marți, 10 octombrie 2017

Rugbyul european se pregateste de meciurile din noiembrie: Premiership si Top 14.


Intram in a doua decada a lui octombrie iar meciurile test ale toamnei bat la usa. In campionatele Angliei si Frantei se intampla tot felul de lucruri printre care si emergenta unor noi echipe de succes sau aparitia unor jucatori a caror eficienta dau idei selectionerilor. 

In Top 14, dupa sapte etape, mai raman doar cinci echipe cu cate o singura infrangere: Pau, Bordeaux-Begles, La Rochelle, Toulouse, Lyon. Campioana en-titre, Clermont Auvergneare deja trei infrangeri, ca si Stade Francais sau Racing 92, vecinele sale de clasament.

Doua rezultate mai aparte se detaseaza dupa ultima etapa.  Toulouse 29-Clermont Auverge 18 si Stade Francais 31-Montpellier 20. Detinatoarea primului loc pana sambata, Montpellier, parea cea mai in forma echipa a momentului, avand si cea mai mare diferenta intre punctele inscrise si cele primite. Dar pe Saint Denis au cedat fara replica francilienilor.

In clasament conduce Lyon, o surpriza, cu 27 puncte si o diferenta de 84. Pe 2 Montpellier, cu 24 puncte si diferenta de 91. Urmeaza: 3. Toulouse, 24  si diferenta de 69; 4. La Rochelle, 22 puncte cu diferenta de 80; 5. Bordeaux Begles, 22 puncte si 41 diferenta; 6. Toulon 19 puncte si +10 diferenta. ...9. Clermont Auvergne 13 (!) puncte si +9 diferenta. 

Cel mai eficient atac il are Montpellier - 241 puncte, urmata de Bordeaux Begles cu 211 si La Rochelle cu 207.

Cea mai buna aparare: lidera Lyon cu 109 puncte primite, Toulouse cu 126 si La Rochelle cu 127.

Si acum despre jucatorii care s-au remarcat. Aici trebuie sa punem un accent. Intrucat campionatul Frantei este plin de jucatori extra-francezi se cuvine se remarcam ca liderii clasamentelor pe puncte ale jucatorilor, nu sunt francezi.

Astfel, cele mai multe eseuri: Nemani Nadolo (Montpellier) cu 7, Josua Tuisova (Toulon) cu 5 si Alexis Pallisson, tot 5.

Cele mai multe penalitati transformate: neo-zeelandezul Simon Hickey-19, produsul Academiei touloneze, tanarul de 22 ani Thomas Ramos-16 si argentinianul Benjamin Urdapilleta de la Castres-tot 16.

In privinta celor mai multe transformari de eseuri, lider este un veteran sud-african -Ruan Pienaar (Montpellier) cu 17. 



In Premiership leader este, din nou, Saracens, campioana Europei. Pe locul 2, Exeter Chiefs, campioana sezonului trecut. Surpriza neplacuta este Wasps, finalista in vara (in fata lui Exeter) care, dupa cinci etape, este pe locul 10 din 12, cu 10 puncte si cu o diferenta negativa (-23). Pe locul 3, oarecum surprizator, Northampton Saints iar pe 4 revelatia sezonului Newcastle Falcons. Le urmeaza pe 5 Bath Rugby, 19 si Leicester Tigers cu 17 puncte, pe locul 6.

Si aici doua rezultate, nu chiar atat de surprizatoare. Noua promovata, London Irish a opus acasa o rezistenta indarjita experimentatilor Leicester Tigers, 27-28. Iar Saracens, desi scorul nu o prea arata, a dat clase fudulilor de la Wasps, 38-19.

Cel mai eficient atac este cel al Saracens cu 209 puncte, avansul fiind substantial fata de Exeter Chiefs, 177. Le urmeaza, cu 173, Harlequins. 

Cea mai buna aparare apartine leaderului Saracens-doar 97 puncte primite (si acest lucru s-a vazut in meciul castigat de Sarries in fata Wasps). Exeter Chiefs o secundeaza cu 106 puncte primite. Urmeaza Bath Rugby, cu 123.

Cat priveste realizarile individuale, in Anglia lucrurile stau putin diferit, jucatorii englezi sunt in topul clasamentelor provizorii. 

Cele mai multe eseuri: cate 6, Byron McGuigan (Sale Sharks) si Jonny May (Leicester Tigers).

Cele mai multe penalitati trasformate: 14-Martin Smith (Harlequins), 13-George Ford (Leicester Tigers) si 11, galezul Rhys Priestland (Bath Rugby)

Priestland are si cele mai multe drop goal-uri, 3. 

Si, in fine, cele mai multe transformari de eseuri: 17- Harry Malinder (Northampton), 16-Dean Mc Ginty (Sale Sharks) si irlandezul Gareth Steenson (Exeter Chiefs). 

Sambata ce vine incep si jocurile din grupele European Cup  si Challenge Cup. Am selectat cateva dintre acestea (toate din E.C.): Leinster-Montpellier, Racing 92-Leicester Tigers, Ospreys-Clermont Auvergne, Toulon-Scarlets. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu