marți, 11 octombrie 2016

Echipa ideala a turneului Rugby Championship 2016


Ieri, site-ul de specialitate Planet Rugby a dat publicitatii evaluarea finala privind performerii, pe posturi, a jucatorilor participanti la turneu. Procedura a functionat si saptamanal, de-a lungul celor sase etape insa, dintr-un motiv intemeiat nu am mai preluat anul acesta aceste evaluari.  Motivul a fost, la vremea sa, simplu. Nu au fost criterii unitare si nici consistente logic pentru a mentiona unii sau altii dintre jucatorii evidentiati. De exemplu, au fost indicati jucatori care au jucat mai putin de 30 minute intr-o partida. Sau jucatori care au fost evidentiati pentru numarul de puncte inscrise intr-un meci, fara ca in restul jocului sa impresioneze cu ceva. Asta se aplica in special posesorilor de tricouri cu nr.10. O sa dau, mai jos, un exemplu. Sau au fost mentionati jucatori care au avut eliminari partiale (cartonase galbene) de-a lungul unei partide de etapa. Nu cred ca am citit undeva despre criteriile de evaluare prin care se desemneza echipele ideale ale etapei, saptamanii, turneului. Cred, fortat de o logica mai mult dedusa decat explicita, ca  aceasta evidentiere este mai curand o operatie subiectiva asa cum imi mai permit si eu, din cand in cand, sa scot la lumina, jucatori cu bune prestatii intr-un meci sau altul.  In cazul post-ului de azi, care rezuma evaluarile a sase etape, cred ca acele deviatii (in sens statistic) se normalizeaza si se atenueaza ca stridenta rezultand, de aici, un demers mai aproape de ideea de normalitate. Acestui tip de demers ii dau mai mult credit si, ca atare, iata-i rezultatele mai jos.


15. Ben Simth (Noua Zeelanda);
14. Israel Dagg (Noua Zeelanda) - experimentul lui Steva Hansen de a converti in aripa un fundas de meserie a reusit;
13. Anton Lienert-Brown  (Noua Zeelanda) - debutant, desi nu a fost aliniat la start decat in doua partide, de perspectiva pentru innoirea liniei de fund;
12. Ryan Crotty (Noua Zeelanda) - pentru constanta sa in joc si eficacitatea in atac;
11. Julian Savea (Noua Zeelanda) - socotit azi cel mai bun nr. 11 din lume.

10. Beauden Barrett (Noua Zeelanda) - se pare ca epoca post Carter are deja un nume. In plus mai vine si un frate, mai mic, cu aceleasi bune practici.

9. Will Genia (Australia) a fost desemnat demiul turneului in locul lui Aaron Smith din cauza pataniei cu suspendare a celui din urma. Genia este un jucator de super-clasa dar Smith are acea scanteie de geniu care face farmecul atacurilor All Blacks.

8. Facundo Isa (Argentina), poate cel mai bun produs al scolii argentiniene de gramezi, Isa s-a facut remarcat in acest sezon pentru tenacitatea si eficacitatea sa de inchizator linia a treia. Chiar daca a lipsit la infruntarea de pe Twickenham cu Australia, performantele lui in primele etape ii justifica evaluarea. 

7. Michael Hooper (Australia) a jucat in toate cele sase meciuri 80 de minute, a fost super eficient in aparare (72 placaje) si decisiv in multe faze de atac. Constant si periculos pentru orice adversar.

6. Jerome Kaino (Noua Zeelanda) un flanker cu mare experienta, solid si bine orientat in teren, un aparator nemilos cu adversarii si consistent cu orice parteneri de linie a treia ar juca   (Kieran Read, Sam Cane, Liam Squire sau chiar Jordie Savea). 

5. Pieter Steph du Toit (Africa de Sud), venit ca rezerva a titularului Lood de Jager a reusit ca in ultimele doua meciuri sa-l tina pe banca pe acesta. Mai armonic in dinamica tuselor cu Eben Etzebeth, du Toit este un alt exemplu al valorii scolii de linie a doua din Africa de Sud.

4. Brodie Retallick (Noua Zeelanda), extrem de muncitor, devastator in compania lui Sam Whitelock, s-a distins si ca un foarte bun aparator (45 placaje) dar si realizator de assist-uri in fazele decisive de atac. 

3.Vincent Koch (Africa de Sud). Dupa disparitia dinastiei du Plessis, prima linie a Springboks s-a restructurat in bine. Koch, desi nu mai este tanara speranta si-a facut loc printre titulari la dreapta lui Adriaan Strauss. Un profesionist al gramezilor, ca si Mtawarira.

2. Dane Coles (Noua Zeelanda), un taloneur in dreptul caruia sunt cifre statistice caracteristice mai curand treisferturilor. Cel mai dinamic nr.2 in acest an si in Super Rugby. 

1. Nahuel Tetaz-Chapparo (Argentina), un bun  pilier, care a crescut constant in ultimii ani prin campionatele europene. Foarte greu de dislocat atunci cand se afla langa Agustin Creevy. La 26 de ani, are 30 selectii pentru Pumas.


Ar fi un joc foarte interesant pentru fani, sa opunem acestei echipe ideale o alta, la fel de ideala, din Europa. Ce ziceti, incercam?


PS. Eben Etzebeth si-a anunta intentia de a trece la Saracens, dupa meciurile din noiembrie. De notat ca la echipa londoneza mai sunt legitimati Vincent Koch, Schalk Burger sau Michael Rhodes. Sa fie, oare, vreo legatura cu bizarul management al lui Allister Coetzee?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu