sâmbătă, 24 iunie 2017

Al treilea meci al turneului in Africa de Sud: Springboks prea tari pentru cocosi.


Dupa declaratiile de presa de dinainte. oamenii lui Guy Noves, venisera in Africa de Sud ca sa arate lumii ca inter-regnul rugby-ului franxcez s-a sfarsit si ca pot invinge orice echipa din Sud! Ba chiar au deplasat doua loturi, unul la nivel de selectionata naturala si o, echipa tip Barbarians care urma sa intalneasca Africa de Sud A, adica a doua selectionata valorica a gazdelor. Cum ii stim de autosuficienti pe francezi, aceste declaratii nu ar trebui sa mire pe nimeni. 

Ce a surprins pe toata lumea, insa a fost revenirea Africii de Sud la o forma mult imbunatatita fat de cea de acum un an, de exemplu. Cu acelasi antrenor principal si cu secunzi de valoare, jocul Springboks a crescut mult mai repede decat expectatiile specialistilor, inclusiv cei din SARU.

A aparut o noua generatie de jucatori, fara multa experienta internationala, dar cu o buna pregatire fizica si tehnica. Azi s-au remarcat JL du Preez, C.Skosan, D.Leyds, S.Kitschoff, R.Rhule sau pilierul Dreyer. Alaturi de veteranii, mai vechi sau mai noi precum : bestia Mtwarira, Eben Etzebeth, Francois Hougaard, Jesse Kriel, Lood de Jager, Pier Stef du Toit ori Frans Steyn. Toti impreuna au jucat aceeasi strategie in toate cele trei partide: avansat in terenul adversarului, rapid si in forta. Jantjies a fost un devarat conducator de joc, mereu inventiv si suprinzator pentru francezi, din cauza automatismelor pe care Springboks incep sa le deprinda si la care acestia din urma nu se asteptau. 

Atacurile gazdelor, in toate cele trei meciuri au fost purtate nu neaparat de linia de fund, cum ar fi cerut  anticiparea franceza. Ci de remarcabilul taloneur Malcolm Marx, de Jaco Kriel sau de Sia Kolisi, exploziv saptamana trecuta, agresiv dar si cu un bun protege al balonului in momente dificile. Ca sa nu mai vorbim de cei trei musctetari din linia a doua, Etzebeth, Mostert si, mai tarziu, de Jager. O substantiala contributie la atacurile Springboks a avut si modernul fundas, Andries Coetzee(nici o legatura de rudenie cu antrenorul lor).

Eficienta atacurilor era, pana mai an, o carenta care dura inca de pe vremea lui Peter de Villiers sau Heineke Meyer. Ei acum, in acest an, cu noua echipa, au inscris patru eseuri in fiecare partida, douasprezece in total. Si urmeaza Four Nations, pentru care cred ca sunt pregatiti.  Si in Rugby Championship, care a fost doar in pauza competitionala, cele trei franchize care dau cei mai multi jucatori - Lions, Stormers si Sharks-  dau de inteles ca au pus rivaliatea interna pe plan secund si ca reusesc sa contribuie la relansarea Africii de Sud ca mare putere mondiala.

Alte rezultate de azi:  Fiji 27 - Scotia 20,  Australia 40 - Italia 27; Japonia 13 - Irlanda 35;  Noua Zeelanda 30 - Lions 15;  Romania 35 - Brazilia 0 (la pauza). Asta seara se mai joaca Argentina-Georgia  (22,15 Ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu