Un loc pentru comentarii la adresa celui mai dinamic sport profesionist. Nu numai despre joc ci si despre oameni, echipe, competitii. Mai multe despre rugby ca atitudine, mai putine despre stereotipuri patriotarde. Daca sunteti de acord, ceva informatie despre ce se mai intampla prin lume, dincolo de rezultate.
sâmbătă, 25 iunie 2016
Racing 92, in topul Topului 14
In sfarsit, eforturile magnatului elvetian Jackie Lorenzetti s-au copt, echipa in care a investit cu ambitie a reusit sa cucereasca le bouclier du Brennus, trofeul transmisibil care cinsteste anual castigatoarea campionatului Frantei.
Cine este Jackie Lorenzetii? Si-a inceput activitatea in industria hoteliera, a trecut prin imobiliare si a ajuns, destul de repede, un mare antreprenor viticol. A preluat Racing Metro din D2 in 1996 si a investit, recrutand jucatori consacrati - Sebastien Chabal, Andrew Mehrtens, Juan Martin Hernandez, Jonathan Sexton, Jamie Roberts, Dan Lydiate, Dimitri Szarzewski, Lionel Nallet, Francois Steyn, Juan Imhoff si, anul trecut, Daniel Carter- intr-o noua echipa, Racing 92 care, de anul viitor, va avea propriul stadion, l'Arena 92, in apropierea Parisului, la Nanterre.
Beneficiind de calificarea de exceptie a celor doi Laurent, Labit si Travers, care si-au dat doctoratul cu Castres Olympiques in anii trecuti, Racing 92 a crescut gradual in valoare, anul aceste fiind varful de performanta. Celor doi li s-a alaturat si Ronan O'Gara, venit la pachet, acum doi ani, cu Jonathan Sexton. Finalista in Champiojns Cup si campioana Frantei echipa lui Lorenzetti, Racing a castigat dreptul de disputa finala de ieri dupa un meci senzational disputat impreuna cu ghinionistii de la Clermont Auvergne acum o saptamana. Perseverenta, caracteristica a unei echipe mari si in forma, le-a adus in final de meci, rasturnarea scorului prin eseul lui Juan Imhoff si transformarea lui Dan Carter in minutul 17 al prelungirilor partidei. Si, sa nu uitam, Racing a jucat din a doua jumatate a primei reprize in 14, Maxime Machenaud primind un carton rosu.
Ieri nu a mai fost nevoie de prelungiri, desi Toulon se apropiase la cinci puncte prin minutul 71. Racing, echipa matura, a tinut scorul inghetat ba chiar si-a permis aroganta unei penalitati in minutul 79, acordata cu seninatate de adversari precum toate celelalte din restul meciului. Si, tot din piciorul lui Carter, s-a desenat scorul final, 21-29. Desi toulonezii lui Boudjellal au inscris doua eseuri (Gorgodze si Mermoz) in comparatie cu singurul reusit de Racing (Rocokoko), diferenta de scor a sanctionat, poate prea putin sever, lipsa de disciplina a fostilor campioni europeni. Arbitrajul lui Mathieu Raynal, onest si prompt, a incurajat avantajele poate putin prea mult.
Racing 92 poate fi o echipa de perspectiva in rugby-ul european? Chiar daca ne uitam la componenta actuala a lotului, se poate raspunde cu lejeritate: da!
In linia 1 au trei pilieri de forta-Ben Arous, Luc Ducalcon, Tameifuna ca si doi taloneuri de clasa internationala Camille Chat si Szarzewski. In linia a doua exceleaza Manuel Carizza, Luke Charteris, Juandre Kruger iar linia a treia este punctul lor de forta-Wenceslas Lauret, Yannick Nyanga, Chris Masoe, Antonie Claassen si Bernard Le Roux. Din pacate nu au decat un demiu de valoare-Machenaud care, ati vazut, a patit-o ieri. La capitolul uvertura, iara stau bine_ Dan Carter, Remi Tales, Benjamin Dambielle. Si, al doilea punct de forta: treisferturile. Doi centri de mare valoare- Dumoulin si Laulala si cateva aripi exrtrem de eficiente- Teddy Thomas, Marc Andreu, Juan Imhoff, Rokokoko si Goosen (atunci cand nu este fundas). Pe fund, o mare speranta a Frantei, Brice Dulin (venit de la Castres, impreuna cu Remi Tales si cei doi antrenori, Labit si Travers).
Despre toulonezi, chiar daca si-a facut reintoarcerea pe teren Lee Halfpenny, nu se pot spune prea multe. Jocul lor a devenit monoton si previzibil, marii lor jucatori au devenit blazati si gresesc prea mult. O analiza mai detaliata a aportului celor cativa monstri sacri ai Toulon-ului, altadata.
La buna vedere, prieteni!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu