luni, 6 iunie 2016

Sfarsit de sezon regular si in Top 14. Ploaie de eseuri.


S-a jucat in forta aceasta ultima etapa a sezonului regular din Franta, a 26-a. Intram in faza knock-out a meciurilor dintre ocupantele locurilor 3-6. Editia 2015-2016 va fi penultima editie a Top 14 pentru ca din 2017, se va trece la formula englezeasca de organizare a campionatului intern, cu 12 echipe si semifinale intre primele patru clasate, o singura echipa care va promova  din D2 ocupand locul ultimei clasate din editia anterioara. 

Parrtidele de azi urmau sa decida doua pozitii. Cine ocupa locul doi? Montpellier avea 81 puncte ia Toulon 77. Cine urma sa ocupa locul 6, care asigura ocuparea unui loc in faza knock-out. Castres si Bordeaux-Begles aveau, fiecare, 67 puncte. 

Programul meciurilor de azi a fost pervers in raport cu dilemele de mai sus ale finalului de sezon. Montpellier avea sa joace la Racing 92, Toulon acasa. Castres primea pe Stade Francais iar Bordeaux Begles calatorea la Toulon.  

Rezultatele de azi (partidele s-au disputat la aceeasi ora) au fost, in mare masura logice:
Toulon  vs Bordeaux Begles 44-3 (Toulon-6 eseuri); Racing 92 vs Montpellier 57-8(40-18).

Coroborate cu celelalte finaluri de partida (Grenoble - Toulouse 14-53, Clermont Auvergne - La Rochelle 57-8, Castres - Stade Francaise 35-14), clasamentul fazei regulare aduce o singura mare evidenta. Clermont ocupa prima pozitie (88 puncte), urmata de Toulon (82 puncte). Ambele echipe vor juca semifinalele acasa cu celelalte doua echipe ce vor iesi invingatoare din faza knock-out.

Pe locurile care asigura jocurile din faza urmatoare, clasamentul arata astfel: 3. Montpellier 81 puncte, 4.Racing 92  81 puncte, 5. Toulouse 79 puncte, Castres 71 puncte.

Asadar, meciurile din faza knock-out vor fi Montpellier - Castres si Racing 92 - Toulouse, intrucat regulamentul ofera partide acasa echipelor de pe locurile 3 si 4.

Astfel vom mai avea doua randuri de meciuri inaintea finalei care, in acest an nu se va mai juca pe Stade de France ci pe Camp Nou in Barcelona, din motive, evident, publiictare. Si asa vom ajunge pe la jumatatea lunii iunie. Luna a turneelor de meciuri test. Franta va avea o campioana, indiferent care va fi ea, dar o reprezentativa obosita in acest campionat intern supra-incarcat. Acesta este si motivul pentru care, in acest an, Franta a decis, probabil, sa-si faca turneul din iunie in Argentina cu doua partide. 

In ce priveste finala Top 14 2015-2016, inainte de aceasta ultima etapa, as fi mizat pe o intalnire Clermont Auvergne -  Racing 92. Montpellier nu va ajunge in finala dar de anul viitor, dupa ce detine Europe Challenge Cup, va juca in grupele Champions Cup. Presimt ca echipa lui Jake White va face rezultate mari. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu