vineri, 24 iunie 2016

Asta seara, pe Nou Camp, Barcelona, o premiera: finala Top 14! Care pe care?


Cica din cauza Campionatului European de Football, nu mai e loc si de rugby in Franta. E adevarat ca in ultimii ani, finala Top 14 s-a mai jucat in Spania., dar atunci nu era vorba de alte competitii care sa aglomereze viata publica. In cazul acestei finale este vorba, in principal,  de marketing. Nu este stadionul din San Sebastian, este ditamai Camp Nou, terenul legendarei echipe a Barcelonei, super-campioana a football-ului european si mondial. Organizatorii, LNR si, implicit Pierre Camou, isi doresc exportul de imagine in strainatatea apropiata si nu numai, mai ales in perspectiva (2017-2018) reducerii numarului de echipe participante la 12. 

Racing 92 nu a mai castigat un titlu din 1990 dar Toulon a castigat de trei ori consecutiv laurii europeni in ultimii patru ani. Racing se afla pe val, castigand entuziasmant semifinala cu Clermont Auvergne, gratie experientei de transformer a lui Dan Carter. La Toulon reintra, dupa o lunga perioda de accidentare, Lee Halfpenny. Contraponderea acestui se numeste Brice Dulin, un jucator pur-sange, in mare forma. Ma'a Nonu a fost scos din joc saptamana trecuta de un conational, dar revine Mathieu Bastareaud care poate fi decisiv in atac. O sa avem si un duel intre capitani, Dimitri Szarzewski vs Guilhem Guirado, ambii find candidati la titularizare in echipa Frantei. Care se afla, fara ei, in turneu de meciuri-test, in Argentina. Avem la Racing o aripa in crestere de forma, aproape de cea care l-a consacrat, pe Juam Imhoff, autorul eseului decisiv din semi-finala cu Clermont, De partea cealalata, Toulon il arunca de teren pe Josua Tuisova care, in combinatie cu Matt Giteau poate fi o solutie letala pentru parizieni. Apoi sa nu uitam de deulurile liniilor a treia: Masoe-Nyanga-Lauret vs. Armitage-Fernandez Lobbe-Gorgodze. Ultimul revine  la locul lui, unde poate excela. .In fine, in duelul transformeurilor, ne vom bucura de un alt duel de excelenta, Dan Carter-Matt Giteau sau, poate, Michalak care il va inlocui pe Mermoz. De luat in considerare si piciorul lui Goosen.

O alata batalie se va da pe linia intaia. Malacul Chiocci va avea in fata pe uriasul Tameifuna (peste 130 kg, si artagos pe deasupra) iar Ben Arous (un plilier care imi place) pe georgianul Chilachava, destul de inconstant in acest sezon. Iar Samu Manoa sa va duela pentru baloanele inalte cu Bernard le Roux. Partida se anunta a fi de mare interes sportiv.

Iata ce formatii vor intre pe teren diseara: 

Racing 92: 15 Brice Dulin, 14 Joe Rokocoko, 13 Johan Goosen, 12 Henry Chavancy, 11 Juan Imhoff, 10 Dan Carter, 9 Maxime Machenaud, 8 Chris Masoe, 7 Yannick Nyanga, 6 Wenceslas Lauret, 5 Manuel Carizza, 4 Bernard le Roux, 3 Benjamin Tameifuna, 2 Dimitri Szarzewski (capitan), 1 Eddy Ben Arous..
Rezerve: 16 Camille Chat, Khatchik Vartanov, 18 Juandré Kruger, 19 Antoine Claassen, 20 Xavier Chauveau, 21 Marc Andreu, 22 Albert Vulivuli, 23 Luc Ducalcon.
Toulon: 15 Leigh Halfpenny, 14 Josua Tuisova, 13 Mathieu Bastareaud, 12 Maxime Mermoz, 11 Bryan Habana, 10 Matt Giteau, 9 Jonathan Pélissié, 8 Steffon Armitage, 7 Juan Martín Fernández Lobbe, 6 Mamuka Gorgodze, 5 Konstantin Mikautadze, 4 Samu Manoa, 3 Levan Chilachava, 2 Guilhem Guirado (capitan), 1 Xavier Chiocci,
Rezerve: 16 Jean Charles Orioli, 17 Florian Fresia, 18 Romain Taofiféuna, 19 Virgile Bruni, 20 Théo Belan, 21 Delon Armitage, 22 Frédéric Michalak, 23 Manusa Saulo..
Partida va fi arbitrata de catre Mathieu Raynal (Romain Poite, din fericire, urmand a fi asistent de margine)si va incepe la ora 21,45 (Ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu