duminică, 1 mai 2016

Se ascut sabiile pentru finalele Cupelor europene


Mai sunt doar doua saptamani pana cand se vor decide castigatoarele Champions Cup si Challenge Cup. Finala Challenge, intre Harlequins si Montpellier se va juca la Lyon pe 13 mai iar finala Champions Cup,care va opune pe Saracens si Racing 92 pe 14 mai, in acelasi oras, pe Grand Stade. Acest sfarsit de sezon competitional va coincide si cu sfarsitul competitiei regular din Anglia, in care week-end-ul viitor se va juca ultima etapa. In Franta, campionatul de 14 echipe mai dureaza pentru ca, pe de-o parte sunt mai multe echipe participante iar sistemul de calificare in semifinale mai presupune cateva jocuri in plus fata de sistemul competitional englezesc. Am amintit intr-una din postarile trecute ca francezii au decis sa adopte si ei din 2017 sistemul englez, cu 12 echipe, sa renunte la meciurile de baraj accesibile echipelor clasate pe locurile 3-6, urmand ca in semifinale sa intre direct, ca in Anglia, primele patru clasate la finalul sezonului regular.

Jocurile din penultima etapa a Aviva Premiership, desfasurate in acest week-end nu aveau sa aduce decat schimbari pozitionale in partea de sus a clasamentului. Saracens a mai castigat lejer o partida, 23-14 cu Newcastle Falcons. Leicester Tigers au obtinut victorie cu bonus ofensiv la Worcester Warriors. Interesanta a fost confruntarea directa dintre ocupantele locurilor 2-3, Exeter Chiefs si Wasps. Pozitiile lor s-au inversat fata de saptamana trecuta, cand Wasps aveau cu doua puncte mai mult, Chiefs au castigat acasa, pe final, la  un scor care au linistit viespile, 24-3. Ca efect Chiefs, revin pe locul doi. Inaintea ultimei etape si se vor reintalni in semifinale cu adversarii de azi. 

Harlequins, finalista Challenge Cup a invins, destul de convingator (patru eseuri), pe retrogradata in sezonul viitor, London Irish, cu 32-25.  Londonezii de la Quins si-ao odihnit cel putin trei piese grele in confruntarea cu multinationala sud-africana de la Montpellier: pe Joe Marler (a carui noua suspendare de doua saptamani expira saptamana viitoare), pe playmakerul Nick Evans (desi Ben Botica e in mare forma), pe Mike Brown, Chris Robshaw, Tim Visser si pe galezul Jamie Roberts. 

Adversara, Montpellier, a procedat relativ identic, tinandu-i departe de efort pe CJ Van der Linde, Akapusi Qera si Demetri Catrakilis, oameni care pot face diferenta in fata celor de la Quins. 

In Top 14, Montpellier a facut scorul etapei, invingand acasa pe razboinicii de la Grenoble, 51-10, suflandu-i in ceafa liderei de la Clermont Auverge, de care o despart doar doua puncte, dupa infrangerea suferita la Colombes in fata finalistei Champions Cup, Racing 92, 26-20. In rest, rezultate relativ scontate: Toulon in pierdere de viteza si Toulouse in crestere de forma au facut un meci urat si complicat in care Toulouse avea sa-si mai amelioreze putin esaverajul, Toulon 10-12 Toulouse. 

In clasamentul Top 14 (mai sunt de jucat patru etape) conduce Clermont Auvergne cu 75 puncte, urmata de Montpellier cu 73. Acestea ar echipele care ar intra direct in semifinale daca clasamentul ar inghta azi. Toulon si Racing 92 isi impart locurile 3-4, cu observatia ca diferenta de puncte este cu mult mai mare in cazul Toulon (243 fata de 37 in cazul Racing). Pana la locul 6 se mai gasesc Toulouse cu 61 puncte si Castres (echipa care abia a evitat retrogradarea anul trecut), cu 58. Acesteia din urma ii urmeaza, la doar un punct diferenta, Bordeaux Begles, cu 57. 

Racing 92, viitoarea adversara a Saracens in finala Champions Cup a facut azi un meci curajos si extrem de eficient tactic in fata liderei din Auvergne. Cu un efectiv lipsit de aportul lui Dimitri Szarzewski, Dan Carter, Luc Ducalcon, Luke Charteris, Bernard Leroux (tinuti special la odihna), Racing a fortat mereu adversarul sa greseasca si a contrcarat cand a avut ocazia (un singur eseu fata de doua ale auvergnatilor). Perechea Machenaud (cu sapte succese din 8 transformari si penalitati, a opta fiind o bara)-Tales a reusit sa tina in echilibru pe metri patrati furia ofensiva a oamenilor in galben. In plus Brice Dulin, in mare crestere de forma si precizie, a controlat foarte bine fundul terenului si a gasit mereu iesiri bune din propriul 22.. Aceasta tactica i-a obosit foarte tare pe adversari astfel incat eseul lui VuliVuli (minutul 78)  a surprins o aparare obosita de munca de uzura prestata de inaintasii Racing-ului. Machenaud, omul meciului, este jucatorul de care Saracens trebuie sa se teama, mai ales ca pe terenul din Lyon va intra nu Tales ci insasi Dan Carter, 

                               1022.6666666666666x767__origin__0x0_Maxime_Machenaud_Racing_92

                                 Maxime Machenaud, omul meciului de azi al Racing 92

Pe curand, prieteni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu