luni, 18 ianuarie 2016

Inaintea ultimei etape din grupele EPCR, se stiu primele 3 calificate din 8.


Weekendul a adus putine clarificari. In trei grupe, se cunosc ocupantele primelor locuri. Acestea sunt: grupa 1 - Saracens cu 24 de puncte; grupa 3 - Racing 92 cu 22 puncte si grupa 4 - Leicester Tigers, cu 23 puncte. Adica invingatoarele care se vor califica in sferturile de finala ale competitiei, indiferent de rezultatele ultimei etape. 

In celelalte doua grupe, invingatoarele - ce se vor califica direct-  se vor decide in weekendul urmator. Este cazul grupelor 2 - unde Ospreys ocupa dupa victoria directa locul intai ca urmare a victoriei directe in partida cu Clermont Auvergne, ocupanta locului doi, dupa cinci etape. Si a grupei 5, unde Toulon a invins acasa in ultimul minut, dupa un meci plin de tensiune, pe fosta ocupanta a primului loc, London Wasps. Liderele momentului din aceste grupe nu au situatia prea clara. Ospreys se afla cu doua puncte in fata, iar Toulon, cu unul singur (16-14 puncte; 16-15 puncte).  Weekendul viitor, se vor juca partidele Wasps-Leicester si Bath-Toulon (grupa 5) si Clermont Auvergne-Bordeaux Begles si Exeter Chiefs cu Ospreys (grupa2), toate cele patru intalniri fiind deschise oricarui rezultat. 

Asa ca vom mai avea de asteptat inca o saptamana pentru a afla lista completa e echipelor ce vor inainta in faza knockout, a sferturilor de finala.

Am putut vedea in ultimele trei zile doua meciuri cu valoare de simptom in aceasta competitie europeana. Unul, incantator, dintre Racing 92 si Llanelli Scarlets si celalalt chinuit, intre detinatoarea trofeului (formatia touloneza) si  luptatoarea London Wasps. 

Opt eseuri au marcat parizienii ( 3 Casey Laulala, 2 Juan Imhoff si cate unul Dupichet, Claassen, Goosen), doua galezii (van der Merwe si Gareth Davies). Jocul a fost, nu fara replica de calitate, la indemana jucatorilor de la Racing. Numai ca mobilitatea si fantezia actualei echipe a lui Dan Carter au fost prea sus pentru jocul incrancenat al galezilor. Racing 92, alaturi de Clermont Auvergne vor fi acele nuci tari pentru restul echipelor engleze ce se vor califica in sferturi.

Meciul de la Toulon a fost, dupa cum spuneam, unul chinuit. Gazdele, fara un conducator de joc de calitate (Quade Cooper s-a dovedit inca o data un nr.10 dezordonat si egoist, azi neinspirat; Michalak cu acelasi profil in timp ce singurul capabil de a deschide jocul, Matt Giteau, este accidentat tocmai inaintea meciului decisiv pentru calificarea in optimi) au mizat de individualitatile curente- Ma'a Nonu, Habana, Vermeulen, Steffon Armitage. Drew Mitchell a jucat fundas, cu o arie restransa de actiune. Londonezii s-au aparat cu mare eficienta in special in a doua repriza cand presiunea gazdelor atinsese cote greu de franat. Am remarcat, inca o data, faptul ca englezii joaca cu doi conducatori de joc, Joe Simpson pe jocul de inaintare si Gopperth la jocul de atac. Amandoi sunt personalitatii puternice si, probabil Dai Young a optat pentru aceasta solutie neobisnuita. Azi solutia a functionat pana in minutele 70, cand presiunea touloneza incepuse sa creasca dupa eseul (72') lui Thompson.   Gazdele erau conduse cu 8-11 si exista riscul iminent sa rateze calificarea din grupe, dat fiind punctaverajul din startul partidei (Wasps-14, Toulon 12).  Si oamenii lui Boudjellal si-au adus aminte ca sunt, totusi, campionii Europei in ultimii trei ani. Ultimele doua minute de joc (excelent arbitrat de Nigel Owens si suculent fluierat de catre spectatorii de pe Feliz Mayol) s-au derulat in 22-ul englez si intr-un final, dupa o combinatie pe metru patrat a lui Mermoz cu Ma'a Nonu, balonul ii revine lui Drew Mitchell iar acesta culca balonul. Michalak  transforma. Meciul era in prelungiri si o data cu schimbarea tabelei, Toulon mai castiga patru puncte, ca si cu o saptamana inainte, in fata lui Bath, in ultima clipa. Toulon nu mai este echipa-sperietoare de acum un sezon. Cu toate investitiile facute de Boudjellal, ceva nu se leaga, echipa nu functioneaza precum anii trecuti, sunt prea multe personalitati laolalta si nu o echipa campioana. Anticipez inca o data, La Bath, daca nu adopta un alt stil de joc, vor pierde iar o data cu infrangerea sa va duce si oportunitatea de a deveni, patru ani la rand, campioni europeni. 

Asadar, pe saptamana viitoare, prieteni!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu