cand, de pe la 25 metri lateral stanga, Foley da in bara o penalitate cu care se puteau apropia la 15-13. 

15-10 era scorul in  acel minut. All Blacks aveau deja trei eseuri inscrise (Dagg-6', Linnert-Brown-10, TJ Perenara-34. Niciunul transformat, Beuaden Barret  aratat tot ce a sutat azi. Dar si australienii inscrisesera (Arnold, o linia a doua penetranta-29"). In privinta celor doi indicatori statistici curenti, teritorialitatea si posesia fusesera de partea Wallabies, situatie care s-a mentinut pana la pauza. 

La reluare, intra Aaron Cruden in locul lui Barrett si asta schimba total jocul All Blacks. Parca si apararea, unde nu se schimbasera jucatori,  incepe sa fie mai taioasa. Si asta pentru ca in minutul 46 Henry Speight este gata sa inscrie pentru Wallabies dar oamenii in negru se opun. La nici doua minute, o combinatie Crotty-J.Savea-Kaino se pregateste de un alt eseu, insa, in ultima secunda, Foley culca in propriul but si salveaza. 

Urmeaza penalitatea esuata descrisa mai inainte si australienii cad si fizic si psihic. In teren nu mai lucreaza decat o echipa. Adica gazdele, campionii mondiali. Si asa urmeaza sarabanda scorului. Eseu Julian Savea-54', transformat de Cruden si 22-10.  Penalitate la 25 metri-Cruden, 25-10. Eseu Julian Savea-69', transformat de Cruden, 32-10. Si pentru final. eseul lui Dan Coles-73', transformare ratata de Cruden, 37-10. Si pentru ca baletul inceput de All Blacks sa aibe si un climax, Israel Dagg mai inscrie in minutul 80, dupa o pasa a lui Cruden in plina deruta a apararii galbene. Norocul oaspetilor: TMO. Cruden a dat pasa usor inainte. 



Si asa Noua Zeelanda reuseste 18 victorii consecutive, record mondial. Saptamana trecuta doar il egalase pe cel de 17. Si cel putin in acest an, fiecare victorie de azi inainte inseamna un nou record mondial. Asta inseamna perioada jocurilor-test din noiembrie. Cu Irlanda, Italia si Franta. 

Ca o constatare sumara, Noua Zeelanda a ajuns lotul in care fiecare post este asigurat de cate doi trei jucatori de valori apropiate. Lipsa vreunuia nu se resimte. Se pot face permutari oricand si randamentul colectiv nu are de suferit. In plus, oricare ar fi echipa din teren, toti joaca 80 de minute constant. De exemplu, in partidele din Rugby Championship 2016, distributia eseurilor pe reprize a fost urmatoarea: 2-2 cu Australia in deplasare, 4-2 cu Australia acasa, 3-5 cu Argentina acasa, 2-4 cu Africa de Sud acasa, 3-2 cu Argentina in deplasare, 2-7 (!) cu Africa de Sud in deplasare. Un raport excelent in favoarea reprizei a doua: 16-33. Azi a fost echilibru, 3-3. Spectacolul a fost, totusi, in repriza a doua.

Asa ca, pe merit absolut, Noua Zeelanda este regina de ne contestat a lumii.

PS: Timisoara Saracens a pierdut ieri cu 0-27 partida din grupa Challenge Cup cu Stade Francais. La Paris, e drept. Dar totusi, 0! Tot Ieri, Toulon invinge in deplasare Sale Sharks cu 15-5.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    De ce au fost criticati Allblacks la conferinta de presa de dupa meci de catre antrenorul aaustralian?

    RăspundețiȘtergere
  2. vinovat a fost gasit arbitrul pentru ca nu a acordat eseul din debutul reprizei a doua si asa mai departe, greselile lui owens ar fi influenta meciul...

    RăspundețiȘtergere