duminică, 10 ianuarie 2016

Sfarsitul epocii Toulon?


Un sfarsit de saptamana interesant. Chiar foarte interesant, daca ne uitam si la ultima partida a zilei de azi.

In Premiership, ieri 9 ianuarie, s-a desfasurat etapa a noua. Si au jucat intre ele ocupantele primelor 6 locuri ale clasamentului. Rezultate: Harlequins 29 - Saracens 23. Prima infrangere a liderului, dupa o serie de 8 victorii. Leicester 30 - Northampton 27 dupa o partida de totul sau nimic. Ca si Harlequins, Leicester si-a asigurat victoria in ultimele minute. Exeter Chiefs 19 - Gloucester 10.  Saracens continua sa conduca, 37 puncte, cu doar trei puncte avans in fata revelatiei acestui sezon, Exeter. Harlequins, o alta revenire de forma (cel putin in raport cu lotul pe care il are) a facut 31 puncte si are un avans de doar doua puncte in fata ocupantei locului patru care asigura accesul in playoff, Leicester Tigers. In continuarea clasamentului, la 7 puncte, Northampton etc. Harlequins, parearea mea, e echipa care vine.

In Cupa Campionilor, s-au jucat restantele din etapa intaia, meciuri anulate datorita evenimentelor teroriste din Franta. Ieri, Racing 92 s-a antrenat cu Glasgow Warriors. A fost meciul, in ultima perioada, in care clasa unei uverturi (Daniel Carter) face din jocul echipei sale arta. Lasand la o parte loviturile de picior, desenul jocului si tactica in teren a parizienilor sunt, in acest moment, tributare clasei lui Carter. Fara aceste, Racing este o echipa oarecare din Franta. Campioana en-titre, Stade Francais, nu s-a intrebuintat prea tare ca sa obtina o victorie la Munster, fosta echipa a unui membru al staff-ului, Ronan O'Gara. In fine, cea de-a treia echipa franceza a condus astazi 75 minute in fata Ulster-ului lui Ruan Pienaar. La prima aparitie pe marea scena internationala, Oyonnax a facut un joc onest si curajos, pe alocuri. Insa experienta nord-irlandezilor (si in special a lui Pienaar, conducator de joc indiscutabil) s-a dovedit mai puternica. Cu doua eseuri in ultimele 10 minute, irlandezii si-au demonstrat inca o data clasa desi aceasta victorie nu ii ajuta cu nimic in grupa in care Saracens este lider distantat.

Ultima partida a zilei trebuia sa raspunda o intrebare: poate Toulon recupera distanta de 6 puncte fata de Wasps, lidera grupei 5?  Chiar si in ideea de a se califica de pe locul 2 al grupei, Toulon trebuia sa castige azi si, mai mult decat revansa pentru infrangerea de la Bath, trebuia confirme statutul de tripla castigatoare consecutiv a Cupei Campionilor. Cum anul trecut era Campioana a Europei dar nu a trecut semifinalele Top 14, precedentul era creat. Azi mai trebuia sa demonstreze ca este mai buna decat o echipa care a stralucit doar in sezonul trecut (acum este pe locul 8 in Premiership). A reusit asta seara doar o victorie searbada, 12-9 in fata unei alte echipe pe care o tine in afara anonimatului linia de performante din trecutul apropiat.  In timpul actual, un meci fara eseuri nu este rugby de calitate. Asertiunea s-ar putea extinde si asupra partidei despre care vorbim. Pentru Toulon, singurii care au incercat cate ceva au fost O'Connor, Vermeulen si Guirado. De partea cealalta, a Bath, s-au vazut limitele inspiratiei lui George Ford, timorat parca de legenda invincibilitatii acasa a Toulon-ului. Ceva-ceva s-a miscat si in treisferturile englezilor: Matt Banahan, Semesa Rockoduguni sau Jonathan Joseph. Dar, nici de partea gazdelor, nici de partea oaspetilor niciuna din fazele create pe inaintare nu a favorizat inscrierea de eseuri. Se poate spune ca ambele aparari au functionat la inaltime. Da, se poate admite si asta, dar doar partial. Pentru ca in continutul jocului, nu s-au putut descifra decat schite de intentii ofensive. Quade Cooper, ulterior Fred Michalak nu au facut nimic profesionist ca sa surprinda apararea adversa. La fel si la Bath. Unde sunt deschidere briliante altadata ale lui George Ford? Sau incursiunile lui Matt Banahan sau Jonathan Joseph? Pe scurt, Toulon-Bath a fost o partida oarecare. Pe care a ajutat-o arbitrajul corect al lui George Clancy. Nu in sensul rau ci in acela de a nu lasa libere reactiile nevrotice uneori atat ale englezilor cat si ale multinationalei franceze. 12-9, ca rezultat, reflecta realitatea de pe teren, dar, la fel de bine, puteam sa fie si in favoarea Bath. De remarcat de din cele 9 puncte ale englezilor 6 reprezinta doua dropgoal-uri cu semnatura Ford.

Cred ca Toulon, chiar daca castiga grupa sau se califica in sferturi de pe locul doi al grupei, nu va ajunge nici pana in semifinale. Va iesi in faza knock-out. Si eventual, pe mana Clermont Auvergne, ghinionista ultimelor trei sezoane in raport cu Toulon.

Saptamana viitoare, din nou in Cupa Campionilor, etapa a cincea. Pe curand, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu