luni, 5 iunie 2017

Parce que Clermont...


E gata si Top 14. Pe undeva s-a facut dreptate, Clermont a fost echipa care a jucat in aceasta editie de Top 14, cel mai elegant si eficace rugby francez. Azi nu a mai fost urmarita de ghinionul traditional. Chiar daca adversarul se numea Toulon de la care mai incasase infrangeri semnificative in ultimii ani. 

Clermont a condus tabela tot meciul. Toulon s-a apropiat in cateva randuri la trei  sau sase puncte. In ciuda posesiei si teritorialitatii superioare, Toulon nu a putut strapunge decat o data (Tuisova, 37') apararea auvergnatilor.  De partea cealalta, Raka inscrisese deja in minutul 10. Cam atat la capitolul eseuri. 

Lupta intre cei doi giganti s-a dus la nivelul muschilor. De partea castigatorilor au muncit enorm (ca sa contrabalanseze atacurile toulonezilor) Iturria (cu un viitor cert in Top 14), Damien Choully, Frtiz Lee (din prea multa determinare a mai incasat un galben si asta-seara), Alivereti Raka (un fijian de 22 de ani, masiv si rapid, care are la activ inca patru eseuri in editia curenta), consacratul Remi Lamerat si tanarul Damian Penaud (20). Toulon a aruncat pe teren energia experimentatilor Guilem Guirado, Romain Taofifunua, Liam Gill, Duane Vermeulen, Ma'a Nonu, Mathieu Bastareaud, Josua Tuisova. O'Connor a fost, cum ma temeam un punct slab in echipa sde la Mediterana, a lasat de multe ori linia de fund neacoperita ca sa se implica in atacuri si a fost absent in cele mai multa faze de aparare. Cine a impresionat, inclusiv pe comentatori, a fost demiul toulousan Anthony Belleau, extrem de matur ca jucator pentru cei 21 de ani ai sai, crescut la Agen. 

Am putea spune, daca judecam la rece, ca meciul nu ar fi trebuit sa se termine astfe. Si asta pentru ca Belleau a sutat de doua ori in bara la o diferenta de cateva minute (52' si 59'). Punctele acestea pierdute de Toulon reprezinta exact diferenta cu care a castigat Clermont. In conditiile in care Parra, suteurul se serviciu al campionilor nu a ratat nimic azi. 
Punctele realizate de Parra au fost cadouri facute de jucatori experimentati precum Gorgodze, Ciocchi sau Liam Gill care au gafat tehnic cand nu era nevoie. Asa a pierdut Toulon meciul pe care l-a controlat.

In concluzie, Clermont Auverge a spart blestemul locului doi care o bantuia cam de mult. Elevii l;ui Frank Azema au devenit mai maturi si mai prezenti in joc can este cazul. Nu au dezarmat in fata ofensivei touloneze, s-au mentinut concentrati si si-au executat adversarii exact cand trebuia pentru a atinge victoria. Un titlu binemeritat, mai ales pentru Aurelien Rougerie, marele blond, care a jucat asta-seara ultimul sau meci pentru echipa careia i-a consacrat ultimii 18 ani din viata. Ar mai fi de mentionat si un numar de alte ultime meciuri, de la Toulon. Dar despre astea vorbim alta data.

Arbitrajul lui Romain Poite, in maniera sa personala. Nu a influentat cursul jocului, nu a favorizat niciuna din echipe dar, repet, este un fluieras inconsecvent si ciudat in decizii. Este considerat cel mai bun arbitru francez (sic!).

Pentru final, o explicatie a titlului acestei postari. In strigarea razboinica a Toulon-ului in meciurile de acasa, refrenul este parce'que Toulon. Ei bine, azi nu s-a mai potrivit copywrite-ului mediteran.

 Parce'que Clermont, pourquoi c'est plus determine de gagner.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu